Elias brinner för hemlösa – nu är han en Svensk Hjälte

Av: Katarina Wendelin

Publicerad:
Uppdaterad:

Lägger fritiden på att hjälpa både hemlösa och flyktingbarn – därför är han Svenska Hjältars Barnhjälte 2015

1 av 7

NORRKÖPING Han kallas verklighetens Karl-Bertil Jonsson.

Nu är han en livs levande Svensk Hjälte.

Och för 12-åriga Elias Arvidsson – 2015 års Barnhjälte – är det hela mycket enkelt.

– Vill man hjälpa så hjälper man. Jag vill hjälpa dem som behöver det, säger Elias.

Det är dagens sista lektion för klass 6 Atlanta på skolan Prolympia i centrala Norrköping, när två lokala hjältar plötsligt knackar på och kliver in.

Ett tjugotal par uppspärrade ögon – och halvöppna gap – vänds mot IFK Norrköpings målvakt David Mitov Nilsson och anfallare Christoffer Nyman, där de stegar fram till tavlan.

– Vi söker en grabb som heter Elias, säger guldhjältarna.

Längst bak i klassen sträcks en arm upp och den unge lintotten kallas fram till två av stans mest kända söner.

– Det du har gjort för flyktingarna och de hemlösa i Norrköping är sjukt bra. Därför har du utsetts till Svenska Hjältars Barnhjälte, säger David Mitov Nilsson.

Köpte hamburgare till hemlösa

En allvarlig Elias lyssnar noga men brister till slut ut i ett leende samtidigt som klasskompisarna brister ut i applåder. Och visst är Elias hjältedåd värt både applåder och hurrarop. Pappa Stefan och mamma Tina vittnar om att sonen alltid varit lite extra givmild men det var när han som nioåring besökte Stockholm och för första gången såg hemlösa, som ungdomshjältens beundransvärda omtanke om andras bästa utvecklades till något större. När Elias den kvällen skulle lägga sig kunde han inte få någon ro.

– Han var uppe och kikade i fönstret var femte minut för att se om de satt kvar, berättade Stefan för Svenska Hjältar i fjol.

Till slut begav sig far och son ut i storstadsnatten, köpte cheeseburgare på McDonalds och delade ut till de hemlösa. Händelsen blev startskottet på vad som utvecklats till ett kall för 12-åringen – att hjälpa de som har det svårt. Det året la han alla sina sparpengar – 1 200 kronor – på julklappar till de hemlösa. Året därpå, liksom i fjol, fick han ihop 5 000 kronor. Och också i år kommer Elias att engagera sig i ”Omsorgsjul”, ett julfirande för fattiga och hemlösa i Norrköping.

– Man tar med sig paket man vill skänka och så äter man julbord tillsammans. Efteråt får alla en julklapp, säger Elias.

– Jag kan inte riktigt förklara vad det ger mig att göra det här men det känns bra. Jag vill hjälpa dem som behöver det.

”Alla gör sina egna val”

Att initiativet är Elias eget vittnar både han själv och familjen om. Och all uppmärksamhet är ibland obekväm för den nye ungdomshjälten. I klassen är det bara två som känner till vad han lägger en stor del av sin fritid på. När de andra nu får höra vad deras skolkamrat gjort blir det många handslag och berömmande ord. ”Kungen”, säger någon. 

Men det är inte bara de hemlösa Elias hjärta bultar för. Han har också samlat in kläder och leksaker till flyktingfamiljerna på förläggningen i Hävla i närheten av Rejmyre där han själv bor. I höst har han sett till så att de nyanlända ensamkommande flyktingpojkarna i Rejmyre fått fotbollskläder och utrustning – och en möjlighet att lira boll. Att nu ha utsetts till Svensk Hjälte känns både chockartat och kul säger Elias.

– Jag blev överraskad när David och Christoffer kom in i klassen, det kändes pirrigt, men jag trodde inte att det hade något med mig att göra.

Varför tror du att juryn valt just dig till Svensk Hjälte?

– För att det är rätt ovanligt att någon som är så liten hjälper till med sådant här.

Hur känns det nu när du vet att du ska få gå upp på scenen på Cirkus och motta publikens jubel?

– Jag har inte blivit nervös än men det kommer att komma! Ge det några veckor.

Vad tycker du att andra ska göra, som kanske inte hjälper som du gör?

– Alla gör sina egna val. Vill man hjälpa så hjälper man. 

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december klockan 20:00 på tv4!

Årets Barnhjälte:

Elias Arvidsson, 12, Rejmyre

Juryns motivering:”Elias är en hjälte för att han i flera år engagerat sig mot orättvisor, bland annat genom att ge bort julklappar till fattiga och hemlösa, och nu även kläder och leksaker till flyktingbarn.”

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.