Här räddas nödställda på tak och i träd

Av: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratusentals människor är fortfarande i behov av akuta hjälpinsatser efter cyklonen Idais härjningar i Moçambique.

Dödsiffran fortsätter att stiga och FN vädjar nu om hjälp.

En av de som hjälper är svenske Bo Nilsson, 64, på organisationen Mercy Air.

Svenska Bo Nilsson är styrelseledamot i Mercy Air, som har sin bas i Sydafrika. Den ideella organisationen har två flygplan och två helikoptrar som jobbar med att rädda nödställda i många länder i södra Afrika.

När cyklonen Idai drog fram i början av veckan var organisationens helikoptrar första på plats.

– Det är ohyggligt när cyklonen drar fram. Det är som en flera meter hög vägg som drar fram och folk flyr upp på tak och i träd, säger Bo Nilsson.

Tvingas välja: Vem ska räddas?

Stormen beräknas ha höjt vattennivån med upp till sex meter när den nådde kusten i Moçambique. Bara i hamnstaden Beira har tusentals hem förstörts och stadens sjukhus är svårt skadat. Hur många som dött är fortfarande oklart, och dödssiffran fortsätter att stiga under det svåra räddningsarbetet.

1 av 6

De nödställda kan bli kvar i träd och på tak i dagar utan mat och rent vatten. Bo Nilsson berättar att piloterna på Mercy Air, som alla jobbar ideellt, får söka av stora områden för att hitta människor som har flytt upp i träd.

– Det är ett oerhört tufft arbete. Med i helikoptern kan det bara följa med sex till åtta personer. Vem ska du välja? Vem ska du rädda? När du kommer tillbaka nästa gång kanske de du lämnade inte har orkat hålla sig kvar, säger Bo Nilsson.

Flera biståndsorganisationer rapporterat om problem med att få hjälpen att nå fram. Mercy Air uppskattar att de skulle behövt minst 10 gånger så många flygplan och helikoptrar.

Sönerna försvann i vattenmassorna

Mercy Air har redan hunnit rädda upp emot tusen människor, men jobbar man mitt en historiskt stor katastrof så möts man också av ohyggliga tragedier.

– Vi fick ett sms från en man som berättade att hans bror satt i ett träd och höll sin två söner i armarna säger Bo Nilsson.

Men brodern och barnen var oerhört svåra att lokalisera. När piloterna hittade trädet hade brodern suttit utan mat och rent vatten i fyra dagar. Mannen var så utmattad att han inte hade orkat hålla kvar sina söner som försvunnit i vattenmassorna.

Men på samma sätt som det finns djup olycka så finns det också mängder av människor som räddats och historier om hopp.

– Efter att lokaltdingen skrivit om våra insatser kom en 10-årig flicka hit och ville skänka pengarna som hon fått att köpa skollunch för. Hon kunde tänka sig att gå hungrig om vi fick pengar till bränsle och kunde rädda ett annat barn som satt fast i ett träd, säger Bo Nilsson.

Bo Nilsson är son till en svensk missionär och född i Sydafrika, men han och hans fru har alla sina släktingar i Sverige. Även organisatioen Mercy Air har ett litet lokalkontor i Sverige som hjälper till att samla in pengar.

I Sydafrika har organisationen funnits i 28 år och jobbar under mottot: Wings of love to people in need.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.