Liselas lillebror Alexander tog sitt liv – nu vill hon bryta tystnaden kring skamkänslor

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2018-09-23

Alexander Hellberg avslutade sitt liv när han var 23 år gammal.

Kvar på jorden lämnades storasyster Lisela – med en ofattbar sorg och många frågor.

– Jag förstår i efterhand att han måste burit på mycket som han inte berättade, säger hon.

Lisela Hellberg är på badhuset i Vansbro tillsammans med sin bonusdotter. Hennes sambo Eddie är hemma och arbetar på familjens hus som håller på att renoveras.

Hon går upp från poolen och tittar till sin telefon. Displayen visar flera missade samtal från både hennes pappa och sambo.

Lisela bestämmer sig för att ringa Eddie först.

– Han sade att han var utanför badhuset och väntade på mig. Jag tänkte att det var konstigt eftersom han skulle renovera huset, säger Lisela Hellberg.

Hon och bonusdottern byter om och möter Eddie utanför simhallen.

”Jag är så hemskt ledsen, Lisela. Men din pappa har ringt mig och berättat att din lillebror Alexander har tagit livet av sig”, säger sambon.

Skrek rakt ut: Du ljuger!

– Marken slogs bort under mina fötter. Jag skrek till Eddie att han ljög. Alexander var den sista personen jag trott skulle göra något sådant, säger hon.

Lisela åker hem till sin mamma och pappa. Polisen har precis varit där och lämnat Alexanders plånbok, klocka och telefon. Hon ser att det är lillebrors ägodelar, men tänker att det måste finnas en logisk förklaring till att någon annan person haft hans saker.

– Jag förstod att det var sant att Alexander tagit livet av sig först när jag fick se hans kropp, säger Lisela.

Alexander Hellberg blev 23 år gammal.

Förebilder i machokulturen

Inte en dag passerar utan att Lisela Hellberg tänker på sin lillebror. Det har gått mer än ett år sedan han avslutade sitt liv den 20 maj 2017, men för storasyster är sorgen och saknaden fortfarande intensiv.

– Vi i familjen bestämde tidigt att vi ska prata om Alexander och vad som hände. Vi ska inte lägga locket på, säger hon. Det är så oerhört svårt när det händer en tragedi och man kämpar med sina egna och familjens känslor och förtvivlan, men det är också så otroligt viktigt. Jag vill verkligen försöka ge någon sorts mening eller göra något starkt av det som hänt. Därför försöker jag lyfta ämnet på de sätt som jag själv ser som möjligt och kanske viktigast av allt, känns rätt, säger Lisela.

Hon tror att nedtystning av suicid leder till att den som går i självmordstankar känner skam och inte berättar. Hon tycker att det behövs fler manliga förebilder som vågar vara starka och prata om känslor, psykisk ohälsa och andra svåra saker.

– Det räcker inte med att säga att det är okej för killar att gråta. Vi behöver starka exempel som faktiskt visar det och banar väg. Särskilt inom machokulturen, säger hon.

Hockeyn var viktig för Alexander

Alexander spelade ishockey. Han var en snabb back med bra spelsinne i Vansbro AIK. Under lagets första hemmamatch på hösten efter hans bortgång hölls en tyst minut. Ceremonin avslutades med att Alexanders favoritlåt spelades i ishallen.

– ”Hotta brudar” med Magnus Uggla. Det säger ganska mycket om vem Alexander var som person. Han var en spelevink. En charmör som gillade att vara social, säger Lisela.

Han arbetade som resurs på skolor. Bland annat på samma Lisela var lärare på. Alexander var en uppskattad medarbetare och bra med barn. Han visste när han skulle pusha en elev och när han skulle ta ett steg tillbaka.

– Pappa är ambulanssjuksköterska. Alexander hade en sådan dröm. Att hjälpa människor på någon nivå, säger storasyster.

Tjejer bättre på att prata med varandra

Alexander visade inga tecken på att han var på väg att ta sitt liv. Den sista tiden var han trött och beklagade sig över att det var mycket på arbetet, men det var ingenting som omgivningen reagerade på.

Dagarna före den 20 maj 2017 hade hela familjen Hellberg grillkväll. Alexander var precis som vanligt: Högljudd med många vassa kommentarer på lager – och en stor aptit.

Runt bordet samtalades om kommande projekt och sommarplaner.

– Jag förstår i efterhand att han måste burit på mycket som han inte berättade, säger Lisela.

Att hålla saker inom sig tror hon är ett utbrett problem hos killar.

– Även tjejer mår dåligt. Men tjejer är bättre på att prata med varandra om det. Killarna ligger några steg efter där. Det är viktigt att komma varandra in på skinnet och våga prata om personliga saker.

Suicide Zero, Mind, SPES och hjärnfonden

Efter att Alexander gått bort startade Lisela med hjälp av familjen ett stipendie i hans minne: Årets lagkamrat.

Utmärkelsen är tänkt att uppmärksamma någon som är en schysst kompis och lyfter sina medspelare i Vansbro AIK. Lisela tycker det är viktiga egenskaper i en annars hård sport.

Men när årsdagen för Alexanders sista dag i livet närmade sig ville hon göra något ytterligare. Hon ville att människor skulle uppmärksamma psykisk ohälsa och börja prata om det.

Min vision handlade om att tydligt sprida ett budskap om att man inte längre skulle behöva skämmas över sin psykiska ohälsa. För skammen gör att människor inte vågar prata med varandra och inte heller vågar be om hjälp. Visionen blev projektet “No Shame”, där en del var att tillverka armband med budskapet för att sälja och samla in pengar, säger hon.

Beställningarna rasslade in. Lisela fick pärla in på sena nätter, efter jobbet och även ta in extern hjälp.

– Alexanders hockeylag kom hit och hjälpte till. 1 300 armband såldes och vi fick in 110 000 kronor, säger hon.

Hon hade som mål att sälja 100 armband innan 20 maj, men det överskreds på två timmar. Pengarna samlades in till organisationerna Suicide Zero, Mind, SPES och Hjärnfonden.

– Armbanden är en symbol för folk att bära. Jag står här, vågar lyssnar och mig behöver du inte skämmas för.  No Shame handlar om att inte bara lägga ansvaret att prata på den personen som mår dåligt. Det är vi andra, som för stunden mår bättre, som ska visa att vi orkar lyssna, stötta och att psykisk ohälsa inte är något att skämmas över. Folk som mår dåligt befinner sig i ett sånt mörker att det är svårt att börja prata, så med de här armbanden hoppas jag att de ser att de har samtalspartners, säger Lisela.

No Shame blev ett begrepp och ett samtalsämne som genomsyrade en hel kommun och som fortsatte att färdas vidare långt utanför landskapsgränsen. Genom orden No Shame och budskapet bakom det fick folk mod att prata med varandra, dela med sig av verkligheten och ett hopp tändes för kommande generationer om att inte behöva skämmas längre, menar Lisela.

”Fan, Alexander, du missar ju så mycket”

Idag tar Lisela tar en dag i taget. Hon funderar mycket på varför hennes bror valde att lämna jordelivet. Men hon har accepterat att det är en fråga som hon aldrig kommer att få ett ordentligt svar på.

– Den som har svaret är ju den som inte finns, säger hon.

Storasyster har svårt att avgöra vad som är värst. Sorgen över det som har hänt, eller sorgen över det som aldrig kommer hända.

– Jag brukar tänka: ”Fan Alexander, du missar ju så mycket. Du skulle varit med här”, säger Lisela Hellberg.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!