Maj, 16, fixade gratis mensskydd till alla skolelever i Båstad kommun

En fråga om jämställdhet.
Så beskriver Maj Nygren, 16, sitt förslag om gratis mensskydd till alla skolelever i Båstads kommun.
Nu har hennes förslag blivit verklighet.

Det började med en skoluppgift i våras där Maj, som då gick i nionde klass, skrev en krönika om att mensskydd borde vara gratis i skolan.

Sedan bestämde sig Maj för att skicka in sin text som ett medborgarförslag. Majs förslag beviljades av kommunen och nu ska det genomföras, något som Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om.

– Det känns faktiskt väldigt kul att man kan påverka så här mycket genom att skicka in ett medborgarförslag. Även om jag inte har rösträtt och är minderårig kan jag påverka saker i vår demokrati. Det är väldigt häftigt, säger hon till Aftonbladet Svenska Hjältar.

Maj Nygren, 16, lyckades få igenom sitt förslag om gratis mensskydd i skolan.
Maj Nygren, 16, lyckades få igenom sitt förslag om gratis mensskydd i skolan.

”Helt absurt”

Maj konstaterar att det kostar att ha mens. Hon berättar att forskning visar att det kostar 38 400 kronor för mensskydd under en livstid. Då omfattas bara mensskydd och exempelvis inte värktabletter.

– Då kände jag att det är helt absurt att vi ska behöva betala så här mycket pengar. Det borde vara lika naturligt att ha det här som toalettpapper på skolan.

Det här med mens är världens naturligaste sak, men många tjejer uppfattar det ändå som något man inte vill skylta med. Men det stoppade inte Maj.

– Alltså, jag tänkte ”vad kommer reaktionerna att vara?” Men så kände jag ”skit samma”. Det här är orättvist och det borde förändras!

Majs medborgarförslag författade hon i årskurs 9. ”Även om jag inte har rösträtt och är minderårig kan jag påverka saker i vår demokrati. Det är väldigt häftigt”, säger hon.
Majs medborgarförslag författade hon i årskurs 9. ”Även om jag inte har rösträtt och är minderårig kan jag påverka saker i vår demokrati. Det är väldigt häftigt”, säger hon.

Positiva reaktioner

Maj berättar att de ofta talar om politik hemma vid köksbordet och därför visste hon också att det gick att skicka in medborgarförslag. Hon berättar att många har reagerat väldigt positivt.

– En del är imponerade och många på min nya skola tycker det är en bra sak som jag har gjort.

I nuläget har Maj inga planer på att skicka in några fler medborgarförslag.

– Inte i stunden, men vem vet vad som kan hända!

Fakta / Läs hela Majs förslag här:

Mitt medborgarförslag är att alla skolor i Båstads kommun ska erbjuda gratis mensskydd till sina elever. Vi snackar om jämställdhet i skolan men ändå måste flickor fortfarande betala för mensskydd när de har mens.

Forskning visar att det kostar ungefär 38 400 kronor för mensskydd under en livstid om man börjar räkna från när man är 12 år och 40 år framåt, enligt 1177 Vårdguiden. Ett paket bindor som man kan köpa i en vanlig mataffär som innehåller cirka 10–16 bindor kostar cirka 25 kronor. Dessutom har många tamponger under dagen, så man kan därför lägga på ytterligare 25 kronor per månad.

Det är inte bara mensskydd som kostar, utan det finns även andra kostnader. Man måste tvätta oftare, ta värktabletter och får eventuell frånvaro från arbete och skola. Enligt SVT kan det handla om en kostnad på 70.000 kronor under en livstid.

Varför ska elever betala för sina toalettartiklar för mens som är helt naturligt? Ungdomar kan gå till vårdcentralen eller ungdomsmottagningen och få gratis kondomer. Att ha sex är ett val medans mens inte är det. Jag förstår att det finns gratis kondomer för att minska ungdomsgraviditet och könssjukdomar. Men det är fortfarande ett val att ha sex. Men kan flickor gå någonstans och få gratis mensskydd som är en toalettartikel?

Tänk dig att du går på toa och det inte finns toalettpapper, att man behöver ta med sig eget toalettpapper. Och individen ska bekostnad det själv. Vad ska man göra när mensen dyker upp som gubben i lådan och man har inte med sig skydd för det? Man kan hämta skydd hos skolsystern men det är inte alltid hon är tillgänglig när man behöver henne.

Det borde finnas automater på skolorna där man kan hämta ut skydd och det finns flera företag som säljer sådana automater och flera kommuner som i dag erbjuder gratis mensskydd till sina elever. Detta är en jämställdhetsfråga och det är därför jag tycker att det ska finnas gratis mensskydd på skolorna

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.