Per, 93, bjuder äldre på fika – varje fredag: ”Det uppskattas”

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Varje fredag får de äldre på Margaretas Parks dagverksamhet kärt besök.

Sedan mer än tio år tillbaka har Per Johnsson, 93, hälsat på de äldre och bjudit dem på fika.

– Jag vet att de väntar på mig. En del säger att de längtar hela veckan tills det är fredag och jag kommer, berättar Per.

Första gången som Per Johnsson, 93, besökte dagverksamheten på Margaretas Park var för runt 13 år sedan. Då var han där tillsammans med sin nu bortgångna fru.

Pers fru drabbades av Alzheimers sjukdom 2006. Men under flera års tid vårdade Per henne hemma på egen hand.

– På fredagarna gick jag upp till dagverksamheten och lämnade henne en stund så att jag fick lite fritid och kunde åka till Jönköping, berättar Per.

1 av 3 | Foto: ANNIKA WALLACE foto

Varje gång de besökte verksamheten på Margaretas park köpte Per med sig fika. Ibland kokosbollar och småkakor, men oftast hans egen favorit – nybakat wienerbröd. Och det tar han fortfarande med sig till dagverksamheten tio år senare.

– Min fru gick bort 2009, men innan det sa hon till mig: ”Det här ska du fortsätta med”. Och det har jag gjort, berättar Per.

”Vi har jättetrevligt tillsammans”

Margaretas Park har både dagverksamhet och parkträff för personer som drabbats av Alzheimers sjukdom som Pers fru, men även för personer med andra sjukdomar. Och fredagarna har blivit extra speciella för verksamheten tack vare Per.

– Jag vet att de väntar på mig. En del säger att de längtar hela veckan tills det är fredag och jag kommer, berättar Per och fortsätter:

– Jag berättar lite roliga historier och läser lite ibland för dem. Det uppskattar de, och vi har jättetrevligt tillsammans.

Per uppskattar även själv besöken väldigt mycket.

– Eftersom jag blev ensam när min fru gick bort så ville jag gärna gå upp och skaffa lite sällskap, därför tycker jag det är roligt, förklarar han.

1 av 2 | Foto: ANNIKA WALLACE foto

Personalen: Per tillför värme och humor

Det är inte bara Per och de som deltar i dagverksamheten som gillar han kommer förbi, utan även de anställda på Margaretas Park.

– Per är en härlig och öppen person. Han berättar roliga historier och tillför både värme och humor till gruppen. Och gott fikabröd såklart, säger Carina Brukén som arbetar på dagverksamheten.

En stor önskan för Per är att det kan startas en anhörighetsträff så att fler kan gå dit tillsammans. För besöken betyder mycket för honom och många av de han möter.

– Det uppskattas när man tittar förbi. Och jag glädjer mig över att få gå dit och göra lite nytta, säger Per.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.