Pappans missbruk gjorde henne medberoende – i dag hjälper Olivia andra barn

Trygga barnen är en fristad för unga som lever nära någon med ett beroende

Uppdaterad 2019-04-04 | Publicerad 2015-05-07

Utåt sett levde Olivia Trygg i den perfekta familjen.

Bakom fasaden kämpade hon med konsekvenserna av att växa upp med en alkoholiserad pappa. 

I dag driver hon Trygga Barnen – stiftelsen som sprider kunskap om alkoholism och hjälper barn i familjer med missbruk.

– Så mycket fokus läggs på den sjuke. Vuxna måste våga se barnen – och stå kvar. 

Alla i omgivningen levde det perfekta familjelivet – problem var något andra hade.

Därför hade också Olivia Trygg, 26, svårt att förstå att hon inte var ensam.

Svårt att förstå att hennes pappa Hans var alkoholist.

Alkoholister var ju sådana som låg på parkbänken – inte framgångsrika reklamare.

– Och jag var pappas flicka. Vi hade alltid nya upptåg på gång. Mamma blev den som tog hand om oss båda och fick påminna oss om att äta och ta på oss ytterkläder, säger Olivia.

Pappan förändrades

Men när hon är åtta år förändras Hans. Han blir hånfull, kan kommentera hennes vikt och trycker ner henne. Olivia blir plötsligt orolig att hennes föräldrar ska skiljas. 

– Förr kunde de stå och pussas vilket jag tyckte var pinsamt. Nu dog det ut mer och mer. 

När Olivia är 12 år säljer Hans sitt företag och ska gå hemma i ett år på grund av konkurrensförbud. Hon ser fram emot att få tillbaka sin gamla pappa. Men ju mer fritid han har, desto mer dricker han.

– Han blev frånvarande och jag var ständigt rädd för att han skulle göra bort sig och skämma ut mig. Men jag förstod fortfarande inte att han var alkoholist.

Olivia besöker ofta skolans sjuksyster med ont i magen men ingen frågar om allt står rätt till. Hemma vill varken mamma Agneta eller Olivia prata om elefanten i rummet och blir i stället främlingar.

– Men nu började mina äldre, utflugna syskon prata med mamma om att hon måste göra något. Och julaftonen när jag var 15 accelererade situationen, säger Olivia. 

Genom att försöka begränsa Hans alkoholintag gör familjen en slags tyst markering om att nu räcker det. Några dagar senare packar han sin väska och sticker. Man ordnar en intervention men hinner inte ens ställa sitt ultimatum förrän Hans lämnat villan för sista gången.

– Han valde alkoholen. Jag trodde att om jag är tillräckligt arg eller säger att jag älskar honom tillräckligt många gånger så ska han ändra sig – varje gång blev jag lika besviken, säger Olivia.

Ljög för kompisarna

För kompisarna ljög hon. Pappa hade flyttat. Han hade fått jobb i Frankrike.

Den största rädslan var att springa på honom tillsammans med vännerna.

Och Hans ringde dottern i genomsnitt 40 gånger per dag, allt för att krampaktigt hålla kvar henne i sitt liv.

Men nu kom allt ikapp Olivia. Hon hade utvecklat ett stort kontrollbehov, hade dålig självkänsla och sömnsvårigheter.

Agneta – som såg tecknen på medberoende – vädjade till dottern som motvilligt gick med på att träffa en terapeut.

Hon fick besöka sju olika tills hon hittade en som var expert inom missbruk.

– Jag lärde mig att det är okej att älska den friska och avsky den sjuka. Och det är ett av mina viktigaste budskap – du är inte ett dåligt barn för att du inte alltid älskar din förälder.

Nu vågade också Olivia berätta för sina vänner om hur hon hade det. Och hon insåg att hon inte var ensam.

– Flera som jag känt i nästan hela mitt liv levde också i familjer där det fanns problem av olika karaktär. Jag blev så frustrerad – här gick vi och ljög för varandra.

Kort efter att Hans 2010 dött till följd av alkoholrelaterade sjukdomar, startade därför Olivia och Agneta stiftelsen Trygga Barnen. Hit kan barn och unga vuxna upp till 25, som vuxit upp i en familj med beroendeproblematik, söka sig. På kontoret i Stockholm ordnar man åldersanpassade gruppträffar där man pysslar och pratar om drömmar, mål och behov. Man har enskilda samtal, har byggt upp en terapeutportal och man firar högtider och lov i en alkoholfri miljö. Man samarbetar dessutom med BUP, socialtjänsten och skolor så att utsatta barn hittar hjälpen. Och man föreläser – både för barn och unga, skolpersonal, kuratorer, inom vården och näringslivet. För de som inte bor i Stockholm finns man tillgänglig genom mejl, en dygnet runt öppen jourtelefon, sociala medier och en chat.

Blivit ett heltidsjobb

– En gång i veckan ordnar vi Trygg Stund. Då kan man bara vara här hos oss, äta mellanmål, vila eller spela spel, säger Olivia.

– De som inte har möjlighet att ta sig hit hämtar vi. Barnens trygghet är vårt fokus.   

För Olivia som skulle bli reklamare precis som föräldrarna, har Trygga Barnen blivit ett heltidsjobb. Valet var enkelt när hon tänkte tillbaka på hjälpen som var svår att hitta – och på allt som gick fel. Som den gången hon inte ville träffa sin tillfälligt nyktra pappa och en familjebekant ringde och skällde ut henne.

– Så mycket fokus läggs på den sjuke. Man måste tänka på barnets bästa. Och vi vuxna måste våga se barnen – och stå kvar.

Ingen i Olivias närhet reagerade under de mest turbulenta åren. Familjen verkade engagerad och hon gjorde sitt bästa i skolan. Myten att alkoholism bara drabbar socialt utsatta familjer och att barn som mår dåligt blir utåtagerande, är något Trygga Barnen jobbar aktivt för att krossa.

– Får man ingen hjälp kan man längre fram utveckla ett eget missbruk, en ätstörning eller ett självskadebeteende – eller gå in i destruktiva förhållanden, säger Olivia.

– Och det börjar med oss vuxna – det är vårt ansvar att vara öppna och prata om vårt bagage så att också barn vågar berätta.

Åsa Passanisi om de bortglömda barnen: "Bara en bråkdel får hjälp"