Nicolas har hjälpt tusentals unga undan utanförskap

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-14

Nicolas Lunabba har arbetat i utanförskapsområden i Malmö i över 20 år och sett ungdomar mörda och mördas.

Som verksamhetsledare för organisationen Helamalmö arbetar han med att fånga upp barnen i riskzon tidigt.

– Han har varit min änglavakt och har hållit mig på rätt spår hela tiden, säger Elijah Clarence som är en han hjälpt.

Nicolas Lunabba växte upp i ett miljonprogramsområde i östra Lund med en ensamstående mamma. Pappan lämnade familjen när Nicolas var 4 år gammal och de levde på existensminimum med konstant stress för framtiden. I sena tonåren insjuknade mamman i cancer och dog kort efter. Ensam kvar var Nicolas utan något skyddsnät eller släkt som fångade upp.

– Jag kontaktade en vaktmästare på en gammal skola jag hade gått. Jag visste att hon var snäll och hon lät mig sova i fysiksalen ett tag, säger Nicolas Lunabba.

En del barndomsvänner hamnade på den kriminella banan. Att det gått bra för Nicolas Lunabba säger han delvis beror på basketen.

– De gav mig ett sammanhang och genom kontakterna där lyckades jag få olika ströjobb och andrahandskontrakt för boende.

Hjälpen han själv hade behövt

Basketen gick så bra att Nicolas blev basketproffs i Malmöklubben Malbas. Det var också där han var med och startade föreningen Helamalmö för 18 år sedan, som han i dag arbetar som verksamhetsledare för.

– Målet är att engagera kidsen socialt och ge dem ett sammanhang och något annat att göra än att ägna sig åt bus. Vi jobbar även med insatser riktade till vuxna.

Intresset bland unga har varit stort.

– De kom rusande och det påminde mig om hur värdefullt det hade varit för mig själv i den åldern att få fler trygga vuxna att knyta an till.

Men Nicolas märkte att det inte räckte med att bara ordna aktiviteter. Barnen som kom hade mycket större problem. De kunde dyka upp hungriga och i dåligt skick.

– Ett exempel är att när vi hade en aktivitet på vintern att åka till pulkabacken så kom bara ett barn av flera syskon. För barnen hade bara ett par vinterkängor.

Nicolas Lunabba år Årets medmänniska på Svenska hjältar-galan 2022.

Åkte in för mord

Helamalmö har i dag ungefär 4 000 aktiva deltagare och över 200 medarbetare. De har tre lokaler där de bedriver en bredd av olika aktiviteter och serverar tre mål mat per dag - gratis. En av många ungdomar som fått hjälp är Elijah Clarence som i dag är basketproffs. Han säger att han är evigt tacksam för stödet han fick av Nicolas.

– Hade det inte varit för honom hade jag antingen varit i fängelse annars eller hållit på med annat skit, säger Elijah.

I tonåren fick han flytta hem till Nicolas, eftersom det var stökigt hemma. Nicolas stöttade honom i att kämpa för att nå sin dröm om att spela basket på elitnivå. Och när Elijah var 16 år fick han ett stipendium till high school i USA. Tyvärr gick det inte lika bra för barndomsvännerna. 

– Den ena åkte in för mord och den andre för mordförsök. Många i min omgivning tog den andra vägen, säger Elijah.

Han konstaterar att det hade kunnat gå lika illa för honom – om han inte fått stöd av Nicolas.

– Han har varit min änglavakt och har hållit mig på rätt spår hela tiden.

Nicolas Lunabba och Elijah Clarence.

Måste visa att man bryr sig

Efter några år i USA har han varit proffs i bland annat Tyskland och Holland. Senaste säsongen blev han skyttekung i Montenegros högsta basketliga. Under pandemin fick han även en chans att själv ge tillbaka det som han fick av Nicolas. Han arbetade i verksamheten dels som vikarie och dels som baskettränare. 

– Jag såg själv med egna ögon obalansen i samhället. Hur kids har det i de här områdena. Hur barnen kommer in i baskethallarna med hål i skorna, bokstavligen.

Nicolas Lunabba säger att det viktigaste för att nå fram till ungdomarna är att visa att man verkligen bryr sig. 

 – Bland vuxna som arbetar med barn finns en idé om att professionalism innebär att man inte blir för engagerad. Det tror jag är fel. Vi måste engagera oss känslomässigt i ungarna för att kunna hjälpa dem.

Prisas på Svenska hjältar-galan

På Svenska hjältar-galan 2022 prisas Nicolas i kategorin Årets medmänniska.

– Att vi i Helamalmö lyfts i ett sådant här stort och folkligt sammanhang gör att vårt arbete vinner legitimitet och det behöver vi mycket av. Vi har jobbat i det tysta så länge utan att få det erkännande som vi känner att vi förtjänar. Vi är tacksamma för det här, säger Nicolas.

Tror du att den här utmärkelsen kan leda till att ni kommer kunna hjälpa fler?

– Vi tänker inte att vi hjälper någon. Vi har en idé om att etablera sociala infrastrukturer i de så kallade utsatta områdena. Det handlar om att nyktert se att i de här områdena lever vi inte upp till vårt uppdrag. Samhällskontraktet är brutet. Istället för att jobba med en eller två frågor jobbar vi med väldigt många frågor. Vi jobbar med de grundläggande behoven och vill hitta olika sätt att lyfta levnadsstandarden i området. Att få det här erkännandet är en viktig komponent för att kunna nå ut till fler.

Nicolas Lunabba är Årets medmänniska 2022

Namn: Nicolas Lunabba.
Ålder: 41.
Bor: Malmö.
Juryns motiveringNicolas är en hjälte för att han såg ett stort samhällsproblem och engagerade sig för att skapa en lösning. Som verksamhetsledare för Helamalmö har han hjälpt tusentals unga i utanförskap till en tryggare framtid.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas i december.

Nominera din hjälte här nedan!