”Min bror hotade mig med gevär”

Uppdaterad 2014-08-19 | Publicerad 2007-10-05

I dag lever Sara, 40, för att rädda utsatta kvinnor

Sara Mohammads bror satte ett gevär mot hennes huvud: ”Gift dig eller dö.”

– Jag tänkte att om jag överlever ska jag kämpa för andra kvinnor i min situation resten av livet, säger hon.

Vi träffar Sara Mohammad, 40, på en hemlig adress. Hon heter egentligen något annat, men ytterst få vet vad. Inte ens de hundratals kvinnor hon räddat livet på vet.

Sara växte upp i Solemanya i Irak. Sex år gammal blev hon könsstympad. 17 år gammal var hon nära att mördas av sin egen bror.

Brodern blev vansinnig

– En kväll hörde jag min bror prata med min far. Han sa att han hade hittat en bra man till mig, en troende muslim som bad fem gånger om dagen. Han var äldre och enögd, säger Sara.

Pappan sa nej, Sara skulle studera. Då blev brodern vansinnig.

– Han slet in mig i ett rum, riktade ett gevär mot mitt huvud och sa att jag fick välja mellan liv eller död, ja eller nej. Min bror sa att det skulle vara lika lätt för honom att mörda mig som att dricka ett glas vatten, säger Sara.

Sara Mohammad fick tre chanser. Två gånger sa hon nej och slogs medvetslös. Den tredje gången sa hon ja.

Redan dagen efter skulle bröllopet genomföras. Sara satte på sig en chador, en heltäckande slöja, och rymde.

Skulle ta sitt liv

– Jag hade bestämt mig för att begå självmord och sökte ett vatten att dränka mig i. Då kom jag att tänka på en av mina kusiner som var kvinnokämpe och sökte upp henne i stället.

– Jag tänkte att om jag överlever ska jag kämpa för andra kvinnor i min situation resten av livet.

I fem månader gick Sara under jorden. Hon överlevde.

Gömmer själv kvinnor

1993 flydde hon till Sverige. Sedan dess har hon vigt sitt liv åt att uppfylla sitt löfte.

För några år sedan startade hon föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Ensam med två barn har Sara Mohammad sedan dess jobbat som apotekstekniker för att kunna betala mat och hyra, samtidigt som hon kämpat mer än heltid ideellt för att hjälpa dem som drabbas av hedersvåld.

Hundratals kontaktar Sara varje år och ber desperat om hjälp. Många av dem är direkt hotade till livet. Sara hjälper alla.

Om det krävs gömmer hon själv de hotade kvinnorna. Andra gånger hjälper hon dem i kontakten med polis och myndigheter för att de ska få den hjälp de behöver.

Samtidigt undervisar hon myndighetspersoner och föreläser om hedersvåld.

Stänger inte av mobilen

– Jag lever i ett kaos. Mitt mål i livet är att kämpa för mänskliga rättigheter så det blir kämpigt med privatlivet. Jag går och lägger mig tre på natten och kliver upp sju på morgonen. Jag stänger nästan aldrig av mobilen, någon kan ju behöva mig. Jag säger nästan aldrig nej, jag kan inte sova på natten om jag inte gör allt jag kan för dem som behöver hjälp, säger Sara.

Saras kamp har gett henne fiender.

– Men jag kommer aldrig att tystna, säger Sara Mohammad.