Paret Anna och Henrics smarta idé ska få oss att konsumera mindre

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2021-09-20

Anna fick en snilleblixt precis när hon skulle somna och funderade hela natten.

När morgonen kom ruskade hon om Henric och berättade om idén.

– Det handlar om att ta vara på prylarna och människorna i våra grannskap, säger Henric.

Swinga är en app som gör det lättare för grannar att låna prylar av varandra. Bakom appen står paret Henric Barkman och Anna Sundell. De vill genom Swinga bidra till ett hållbart klimat, bättre grannsämja och mer pengar kvar i plånboken.

– Vi lever i ett slösaktigt samhälle. En del har inte mycket saker, andra har jättemycket saker som bara ligger och dräller. Det är bättre att vi använder grejerna som finns, säger Henric.

Appen fungerar såhär: Användaren registrerar sig och klickar i vilka av sina prylar hen kan tänka sig att låna ut. På en karta syns användarens närmaste grannskap, vem som är registrerad till appen och vilka saker som finns tillgängliga för utlåning.

– Man kan också skicka meddelanden om man vill låna en specifik sak som inte finns i vyn. Oftast är det någon som svarar, säger Henric.

Paret Anna Sundell och Henric Barkman har tagit fram appen Swinga.

Arbetar ideellt

Vägen fram till den fungerande app som Swinga är idag har inte varit spikrak.

År 2015 var Henric och Anna pryltrötta. Till exempel hade Anna en dyr symaskin som stod och samlade damm i bostaden hemma i Karlstad.

En kväll låg hon i sängen och tänkte på den där symaskinen. Morgonen efter delade hon idén med Henric.

– Hon berättade om en app som grannar kan använda för att låna saker av varandra istället för att köpa nytt hela tiden. Hon beskrev appen som att man swingade saker mellan varandra, säger Henric.

Han och Anna bestämde sig för att försöka göra verklighet av idén. De kontaktade företagsrådgivare, vilka gav paret startpengar och tipset att driva appen som ett kooperativ.

– Kooperativ-formen passade oss bra eftersom att för oss är samhällsnyttan det viktiga, inte att tjäna pengar. Vi vill att de som använder appen skulle kunna vara med och påverka. I första hand jobbar vi ideellt med detta, säger Henric.

Nådde ut i lokalsamhället

För pengarna tog Anna och Henric fram en första version av Swinga. Kort senare hörde en gammal vän till Henric av sig och berättade att han var programmerare och gärna hjälpte till.

– I perioder har vi inte haft någon finansiering och då har det gått trögt. Vi har tagit tjänstledigt för det här och ibland har vi fått projektpengar.

År 2019 var den första versionen så pass förbättrad att appen kunde sjösättas på riktigt. Första området som fick prova Swinga var Kronoparken i Karlstad.

– Kronoparken är en stadsdel där det finns bra nätverk. Vi fick hjälp av ABF att nå ut till de boende om att appen fanns. ABF kontaktade i sin tur olika etniska föreningar. Ordet spreds, säger Henric.

Vill sprida i hela Sverige

Under den första tiden som Swinga fanns i Kronoparken lärde sig app-skaparna vad som fungerar och inte. De skruvade på saker och efter tag intogs fler områden successivt.

– Idag finns vi på 23 ställen, varav de flesta ligger i Värmland. Till exempel Karlstad, Forshaga och Munkfors. Men också i Stockholm och Göteborg.

Totalt använder 1 500 personer Swinga i nuläget och sedan starten har 3 000 prylar lånats ut. Målet är att appen ska spridas över hela Sverige och även internationellt.

– Det handlar om att ta vara på prylarna och människorna i våra grannskap. Att inte slösa med resurser och att vara schystare mot planeten, säger Henric.