Jenny, 45, tjänar pengar på att källsortera

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-02-17

För Jenny Eriksson från Malmö är det en självklarhet att källsortera.

Sedan några månader tillbaka tjänar hon dessutom pengar på det.

– Det handlar inte om några summor men det har ändå blivit lite av en utmaning, säger Jenny Eriksson.

Innan Jenny Eriksson, 45, lämnar sin återvinning vid källsorteringen tar hon upp en app för att skanna förpackningarnas streckkoder. Det har hon gjort i drygt ett halvår.
– I appen som heter Bower får man poäng för varje förpackning som man pantar. Det är lite olika poäng beroende på om företaget är anslutet till appen eller inte, säger Jenny Eriksson.
Hon har ingen koppling till de som skapat appen utan upptäckte den av en slump via sociala medier. Poängen som hon samlar ihop när hon skannar förpackningar omvandlas sedan till pengar och rabattkoder.

– Jag är en källsorteringsnörd och har varit intresserad av källsortering ända sedan jag kunde gå iväg med förpackningar. Nu har det fått ytterligare en skjuts och blivit lite mer av en utmaning, nästan en tävling, säger Jenny.

Hon jämför källsorteringen med att vara ute och röra på sig av motionsskäl.

– Sortering av förpackningar och en promenad till källsorteringsstationen är bra vardagsmotion för sådana som mig, som bor 4 trappor upp utan hiss.

Jenny Eriksson kallar sig själv för en källsorteringsnörd.

Ser sin egen påverkan

För Jenny Eriksson har klimat och hållbarhet varit en viktig fråga ända sedan högstadiet när de hade en temadag om miljö på hennes skola.
– Det var en föreläsare från Greenpeace som kom och berättade om övergödningen av Östersjön och allt som var konstigt kring matproduktion. Det blev en ögonöppnare.
I dag försöker Jenny i sina sammanhang att inspirera andra människor att leva mer hållbart. Hon har även skapat en digital pantstation vid källsorteringen i sin bostadsrättsförening och uppmuntrat grannar att haka på.

– Att källsortera förpackningar är en enkel och viktig sak att göra. Då ser man också tydlig sin egen påverkan, att så här mycket plast och kartong konsumerar jag på en vecka.

Med appen skannar man förpackningarna innan man lägger dem i återvinningen.

Inget man blir rik på

Sedan Jenny började panta förpackningar för ett halvår sedan har hon fått ut lite över 100 kronor.

– De har en begränsning i appen så att man kan bara ta ut 20 kronor i månaden per person, som förs över till ens bankkonto. Men jag tänker att det här borde vara ett väldigt bra sätt att göra barn mer intresserade av förpackningsåtervinning, och att de kan tjäna en peng på det, säger Jenny.

Jennys 3 tips för att leva mer hållbart

  1. Källsortera.
  2. Tänk på vad du äter. Köp i största möjliga mån ekologiskt och närodlat.
  3. Använd det du har och laga saker om de går sönder. Undvik slit och släng. Om du behöver köpa något så köp begagnat, men fundera först över om du verkligen behöver det.