Kvinnojourernas glädje över svenska folkets engagemang: ”Det är helt fantastiskt!”

Gåvor på över 350 000 kronor på bara ett par dagar

Uppdaterad 2021-04-29 | Publicerad 2021-04-23

När kvinnojourerna larmade om bristande resurser slöt svenska folket upp.
På bara ett par dagar har de fått in över 350 000 kronor till sin verksamhet för våldsutsatta.
– Det här är pengar som betyder enormt mycket för oss och för kvinnorna och barnen, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon.

På två dygn har kvinnojourerna fått in 350 000 kronor i gåvor från Svenska folket.

Sveriges kvinnojourer är beroende av donationer och gåvor för att kunna hjälpa utsatta kvinnor och barn. Sedan Aftonbladet i tisdags gick ut och uppmuntrade till att stödja kvinnojourernas arbete har gensvaret varit enormt.
Både Unizon och Roks beskriver ett engagemang från svenska folket som är större än någonsin.

– Vi brukar få något arv eller en gåva då och då men det har aldrig tidigare varit så många donationer på en gång. Det är helt enormt, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon.

Det var i tisdags kväll som bidragen började komma in via Swish.

– Vi har fått in 221 334 kronor från 20 till 22 april. Det är helt sanslöst. Wow! Det var väldigt, väldigt mycket pengar, säger Jenny Westerstrand, Roks ordförande.

Unizon som är en paraplyorganisation för omkring 130 av landets kvinnojourer har fått in 130 968 kronor på samma tid.

– Det är helt fantastiskt! Vi är så glada för de här pengarna innebär en helt annan möjlighet till flexibilitet i vår verksamhet och att vi kan sätta guldkant på tillvaron för de kvinnor och barn som bor hos oss, säger Olga Persson.

Swisha din gåva till kvinnojourerna:

Både hos Unizon och hos Roks vittnar jourerna om att anslag från stat och kommun inte räcker till.

– Våra bidrag från staten minskar år efter år. För oss är det viktigt att politikerna ser att medborgarna bryr sig och tycker att vi behövs, säger Jenny Westerstrand.

Aktiviteter för barnen

Pengarna som kommit in planerar Unizon bland annat att använda för att ordna aktiviteter för de som bor på deras skyddade boenden, särskilt för barnen. Pengarna gör det också möjligt att köpa in något litet extra för de som behövt fly.

– Det här är pengar som betyder enormt mycket för oss och för kvinnorna och barnen. Det här ger oss större möjlighet att anpassa stödet efter varje situation och det har vi sett ett ännu större behov av under år 2020 med pandemin när det tillkom extra utgifter för allt ifrån munskydd till andra anpassningar, säger Olga.

Kvinnojourerna beskriver hur de kämpat i decennier få upp frågan om våldsutsatta på agendan. Nu ser de en ljusning.

– Kvinnojourer har jobbat i motvind i många år. Många jourer känner sig trötta och ledsna. Att då få in gåvor från allmänheten är glädjande och lyfter oss. Det gör att vi känner oss motiverade, säger Jenny Westerstrand.

Även Olga Persson är tacksam för stödet och uppmärksamheten.

– Det är otroligt viktigt att kvinnors liv, och i det här fallet kvinnors död, får uppmärksamhet. Vi önskar att det här ska vara viktigt året runt och vi hoppas att engagemanget mynnar ut i kraftfulla politiska satsningar och att frågan fortsätter hållas på agendan, säger Olga.

Kvinnojourerna tror att de kommer att se ett större söktryck på sina jourer när samhället öppnar upp och lättar på restriktionerna.

– Det vi har sett de senaste dagarna är en enorm ökning av människor som tittat på vår sajt. Vi ser att människor söker information och vill veta vart man kan få hjälp, men också att de söker information om hur man kan hjälpa andra. Det är bra och vi är glada att människor vet att vi finns här och att det finns hjälp att få, säger Olga.

Slutpratat – dags för handling

Under fredagen har kvinnojourerna blivit inbjudna till ett partiöverskrivande samtal.

– Jag känner mig väldigt beslutsam, att nu behöver den här frågan få den dignitet som den kräver. Vi har de senaste dagarna sett en tävling mellan partier om vilka som arbetat mest med de här frågorna. Nu hoppas vi att det här kan vara startskottet till ett systematiskt arbete framåt, säger Olga.

Fram tills kvinnojourerna har en långsiktig finansiering välkomnar kvinnojourerna fortsatt gåvor och donationer. De välkomnar också engagemang i lokala kvinnojourer.

– Man har pratat mycket om våld i pandemins spår. Och jag tror att folk kan känna att det har blivit mycket av just bara prat. Nu känner de att de vill bidra. Då är det fint med ett sådant här initiativ där den lusten kan kanaliseras, säger Jenny Westerstrand.