Kåre har samlat 90 000 kronor i pant – skänker till kvinnojouren

Uppdaterad 2021-03-04 | Publicerad 2021-03-02

Han är 75 år men det hindrar honom inte från att cykla 1,5 mil om dagen.

Drivkraften: Att hjälpa människor i nöd.

På två år har Kåre Eriksson samlat ihop burkar och pantat till ett värde av 90 000 kronor.

Kåre Eriksson med hjälpmedlet han använder för att fiska upp burkar ur containrar. Han cyklar 1,5 mil om dagen. Pantburkarna lägger han i kassar som hänger på styret.

– Jag minns på dagen när jag började samla burkar. Det var den 28 januari 2019. Jag var ute och gick med hustrun i Kalmarsundsparken. Då kom en plastkasse från Systembolaget flygande. Jag plockade upp den, tanken var att slänga den. Men så blev det inte! I stället såg jag en pantburk som jag plockade upp och la i påsen, så var en pantsamlare var född, säger Kåre Eriksson och skrattar.

När Aftonbladet får tag i Kalmarbon Kåre på telefonen, svarar han efter några få signaler. Gissa vad han gör?

– Jag är ute på runda två i dag. Första rundan gav 87 spänn och det är jättebra, säger han med blåsten vinande i luren.

Vi kommer överens om att höras om trekvart när han är hemma igen. Kåre låter oförskämt pigg och är entusiastisk som få när han svarar igen.

– Jag har nu samlat ihop 90 000 kronor på två år. Men jag har ett nätverk som är enormt. Det är över hundra sponsorer, det är inte klokt!

Pengarna som Kåre skänker kommer inte bara från honom själv. Genom donationer har han kunnat få ihop hela 90 000 kronor som han sedan skänkt främst till Kvinnojouren.

Cyklar i ur och skur

Sponsorerna, varav vissa är företag, hjälper till och levererar burkar till Kåre, eller så pantar de burkar och swishar summan till Kåre. Själv lägger han ner drygt två timmar om dagen på att leta burkar.

– Jag cyklar en och en halv timme på förmiddagen och om det inte stör familjelivet så kör jag trekvart på eftermiddagen med.

I ur och skur?

— Alla dagar i veckan, året om.

Pengarna som Kåre får ihop, skänker han till behövande. Främst har pengarna gått till Kvinnojouren Kalmar där han varit ersättare i styrelsen.

– Han har varit så enträgen och flitig och verkligen jobbat för det han tror på vitt och brett. Det har varit ett glädjeämne, säger Pernilla Printz som är verksamhetschef på Kvinnojouren Kalmar.

Även Stadsmissionen har fått en slant.

– Sen har faktiskt 28 000 av de 91 000 kronorna gått till tre kvinnor som råkat illa ut i sina förhållanden, säger Kåre.

Han understryker att en stor del av pengarna kommer från generösa donationer.

– Av de här 90 000 kronorna jag samlat in är ungefär en tredjedel från mina cykelrundor. Resten har jag fått från folk, en del som jag inte alls känner. En dag kom det en swish från en kille i Dalarna på 500 spänn. Jag har aldrig varit där i hela mitt liv. Det bara kom! Och det levereras varenda öre på tioöringen.

Kåre Eriksson fiskar upp ännu en burk. Många burkar har det blivit de senaste åren. Och många vänner har det också blivit. ”Jag pratar med våra A-lagare och jag pratar med folk som slänger sin pant. Alla vet vem jag är. Jag gör ingen skillnad på folk och folk på det viset.”

Dog i fängelset

Det går inte att ta miste på Kåres brinn för att hjälpa utsatta människor, främst kvinnor i svår nöd. Han berättar att han på äldre dagar blev feminist och det har sin bakgrund i den släktforskning han ägnade sig åt för cirka tolv år sedan. Där fick han lära sig om sin farfars kusin Sara, 23, som dömdes till kvinnofängelse för barnamord.

– Hon hade tagit död på sitt eget barn. Hon födde det på ett utedass och gömde barnet i en stenmur. Moderkakan la hon i en hink i tvättstugan. Hon var nog inte riktigt som hon skulle då.

Sara dog i fängelset. Och hon var inte ensam. En sjuka härjade och många kvinnor blev smittade och dog det året, berättar Kåre. Sara ligger i en omärkt grav i Hornsplansparken.

– Då börjar man fundera över sakernas tillstånd. Ingen har varit där och lagt en blomma på hennes grav. Jag ska åka dit, även om jag inte kommer hitta graven.

Kåre Erikssons pantintresse väcktes en vinterdag 2019. Då plockade han upp en plastpåse och efter det en burk som han la i påsen. Plötsligt var en pantsamlare född.

Hotas av utvisning

I dag är det speciellt en flicka som Kåre brinner extra mycket för att hjälpa – Buket, 10, som hotas av utvisning till Turkiet. I julas gav han henne 900 kronor i julklapp, något som var möjligt genom en Facebook-insamling Kåre skapade.
– Inget skulle göra mig gladare än att Buket får sitt uppehållstillstånd, säger Kåre.

Och han nöjer sig inte med det.

– Jag har skrivit flera brev till Morgan Johansson, Migrationsverket, Barnombudsmannen och ett antal riksdagsmän.

Under tiden fortsätter Kåre med sina cykelrundor.

– När man har hållit på så länge som jag gjort så blir det nästan sjukligt. Till och med mina barnbarn samlar in pant till mig. I normala fall brukar det ju vara tvärtom – att farfar ger panten till barnen! Frågan är hur jag ska kunna avsluta det här en vacker dag!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!