Anna ser till så att alla får vård

Av: Johanna Klaasen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag kunde inte bara stänga dörren för flyktingarna”

motvillig pristagare Anna Rydmark Venegas, 68, gillade inte att stå på scenen. ”Det viktigaste är att folk börjar tänka på hur vårt samhälle ser ut och hur de papperslösa stängs ut”, sa Anna som hjälpt flyktingar med sjukvård i nästan 20 år.
Foto: ERIC ROXFELT
motvillig pristagare Anna Rydmark Venegas, 68, gillade inte att stå på scenen. ”Det viktigaste är att folk börjar tänka på hur vårt samhälle ser ut och hur de papperslösa stängs ut”, sa Anna som hjälpt flyktingar med sjukvård i nästan 20 år.

I 18 år har hon hjälpt papperslösa flyktingar att få sjukvård.

Men Anna Rydmark Venegas, 68, tog emot priset som årets kämpe med viss motvilja:

– Det känns skönt att de är över. Att vara på scen är inte min grej.

År 1991 insåg barnmorskan Anna att något var allvarligt fel i Sverige. Det fanns en stor grupp människor som stod helt utanför sjukvårdssystemet. De papperslösa.

Startade klinik

– Jag kunde inte bara stänga dörren och säga att jag inte kunde hjälpa dem. Jag insåg att jag var tvungen att göra något och jag undrade när den första flyktingen skulle dö i en illegal abort, säger Anna Rydmark Venegas.

1995 var hon med och startade den första läkarkliniken för papperslösa i Sverige. Sedan dess har hon hjälpt hundratals kvinnor till säkra förlossningar. Nereyda Tuesta de Ramirez, en av de första, fanns på plats på Cirkus för att hylla Svenska Hjältars kämpe 2009.

– Jag känner väldigt starkt för henne. Hon är en riktig hjälte. Men vi är bara några få som är här. Om alla var här skulle vi ha fyllt hela Cirkus, säger Nereyda Tuesta de Ramirez.

Belönades med fest

Juryn belönade Anna, med att hon får bjuda sina vänner på fest. Och på kalaset ska de få tangolektioner av Daniel da Silva från Let’s Dance.

Men trots lovorden vill Anna Rydmark Venegas flytta fokus från sig själv.

– Det är så otroligt många som jobbar med det här. Jag är bara en representant. Det viktigaste är att folk börjar tänka på hur vårt samhälle ser ut och hur de papperslösa stängs ute, säger Anna Rydmark Venegas.

Gladast blev hon över att några av de kvinnor hon hjälpt hade tagit sig till Cirkus.

– Det var helt fantastiskt. Men man måste veta att de flesta inte orkade komma. De orkade inte uppleva det här på nytt. Den här tiden som de levt som papperslösa har varit en fruktansvärd tid som de vill glömma, säger Anna Rydmark Venegas.

ÅRETS KÄMPE

Anna Venegas Rydmark, 68, Stockholm.

Juryns motivering:

”Anna är en Svensk Hjälte 2009 för att hon under 18 år hjälpt papperslösa flyktingar att få sjukvård”.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.