Gänget avbröt loppet – såg man på marken

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2018-06-12

När ett gäng ambulanssjuksköterskor från Ljungby cyklade Halvvättern i söndags såg de plötsligt en man liggandes på marken.

Det visade sig att en annan deltagare fått hjärtstopp, skriver Motala & Vadstena Tidning.

– Vi slängde direkt våra cyklar i diket och tog fram vår utrustning, säger ambulanssjuksköterskan Emil Torstensson till Aftonbladet.

Ambulanssjuksköterskan Emil Torstensson, 38, och hans kollegor från Ljungby bestämde sig för att cykla Halvvättern och utmana Räddningstjänsten i Ljungby.

– De hade också ett lag. Så vi hade en liten intern uppgörelse, säger Emil och skrattar.

Inför söndagens lopp hade laget laddat rejält och till och med sytt upp cykelkläder i sann ambulansstil. I Emils ryggsäck hade de även placerat en hjärtstartare, trots att de ivriga cyklisterna inte räknade med att den skulle behövas.

Men det skulle visa sig vara tur att de tog med sig den livräddande apparaten. För när ambulansgänget var igång och hade trampat sig fram till Ombergsbacken möttes de plötsligt av en man som låg på backen. Han hade fått hjärtstopp, skriver Motala & Vadstena Tidning.

– Det första jag tänkte var att det var tur att vi hade väskan. Nästa tanke var att få undan folket så vi kunde börja jobba, säger Emil.

Fick ta fram hjärtstartaren

Det fanns nämligen redan ett par personer på platsen som hade börjat med hjärtkompressioner, vilket Emil menar var livsviktigt. Trots personernas värdefulla insats tog dock sjuksköterskorna över så fort de kom.

– Vi är vana att jobba i ett team runt patienten, så vi hittade våra roller ganska snabbt. Trots att pulsen var ju på topp precis efter att ha kommit uppför backen.

Efter ett tag kom ambulans till platsen och kunde föra mannen till Linköpings sjukhus.

Vätternrundan: Stort tack

Från Vätternrundans håll berättar man att hjärtstopp tyvärr förekommer ibland vid stora lopp. Därför har de hjärtstartare i alla följebilar och alla depåer.

– En ansträngning på någon som har en sjukdomsbild kan ju leda till ett hjärtstopp. Det har hänt tidigare under vår historia, Vätternrundan har ju körts över 50 år, säger Sven Montelius som är Vätternrundans arrangemangschef till Aftonbladet.

Sven hyllar Emil och hans kollegor. Som tack för insatsen står Vätternrundan för lagets startavgift nästa år.

– Stort tack för att ni agerade. Alla människor som tar initiativ och agerar är beundransvärda, hälsar Sven.

Läget allvarligt men stabilt för mannen

Efter händelsen har sjuksköterskan Emil fått höra från mannens anhöriga att läget är allvarligt, men stabilt.

– Så det är ju betydligt bättre än när vi såg honom sist. Det är jätteglädjande.

Har du något tips på vad man ska tänka på inför lopp och maraton?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att folk går vanliga, enkla hjärt-lungräddningskurser. Så att man får en viss förståelse, säger Emil och fortsätter:

– För att vi inom ambulansvården ska kunna öka överlevnad så är det viktigt att vi får hjälp av allmänheten så att de kan påbörja det här första, enkla.

Så gör du HRL:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!