Hemmafixaren Erik lagar andras trasiga saker – helt gratis

Vill inspirera till ökat hållbarhetstänk

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2021-06-01

Han beskrivs som en riktig hemmafixare, en ”MacGyver”.

Erik Fröderberg är krögaren och småbarnspappan som på sin fritid väljer att reparera andras trasiga grejer.

Och han gör det helt gratis.

– Jag tycker det är kul rent generellt att meka med trasiga grejer, säger Erik Fröderberg när han tar emot oss i sin verkstad i källaren hemma i villan i Nälsta.

Verkstaden är liten men välordnad och på väggen hänger en tavla med en förteckning över hur många grejer han lyckats laga. Jag räknar till 66 saker som Erik räddat från att slängas på tippen sedan han startade sitt hobbyprojekt.

Erik Fröderberg är en man med många järn i elden. Men det hindrade honom inte från att tidigare i år i ett inlägg i en Facebookgrupp efterlysa trasiga prylar som han kunde reparera åt folk – helt gratis.

– Det blev ganska stor spridning på det inlägget. Sen kom en reporter förbi från lokaltidningen Mitt i och gjorde en liten blänkare. Den hamnade på framsidan på tidningen.

Det var då folk började höra av sig i riktigt stor omfattning till Erik. I så stor omfattning att det faktiskt blev ett problem.

– Folk ringde till mig hela tiden och kom in på jobbet med famnen full av trasiga prylar. Det såg ut som Antikrundan utanför verkstaden. Det höll på att bli helt pannkaka. Jag var tvungen att göra en Facebooksida så man kunde kommunicera med mig. Det finns en enorm efterfrågan där ute.

De får en gräddfil

Därför har Erik just nu ett intagningsstopp – han måste hinna laga alla grejer han har tagit emot. Och det kommer ta några månader, berättar han. Han har också skapat en Facebooksida för att underlätta kontakt.

– Jag gör det här i stället för att hålla på med Netflix om kvällarna. Nu har jag 30 grejer som ligger på kö så jag har ett inlämningsstopp just nu för att få överblick, berättar han.

Erik Fröderberg håller noga räkning på prylarna han lagat nere i verkstan: 66 vinster, 17 förluster.

Det finns en kategori prylar som Erik brinner lite extra för att fixa i ordning.

– Barngrejerna får lite av en gräddfil, leksaker och sånt är en färskvara. Använder man dem inte så blir de snart tråkiga, för barnet växer ifrån dem. Sedan finns det också grejer som jag vet går fort att laga.

Men andra saker tar betydligt längre tid att fixa.

– Nu håller jag på med en kaffemaskin hemma och den har jag hållit på med i över två veckor.

På golvet i källaren ligger en drejskiva som en tjej lämnat in.

– Hon håller kurser i drejning också, så när jag lagat den hjälper jag henne att göra något för någon annan. Det var likadant med en värmelampa jag lagade, den användes till kattungar på ett katthem.

Erik lagar prylarna gratis, det enda han tar betalt för är reservdelarna. Men det finns de som är så tacksamma att propsar på att betala en slant – och då är det donation till välgörenhet som gäller. Erik har en lapp på väggen med olika swish-nummer till föreslagna organisationer.

Du är ju krögare egentligen – hur kommer det sig att du kan allt det här?

– Vad jag tror är ju att jag har blivit bra på att laga grejer för att jag är ännu bättre på att ha sönder dem. Så har det varit hela mitt liv. När jag var liten och hade sönder grejer försökte jag först och främst laga det själv.

Får mycket kärlek

Eriks energi är så påtaglig att det nästan surrar i luften runt honom. Han står aldrig still. Det märks att han gillar att pyssla i sin verkstad som han såklart byggt inredningen till. Men för Erik är det flera saker som driver honom att reparera andras prylar. För det handlar inte bara om att han tycker det är kul att meka.

– Jag får så mycket kärlek av de här människorna som kommer in här med sina grejer. Även de gånger jag inte lyckats laga det så får jag jättemycket kärlek.

Och det är också en fråga om hållbarhet.

– Det finns alla möjliga aspekter och anledningar till varför det här kan vara en bra idé och syssla med men främst är det miljöaspekten, den ekonomiska aspekten och kanske också för att stävja konsumtionshetsen. Jag märker när jag plockar isär prylar som är lite äldre att de är gjorda på ett annat sätt. Det är mycket mer tydligt och hållbart och man har använt delar som är gjorda för att hålla.
 

Erik Fröderbergs bästa fixartips:

  • Så gör du: Det är säkrast att arbeta med batteridrivna prylar. Om det är en elektrisk sak – tänk på att aldrig jobba med strömmen på. Ofta handlar det om glapp i en sladd eller kontakt, så börja titta där. Kolla säkringen!
  • Vill du ha hjälp? Just nu, under vår/sommar 2021, har Erik intagsstopp men besök Facebooksidan Erix hobbyfix för mer info.
  • Prylar Erik fått in av grannar: Ljudbok, cd-spelare, drejskiva, hårfön, lampor, klocka, projektor, Kitchen aid, leksaksbil, brödrost, kaffebryggare, megafon och bordsfontän.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!