Här är butiken som säljer varor utan förpackning

Uppdaterad 2022-09-02 | Publicerad 2020-11-12

Gram öppnade 2016 i Malmö och var då Sveriges första förpackningsfria butik.

I dag finns det en handfull sådana butiker i Sverige. Rowan Drury som driver Gram hoppas att fler butiker – gärna stora kedjor – ska ta efter konceptet.

– Jag älskar min butik och småbutiker men de flesta av oss går till stora butiker och handlar, säger hon.

I butiken Gram erbjuds över 3 000 produkter. Många är torrvaror som ris, pasta, bönor, linser och torkad frukt men det säljs också olja, vinäger, diskmedel, schampoo, balsam, tvål och mycket annat.

För att handla behöver man en behållare man kan fylla på. Man kan ta med sig en egen eller köpa en på plats som sedan kan återanvändas.

Eldsjälen Rowan Drury hade innan hon startade sin butik aldrig arbetat inom dagligvaruhandeln.

– Det var en helt ny grej för mig. Jag inspirerades av butiker i Tyskland och mitt hemland Storbritannien.

Eldsjälen Rowan Drury har en bakgrund inom marknadsföring och med ett stort miljöintresse startade hon sin butik. ”Jag inspirerades av butiker i Tyskland och mitt hemland Storbritannien”, berättar hon.

Plasten bränns upp

Där har utvecklingen varit närmast explosionsartad – med hundratals butiker. I Sverige ser det inte likadant ut, trots att vi svenskar gärna vill se oss som extra miljömedvetna.

– Jag tror att det beror på att vi i Sverige är så duktiga på återvinning, så det känns som att vi inte behöver göra mer. Kanske är det därför det förpackningsfria konceptet inte växt så pass mycket.

Men även om vi är duktiga på återvinning, finns det anledning för oss att fundera över mängden sopor. Av de plastförpackningar svenska folket lämnar in för återvinning kan ungefär 55 procent sorteras hos Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala och därmed återvinnas.

– Det känns inte så bra när man tänker på det. Det är massor av matplast som inte återvinns, en jättestor procent bränns upp, konstaterar Rowan.

Ekologiskt och närproducerat

Till Gram kommer alla möjliga kunder och handlar.

– Många av dem är människor med intresse för hållbarhet, andra är bara ute efter bra produkter och då kanske vårt ställe är det enda där man kan få den speciella produkten.

I stort sett alla varor som säljs hos Gram är ekologiska.

– Det finns några varor som inte är ekologiska. Ibland föredrar jag en lokalt producerad sak i stället för en ekologisk från exempelvis Brasilien.

Nästan allt som säljs hos Gram är ekologiskt. Och förpackningen tar kunden helst själv med sig, även om det finns möjlighet att köpa behållare att fylla på i butiken med.

Inte utan ketchup

Gram har bland annat tagit emot Region Skånes Miljöpris och fått Malmö Stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling. Rowan har varit så framgångsrik att hon blivit kontaktad av andra som är intresserade av att starta liknande butiker på andra orter.

– Jag har hjälpt en butik att starta upp i Västerås och en annan i Göteborg. Jag har hjälpt en zero waste-leveransfirma i Stockholm att starta.

Rowan Drury lever som hon lär. Hon har två barn och gör så gott hon kan för att bidra till att minska sopberget.

–Det finns många ”zero wasters” som lever ”by the book”. Själv har jag bytt ut jättemånga saker i mitt liv och jag har definitivt mindre skräp och sopor.

Sedan är hon mer flexibel med sina barn, annars skulle de revoltera, säger Rowan och skrattar.

– Om de vill köpa lördagsgodis som är förpackat i mycket plast, låter jag dem göra det. Men jag säger ”du måste köpa det med dina egna pengar”. Då får de reflektera över sitt val.

Och det finns en sak som Rowan – eller snarare hennes barn – inte kan leva utan så där får det bli en plastförpackning.

– Mina barn älskar ketchup och vill inte ha hemmagjord.

Fakta / Rowans tips: Så minskar du på skräpet!

  • Det behöver inte vara så svårt och man behöver inte satsa på ”zero waste”. Börja med de enkla sakerna och gör skillnad.
  • Om du inte redan gör det – börja med att använda tygkasse när du handlar. Men tänk på att inte köpa en massa nya tygkassar utan ha alltid en med dig när du går ut.
  • Ta med dig en vattenflaska när du går hemifrån så slipper du köpa dryck på flaska ute om du blir törstig.
  • Byt till fast tvål i stället för flytande tvål i plastbehållare.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!