David, 25, har samlat in en kvarts miljon till välgörenhet

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

TÄBY. Han vill hjälpa på plats men också inspirera andra att hjälpa.

David Löfman, 25, har startat sin egen välgörenhetsorganisation – Wings – där han gör allt från att bygga brunnar och stötta skolor till att engagera svenska elever att jobba volontärt.

– I stället för att låta ett trauma i ungdomen bryta ner mig totalt har jag lyckats vända det till min absolut största drivkraft.

Nepal, Uganda, Sydafrika, Brasilien. Och 11 andra länder. Från januari 2018 och fram till februari i år har David Löfman varit på resande fot och jobbat med projektet ”Children of the world”. Han har samlat in och donerat 250 000 kronor till olika välgörenhetsändamål i 15 länder. Utöver det har han också donerat bilder till ett stort antal välgörenhetsorganisationer, för ett värde runt 500 000 kronor.

– Vi har kunnat ge bort ett värde av 750 000 kronor, och vi har bara funnits i två år. Det har varit häftigt att se vad Wings har utvecklats till.

Som 19-åring hoppade David av universitetet och reste till Sydafrika för att volontärarbeta i fyra månader.

– Då blev jag kär i blandningen mellan fotografi och välgörenhet. Det finns så mycket man kan göra med det. Det kan inspirera andra människor.

Redan här läggs grundtanken till Davids organisation Wings – att hjälpa direkt men också få andra att hjälpa.

– Men när jag kom hem var jag kanske ännu mer vilsen än jag var innan.

Han fortsatte till en skola i Nepal. Där hittade han rätt. Och han har åkt tillbaka dit tre gånger till för att arbeta i skolan men nu i egen regi.

– Till slut kände jag att jag ville starta mitt eget för jag vill ha kontroll på det jag gör och hålla en hög standard. Vi har bland annat tagit dit volontärer, 15 surfplattor och använt sport för att kämpa mot könsdiskrimineringen som finns där.

Wings jobbar på två plan

Det var starten för Wings foundation. Dels gör de projekt utomlands, som att bygga en vattenstation i en by i Uganda, där i dag 4 000 personer kan få rent vatten, och donera fotbollar och skolväskor till barn i favelan i Rio de Janeiro. Men de jobbar på två plan.

– Vi vill också ta med oss historier hem med fotografi och film för att motivera andra till att hitta deras drömmar, till exempel föreläser jag på skolor. På så sätt skapar vi en snöbollseffekt som inte behöver handla om Wings. Vi vill att människor ska donera till organisationer men det behöver inte vara vår organisation.

Egentligen vill han omdefiniera hela begreppet välgörenhet, att man ska förändra världen.

– Alla människor på planeten förändrar faktiskt världen hela tiden. Man behöver inte vara volontär i ett år, man kan välja att inte ta flyget från Göteborg till Stockholm för att förbättra miljön, eller byta plastpåsar mot en tygkasse. Det behöver inte vara så grandiost.

1 av 5 | Foto: David Löfman/Wings foundation
I projektet ”Children of the world” har Wings bland annat donerat 250 000 kronor till olika välgörenhetsinsatser för barn.

Tanken är att genomföra tre stora välgörenhetsprojekt. ”Children of the world”, ”Animals of the world” och ”Our home”. Det första har också handlat om att lära sig hela välgörenhetsbranschen – hur kan man bästa hjälpa? Wings har valt att jobba med lokala organisationer, eller ibland större aktörer som Rädda barnen.

– Jag har gått in med inställningen att jag är inget proffs på vad som behövs i kåkstaden i Sydafrika, eller i slumområden i Rio de Janeiro. Jag har åkt dit med ett öppet sinne, vänt mig till organisationer på plats som vi jobbar med för att fråga exakt vad som behövs här, vad kan vi hjälpa till med.

– Den frågan har vi försökt besvara i varje land vi varit i. Och sedan donerat pengar för att hjälpa barn med utbildning, sport och hälsa.

Hotad med pistol

Under hela året med ”Children of the world” arbetade David helt ideellt. Han beskriver hur de goda stunderna, när man verkligen märker att man gör skillnad, väger upp för de jobbiga. För det har funnits en del sådana på vägen.

– I Rio de Janeiro blev jag hotad med pistol i favelan, och jag var med om en översvämning i El Salvador. Människor har dött på platser jag har varit på och barns hus har blivit nedbrända. Det har gett ett otroligt perspektiv på livet och en motivering att göra mer.

Att faktiskt kunna hjälpa är en stor drivkraft men det finns en händelse som startade allt.

– När jag var 12 år var min syster 15. Hon fick anorexia och vi trodde att det var det värsta som kunde hända. Men det blev ännu värre med självmordsförsök.

– Det har hänt att jag stoppat henne i sista sekund när hon ringt för att säga hejdå. Sprungit dit och fått krama henne och gråta med henne. Jag kan inte ens förklara hur det har känts att vara med om det. Men i stället för att det har brutit ner mig totalt har jag lyckats vända det till min absolut största drivkraft.

David och hans syster. Hennes kamp ger honom driv att vilja hjälpa andra.
Foto: PRIVAT
David och hans syster. Hennes kamp ger honom driv att vilja hjälpa andra.

Det ger honom kraft

Den bakgrunden har gjort att David drivs av att inspirera andra. Han tar med sina erfarenheter, föreläser på skolor för att försöka ge hopp till de utan framtidstro, att de ska hitta sina drömmar.

– Ibland när jag föreläser och står på scen så ser jag min syster sitta där. Det motiverar mig mer än något annat.

Är hon stolt över dig?

– Jag tror det. Och jag är stolt över henne att hon fortfarande finns med oss. Utan den här energin hade jag gått sönder för länge sedan.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.