Tackis tar med de äldre till Grekland

Av: Katarina Wendelin

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägrar se hinder när det kommer till äldre – därför är han Svenska Hjältars Vårdhjälte 2015

1 av 6

VÄSTERVIK. Han vägrade se hinder och ordnade en sol- och badresa till Grekland för äldre på Västerviks särskilda boenden.

På grund av sitt brinnande engagemang är Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, 64, Svenska Hjältars Vårdhjälte 2015.

– De har kämpat för att vi ska ha det bra. Kan vi förverkliga deras drömmar så ska vi försöka, säger Tackis.

Sommaren 2014 fick ett gäng äldre från Västerviks särskilda boenden besöka Grekland för en vecka av sol och bad.

Resan blev hyllade SVT-dokumentären ”Greklandsresan”.

Att se soldyrkaren Kurt få njuta på stranden och rullstolsburna Kerstin ta ett dopp i havet, berörde hela Sverige – och hjältenomineringarna öste in till Svenska Hjältars redaktion.

Initiativtagare till resan var boendets aktivitetssamordnare, Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, som redan ett par år tidigare åkt på en liknande resa med äldre från Västervik. Och på grund av sitt brinn är han nu Svenska Hjältars Vårdhjälte 2015.

– Hade jag inte haft pensionärerna med mig när ni ringde och berättade, så tror jag att jag skulle ha svimmat, säger Tackis.

Brinner för de äldre

På Västerviks äldreboenden finns sedan länge en stark tradition av att ordna många resor och utflykter. Och att ta med sig de äldre på en sol- och badresa utomlands var något Tackis tänkte på redan för 20 år sen, berättar hustrun Lena, 54.

– De första gångerna vi åkte till Grekland tillsammans och vi satt och åt middag och tittade ut över havet, så sa han ”tänk om pensionärerna kunde vara med”, säger Lena.

Paret träffades i jobbet och blev nära vänner innan kärleken kom smygande, berättar hon.

Enligt Tackis var det förutbestämt. Under årens lopp har hon sedan vant sig vid att konkurrera med de äldre som maken möter i jobbet, säger hon och skrattar.

Kom hit som turist

Att Tackis brinner för dem som en gång byggde Sverige är tydligt. Men det var slumpen som gjorde att han själv flyttade hit.

– Jag kom som turist 1974 och skulle stanna i två månader, men redan i Helsingborg hände något med mig. Det var något med människorna, säger Tackis.

När han sedan kom till Västervik föll han pladask och bestämde sig för att stanna. Planen var att studera till ingenjör men efter ett sommarvikariat inom psykiatrin förändrades allt.

– Redan under mitt första arbetspass insåg jag att jag vill jobba med människor. Man får så mycket tillbaka och jag blir glad när jag ser att andra blir glada, säger Tackis.

Det var när Tackis syster i Grekland gick bort 2007, och han hämtade hem sin sjuka mamma som han insåg att ålder inte är ett hinder. Familjen var osäker på om hon skulle överleva resan men de kände att de inte hade något val.

– Något hände med henne på vägen. När hon kom fram till Västervik var hon jättepigg och ville ha en drink och en cigarett, säger Lena och skrattar.

– Vi satt uppe mitt i natten och åt risgrynsgröt och drack rom och cola. Hon var så lycklig över att vara här med Tackis.

Hyllar kollegorna

Så 2011 anordnade han den första Greklandsresan för äldre på Västerviks särskilda boenden, och märkte vilken effekt miljöombytet hade. På plats i solen förbyttes krämpor mot dans, oro till glädje, trötthet till nyfikenhet. Visst spelar sol och bad roll men en stor del av tacket säger Tackis att den fantastiska vårdpersonalen som följer med, ska ha.

– De är de äldres anhöriga, frisörer, vårdare och vänner – de gör allt, året om. De är som en stor familj och ser inte gamla och skruttiga, utan människor.

– Efter resorna märker man vilka starka band som skapats och att de lärt känna varandra ännu bättre. 

Efter att dokumentären om gruppens andra resa till solen visades på tv i våras, strömmade hyllningarna in från världens alla hörn.

Uppmärksamheten gör Tackis – som just nu planerar för nästa års resa – obekväm, men hemma i Västervik har inte mycket förändrats: här är han redan en välbekant profil. Dels har han brunnit för kommunens äldre i 30 år, dels har han en förmåga att lära känna människor var han än är och få saker att hända.

”Han ser bara möjligheter”

Sedan han fick veta att han utsetts till Svenska Hjältars Vårdhjälte har hustrun Lena och döttrarna Martina, 38, och Sandra, 19, fått övertyga Tackis om att tillåta sig att njuta av berömmet, det han så gärna riktar till andra. Att det är just han som drog i gång resorna till värmen är inget som förvånar Lena:  

– Jag har aldrig träffat någon som är så empatisk och så positiv både i jobbet och privat. För Tackis finns inga hinder – bara möjligheter.

Tackis riktar en förälskad blick mot sin fru och skrattar:

– Jag sa en gång också till henne att aldrig säga aldrig – och här är hon nu.

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december klockan 20:00 på TV4!

Årets Vårdhjälte:

Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, 64, Västervik

Juryns motivering:”Tackis är en hjälte för att han initierat och ordnat sol- och badresor till sitt hemland Grekland för de äldre på Västerviks särskilda boenden. I stället för att se problem och sjukdom ser Tackis möjligheter och individer.”

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.