Jona var med på olycksbussen: ”Hade änglavakt”

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-04

Bussen körde av vägen i Värmland, vid Stöllet. Ett 40-tal ungdomar och ledare befann sig på bussen.

Han är en av ungdomsledarna som var ombord på bussen som välte på väg hem från ett kyrkligt läger på väg E45 i Värmland.

Men Jona Askelund, 23, är också nyutbildad brandman. Nu berättar han om dramat för Svenska Hjältar.

– Vi hade alla otroligt mycket änglavakt.

Det var ett glatt sällskap på ett 40-tal personer, bestående av ledare och ungdomar, på bussen på väg från Equmeniakyrkans läger i Lima hem till Göteborgstrakten.

– Det var ett skidläger, så vi var där för att åka skidor, hade samlingar och andakter och fira nyår tillsammans berättar Jona Askelund.

Det hade inte blivit mycket sömn på nyårsnatten. Jona hade precis gjort en utvärdering av lägret och kände att det var dags att vila en stund.

– Jag blundade lite och pratade med min kompis som satt bredvid. Då kände jag att det var något som inte var som det skulle. Det var som att bussen inte riktigt fick grepp om vägbanan.

Jona, som satt bältad i bussen, förstod att den skulle köra av vägen och hann ta spjärn med benen och hålla i sig i handtagen.

– Efteråt har min kompis berättat att jag redan där och då började skrika åt alla att ta det lugnt.

Krossat glas och flygande väskor

Det var i en nedförsbacke på riksväg 62 i samhället Stöllet som bussen gled av vägen, ner i diket och välte på sidan.

– Det var krossat glas överallt, jackor, skor och väskor hade flugit runt och hamnat på marken. Vi ledare insåg att vi var tvungna att snabbt utrymma bussen.

Jona understryker att de var flera som gjorde viktiga insatser, det var ett lagarbete.

– Vi började utrymma genom takluckorna som är nödutgångar. Och vi fick hjälp utifrån. Eftersom olyckan inträffade precis vid en bensinstation fanns det människor där som ville hjälpa, bland annat en läkare och en brandman som råkade befinna sig där.

Som tur var hade busschauffören varit tydlig med att alla skulle vara bältade i bussen. Och ungdomarna hade påmint varandra om det. Olyckan som inträffade på söndagsförmiddagen i Torsby kommun hade kunnat få betydligt värre följder.

– Jag var kvar ganska länge inne i bussen och försökte kontrollera så ingen hamnat under bussen och klämts fast.

Jona Askelund är precis klar med sin utbildning till brandman och har fått en tjänst på Storgöteborgs räddningstjänst. Han konstaterar att utbildningen satt i ryggmärgen vid olyckan.

Kunde ta kommando

När Jona kom ur bussen hade en stor del av sällskapet gått till bensinstationen. Han och de övriga ledarna såg till att kontrollera med hjälp av listor och räkning att ingen saknades.

– Hela tiden hade man ju bussolyckan i Sveg i huvudet.

I bussolyckan i Sveg 2017 omkom tre ungdomar och 38 personer skadades.

Jona konstaterar att utbildningen som brandman hjälpte honom att snabbt få kontroll i den svåra situationen.

– Jag kände att jag hade ett visst mandat att ta kommandot och var mentalt förberedd med en kunskap som inte de andra hade. På lägret hade vi också en krisgrupp som jag var del av och ett scenario var just hur vi skulle hantera en bussolycka.

Tacksam för allt stöd

Efter olyckan var många av ungdomarna chockade och ledsna.

– Många behövde nog bara få en kram. Där var alla ledare fantastiska som kunde behålla lugnet, ge en kram och prata med dem.

Nu när Jona ser tillbaka på den chockerande olyckan, som fortfarande är i färskt minne, känner han främst tacksamhet. Han tänker på hur alla ställde upp för dem:

– Hela sjukhuset stod med öppna armar och beställde in pizza åt oss. Det ordnades med krisgrupper och det öppnades upp kyrkor i Göteborg åt våra anhöriga. Det har också gått bra, utifrån vad som hade kunnat ske. Det är dags att vara tacksam för allt stöd och för att det gått så otroligt bra.

I februari börjar Jona som är nyutexaminerad sitt jobb som brandman i Storgöteborgs räddningstjänst.