Matthias byggde hus till de hotade igelkottarna

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2021-07-04

Igelkottarna minskar i landet och är numera rödlistade.

För Matthias Grimm, 43, och hans bostadsrättsförening i Umeå var det självklart att dra sitt strå till stacken för att hjälpa de små krabaterna.

– Vi byggde små hus till dem som vi ställde på gården, berättar han.

Igelkottarna i Sverige är hotade. Varför det är så är inte hundra procent klarlagt, men några av svaren stavas förmodligen robotgräsklippare, bilar och framför allt människor. För Matthias Grimm och hans vänner i bostadsrättsföreningen Brf Umeåhus 1 var det självklart att göra en insats.

Tillsammans satte de upp ett tiotal insektshotell, fågelholkar och igelkottshus på innergården för att främja den stadsnära faunan och ge djuren mer utrymme och möjlighet till retreat.

Matthias tog på sig uppgiften att bygga små hus till de taggiga små kompisarna.

– De syns ju som alltid i stadsmiljön och vi ville fixa hus så att de skulle ha någonstans att övervintra och skapa bra förutsättningar för dem.

Matthias Grimm och föreningen byggde igelkottshus som står i ett hörn på deras gård. ”Vi ville skapa bra förutsättningar för dem”, säger han.

Matthias googlade sig till information kring hur man bygger ett igelkottshus. Han använde sig av en spånskiva, skruv, skruvdragare och såg. Det var viktigt att inte använda tryckimpregnerat virke och man bör se till att taket är tätt.

– Öppningen in i huset ska varken vara för stor eller för liten, lagom så igelkotten kommer in men inte så stor att ett rovdjur kan ta sig in.

En lagom öppning är ungefär 10 centimeter hög och bred.

– Vi har placerat husen lång från vägen, nära naturliga buskage så de ligger lite undanskymda och det finns lite lövhögar där som erbjuder naturligt skydd.

Solceller och insektshotell

Enligt Matthias var bygget lätt och snabbt att göra.

– Det tog kanske max en halvtimme.

Ännu har ingen flyttat in i igelkottshusen såvitt Matthias vet.

– Men vi hoppas att det kommer.

Fåglar och igelkottar samsas om utrymmet.

Inom bostadsrättsföreningen, som är en av Umeås äldsta, är intresset för miljöfrågor stort. De har investerat i solceller på taken och har sett över värmesystemet och optimerat det. Men de har också planterat en blomsteräng för insekterna samt byggt insektshotell. Och på hösten mustar de äpplena så de inte ska gå till spillo.

Matthias, som i grunden är civilingenjör i miljö och vattenteknik, jobbar på Vakin som projektledare. Han är miljöansvarig i bostadsrättsföreningens styrelse.

– Så där finns ju ett naturligt intresse från min sida i de här frågorna.

Fem snabba fakta om igelkottar:

Tagga ner lite!
  • Igelkotten blir mellan 20 och 30 centimeter lång och väger oftast mellan 0,5 och 1,2 kilo.
  • En igelkott har mellan 5 000 och 7 000 taggar.
  • Igelkotten är dräktig i 5-6 veckor och får normalt 5 ungar, även om det kan variera från 2 upp till 10 ungar i en kull.
  • Igelkotten äter daggmaskar, skalbaggar, sniglar, små grodor, sorkar, möss och annat.
  • Igelkottar går i dvala under perioden oktober till april. De gömmer sig gärna i ris- och lövhögar då och kroppstemperaturen sjunker till under tio grader.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!