Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Viviann misshandlades på stationen – söker sin hjälte

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Viviann, 67, blev brutalt knuffad av en okänd man vid pendelstationen och flög tre meter bakåt. En ung kvinna sprang efter mannen och lyckades hålla kvar honom tills polisen kom. Nu söker Viviann kvinnan som hjälpte henne.

– Hon ska verkligen veta vilken ängel hon är, jag blir gråtfärdig när jag tänker på henne, säger hon.

På onsdagen hade Viviann Selestad, 67, varit i Sundbyberg och lunchat med några vänner och skulle ta pendeltåget hem mot Kallhäll igen. När hon gick igenom spärrarna på stationen kom det en okänd man i full fart från andra hållet. Han knuffade henne brutalt med båda händerna och Viviann flög handlöst tre meter bakåt. Trots chocken hann hon tänka på att skydda huvudet, som hon la mot bröstet men landade illa på ryggen, något som hon tidigare berättat för Mitti.

– Där låg jag och hade ont i hela kroppen, jag var chockad och fattade ingenting. Plötsligt kom det folk från alla håll fram till mig, berättar Viviann för Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTRÖM

Ung kvinna lyckades ta fast mannen

Hon hörde en ung kvinna som skrek ”han springer” som sedan försvann. En stund senare kom hon tillbaka med mannen som knuffade Viviann. Därefter larmade kvinnan polis och ambulans till pendeltågsstationen.

Kvinnan och mannen stod bara en liten bit ifrån bänken där Viviann fått hjälp att sätta sig. Hon hörde att kvinnan barskt sa till mannen att stå kvar där han stod.

– Sen hörde jag att hon frågade honom: ”Fattar du vad du har gjort? Ångrar du dig inte?” och mannen svarar då lite slött nej och säger att han ska anmäla henne för förföljelse.

Kvinnan som höll fast mannen berättade för Viviann att hon blev så förbannad att hon var tvungen att springa efter honom.

– Hon lämnade inte min sida, hon klappade på mig och höll om mig tills polis och ambulans kom. Det finns inte ord för hur fantastisk hon var. Hade inte hon sprungit efter hade polisen aldrig hittat honom, säger Viviann.

Söker nu sin hjälte: Vill bjuda på middag

Viviann berättar att hon vid tillfället var så chockad att hon glömde att ta kvinnans uppgifter och att hon väldigt gärna vill komma i kontakt med henne. Men hon minns att kvinnan var 24 år och hette Johanna.

– Jag ska bjuda henne på middag, det är det första jag ska göra. Hon ska verkligen veta vilken ängel hon är, jag blir gråtfärdig när jag tänker på henne. Jag vet inte hur jag hade klarat det här om inte hon var med.

1 av 3 | Foto: JIMMY WIXTRÖM

När polisen anlände till platsen berömde de kvinnan för sin modiga insats och tog med mannen till stationen, som nu är misstänkt för misshandel.

Efter händelsen har Viviann ont i ryggen och i svanskotan, blåmärken på höften och har svårt att röra sig.

– Hade jag landat på huvudet hade jag inte suttit här i dag. Men jag har kommit till en ståndpunkt där jag känner att han inte är vatten värd, han tänker jag inte på. Det är de här människorna hjälpte mig som man ska värna om. Då kommer man över de här jävla idioterna som saknar hjärna.

”Jag tycker synd om honom”

Viviann hoppas att det blir en rättegång och att mannen som misshandlade henne döms.

– Jag är liten och späd och äldre, och han var mycket större än jag. Jag tycker synd om honom, det är mycket han går miste om i livet, kärlek och vänlighet. Man måste tänka positivt annars går det inte att överleva.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.