Ätbart räddar tonvis matsvinn – prisas som Årets hållbarhetshjälte

Hjälper fattigpensionärer, ensamstående föräldrar och ensamkommande

Uppdaterad 2022-02-01 | Publicerad 2021-12-12

Ungdomarna i Skövde stod inte ut med vetskapen om all mat som kastas bort helt i onödan.

På sin fritid startade de föreningen Ätbart som räddar 5 ton matsvinn varje vecka från att åka i soporna.

Svenska hjältar-galan 2021 prisas föreningen som Årets hållbarhetshjältar.

Följ ämnen

För den ideella föreningen Ätbart började allting för tre år sedan. Då slogs Mickaël Gayet, då 16 år, och hans jämnåriga vänner av hur mycket mat som slängs helt i onödan hemma i Skövde där de bor. De började kartlägga matsvinnet genom att besöka ortens olika matbutiker.

– När jag insåg hur mycket mat som slängdes tänkte jag inte något. Jag kände. Min kropp mådde fysiskt dåligt av hur mycket som gick till spillo. Vi pratar ton bara i vår kommun. Jag fick ett aha-moment. Det blev vår utgångspunkt. Den känslan, säger Mickaël.

När sju månader hade gått var förstudien färdig. Då var ungdomarna redo att göra något åt saken. Hösten 2019 startade de föreningen Ätbart.

– Tanken var då, och är fortfarande, att tackla matsvinn både kortsiktigt och långsiktigt, säger Gabriel Johansson, styrelseledamot i Ätbart.

”Enda gången han pratar med någon”

När Ätbart drog igång fick de ekonomiskt stöd av regionen. För pengarna köpte de en bil, som de kunde använda till att hämta matvaror med – tillsammans med vuxna som de engagerade som hade körkort.

Föreningen skrev kontrakt med fyra mataffärer i Skövde om att komma och hämta deras matsvinn två gånger i veckan.

Människor som var i behov av att få mat var inte svårt att hitta. De vände sig till etablerade verksamheter som till exempel Röda korset, kyrkor och liknande organisationer. Många hörde av sig och ville ha hjälp.

– En som hämtar sin matkasse här har sagt till mig att den enda gången som han pratar med någon är just när han hämtar sin kasse, säger representanten Inga–Lill Berggren.

Människor som var i behov av att få mat var inte svårt att hitta. De vände sig till etablerade verksamheter som till exempel Röda korset, kyrkor och liknande organisationer. Många hörde av sig och ville ha hjälp.

– En som hämtar sin matkasse här har sagt till mig att den enda gången som han pratar med någon är just när han hämtar sin kasse, säger representanten Inga–Lill Berggren.

Amar Rekic,  Mickaël Gayet, Inga–Lill Berggren och Gabriel Johansson brinner alla för att motverka matsvinn.

Når 1 000 personer i veckan

Sedan Ätbart grundades har föreningen utvecklats mycket. Idag står föreningen på två ben. Dels verksamheten Mathjälpen som dagligen hämtar upp och delar ut matsvinn. Dels föreningen Ätbart som håller i föreläsningar och sprider kunskap. Målet är tydligt:

– Vi vill kunna komma in i en mataffär där det inte finns något matsvinn alls, säger 18-årige Mickaël Gayet.

Föreningen har idag kontrakt med ett stort antal livsmedelsaktörer – alltså mataffärer, restauranger, grossister och producenter – om att hämta upp deras matsvinn. Varje vecka tas det hand om uppemot 5 ton mat som annars skulle slängas.

Matvarorna fördelas i matkassar och delas ut till människor i behov. En vanlig vecka nås ungefär 1 000 personer. 

– Vi hjälper fattigpensionärer, ensamstående föräldrar, barnfamiljer, ensamkommande, missbrukare. Alla möjliga. Gemensamt för de som får matkassar är att de lever i socioekonomisk utsatthet, säger Mickaël.

Mickaël Gayet är ordförande i Ätbart.

Drivs av 400 volontärer

Idag har föreningen uppemot 400 volontärer och har även etablerat sin verksamhet utanför Skövde.

Nu finns Ätbart i Mariestad, Falköping, Lidköping, Götene och Skara.

– Målet är att vi ska finnas i hela Sverige, säger Mickaël.

Ett mål som inte är omöjligt att uppfylla. Människor från hela landet har nämligen hört av sig till föreningen och vill starta upp på sin egen hemort.

Samtidigt står många livsmedelsaktörer i kö för att få sitt svinn upphämtat. Och ännu fler människor i behov väntar på att få ta del av matkassar.

– Jag vill göra en samhällsinsats och hjälpa människor. Genom Ätbart känner jag att jag gör skillnad här och nu, säger Erik Carlqvist, styrelseledamot i Ätbart.

Värdet på varorna i matkassarna som delas ut är ungefär 400 kronor. Allting ges bort gratis. Istället tar Ätbart ut en symbolisk månadskostnad som täcker föreningens regelbundna utgifter.

– Alla parter vinner på att samverka med oss. Det känns så kul kunna bidra med till samhället, säger Amar Rekic, styrelseledamot i Ätbart.

Elvi Andreasson jobbar med rehabilitering av missbrukare. Hon hämtar matkassar åt de som hon hjälper.

Elvi: ”Ätbart är fantastiskt”

En av de som kommer till Ätbarts utdelning av matkassar är Elvi Andreasson. Hon jobbar med rehabilitering av missbrukare på kristen grund via föreningen LP.

Flera gånger i veckan anordnar hennes förening frukost och eftermiddagsfika åt missbrukarna.

– Jag kommer hit till Ätbart och hämtar kaffe, havregryn och annat som vi serverar till de vi hjälper, säger Elvi.

Alla som får hjälp av LP har inte själva möjlighet att ta sig till Ätbarts utdelningar. Därför tar Elvi mellan varven även med sig annan mat som hon delar ut till missbrukarna.

– Jag tycker att Ätbart är fantastiskt. Mataffärerna slipper slänga varor som istället kommer till användning, säger hon.

Prisas på Svenska hjältar-galan

Nu står det alltså klart att Ätbart prisas i kategorin Årets hållbarhetshjälte på Svenska hjältar-galan, som sänds på Aftonbladet och TV4 den 17 december 2021.

Hur känns det att bli utsedda till Svenska hjältar, Mickaël?

– Det känns wow! Det här är obeskrivligt och går inte förklara med ord. Jag är så tacksam till alla som har gjort det här möjligt. För det här är en gruppinsats.

Mickaël tror att utmärkelsen kommer att gynna verksamheten framåt - och leda till mer ideellt arbete och mindre fritid för volontärerna. Men han säger att han är enormt tacksam.

– Att prisas på Svenska hjältar-galan kommer att betyda mer matsvinn för oss att ta hand om. Vi kommer alltså att rädda mer mat, utbilda fler och jobba mer för att tillsammans minska svinnet i samhället.

Ätbart är Årets hållbarhetshjältar 2021

Grundades: I Skövde.
Verksamma: Sedan 2019.
Representanter som tar emot priset: Amar Rekic, 26, Mickaël Gayet, 18, Inga–Lill Berggren, 67, och Gabriel Johansson, 26.
Juryns motivering: Ätbart är hjältar för att de gör gott både för miljön och för utsatta människor. De räddar tonvis med mat från att slängas varje vecka, och inspirerar till ett hållbart sätt att leva.

Svenska hjältar-galan 2021

Svenska hjältar-galan startades av Aftonbladet år 2007 för att lyfta vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Årets gala går av stapeln 17 december klockan 20.00 på Aftonbladet och TV4 med Kristin Kaspersen som programledare.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!