Fredrik och Filip hyllades som superhjältar på galan

Av: Katarina Wendelin

Publicerad:
Uppdaterad:

De prisas för att de gör livet lättare för sjuka barn: ”Mitt sätt att ge tillbaka”

1 av 10

De är sjuka och utsatta barns vardagshjältar – och i kväll i tv var de hela Cirkus superhjältar.

Filip Plan, 45, och Fredrik Svensson, 39, fick stående ovationer för sitt arbete med föreningen Superhjältar mot cancer.

– Det här är mitt sätt att ge tillbaka – jag tror verkligen att glädje kan bota, säger Fredrik Svensson.

Det var aldrig någon tvekan om att just Filip Plan och Fredrik Svensson – eller Spiderman och Batman som de egentligen heter – skulle få ta emot Svenska Hjältars specialinrättade pris Vårdhjälten.

Tillsammans lägger Göteborgsduon ner kvällar och helger på att glädja svårt sjuka och utsatta barn genom att besöka dem utklädda till superhjältar. Besöken ger barnen ett välbehövligt avbrott i sjukdomsvardagen där lek och stoj ersätter smärta och rutiner.

”Önskar inte min fiende”

En som vet hur viktiga de här avbrotten är både för barn och föräldrar, är TV4-profilen Suzanne Sjögren. Hennes dotter Izabella drabbades av leukemi blott 2,5 år gammal. Hon är i dag, fyra år senare, fri från cellgifterna och sjukdomen, men det var en märkbart rörd Sjögren som tillsammans med Aftonbladets publisher Jan Helin delade ut priset till superhjältarna.

– Den resan vi gått igenom önskar jag inte ens min värsta fiende. Filip och Fredrik är Vårdhjältar för att de besöker svårt sjuka barn, uppmuntrar och leker med dem och skänker dem en stund av sjukdomsfri glädje, säger Suzanne.

När sen filmen om duons arbete på svenska sjukhus spelades upp tystnade hela Cirkus. Nu fick alla bevittna den förvåning och glädje barnen känner när de plötsligt får syn på sina serietidningars hjältar – och hur de barn som inte längre finns i livet kärleksfullt kallas för superhjälteänglar.

”Glädje kan bota”

För Fredrik Svensson ligger arbetet med Superhjältar mot cancer kanske lite extra varmt om hjärtat. Han drabbades själv av en elak njurtumör i barndomen och tillbringade många år i ovisshet om framtiden.

– Det här är mitt sätt att ge något tillbaka och jag tror verkligen att glädje kan bota, säger Fredrik.

Att nu ha utsetts till Vårdhjältar är för killarna förutom en stor ära och ett tack, förhoppningsvis ett sätt att involvera fler företag som ekonomiskt kan stödja deras förening. Det skulle betyda att man i framtiden kan besöka ännu fler sjukhus och glädja ännu fler barn.

– Men framförallt är det fint att arbete med sjuka barn anses vara viktigt att uppmärksamma, säger Filip.

Gilla Svenska Hjältar på Facebook

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.