Linda, 13, tog sitt liv efter sexövergreppet

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2017-03-19

En aprildag 2005 förändrades familjen Falkbäcks liv för alltid. Yngsta dottern Linda, 13, hade tagit sitt liv.

Nu har de stöttat hundratals barn genom sin stiftelse ”Våga va’ dig själv”.

– Enda vägen framåt blev att hjälpa andra, säger Arne, pappan i familjen.

Den som träffar familjen, Arne, Lena och döttrarna Sanna, 30, och Emelie, 28, kan ha svårt att föreställa sig det ofattbara de varit med om. Att på kort tid se minstingen Linda brytas ner till den grad att hon valde att begå självmord.

Hon hann inte ens fylla 14 år.

”Valde att se framåt”

Arne och storasyster Sanna blev de som hittade Linda. Men för sent.

– Den som säger att tiden läker alla sår har fel. Men man kan antingen slås ner helt eller växa av en sådan händelse. Först handlade det bara om att överleva. Sedan valde vi att se framåt, säger Arne Falkbäck.

– Det som hjälpt oss är att göra något för andra.

Deras mål blev att ingen familj skulle behöva drabbas av samma sak. Att inget barn ska bli mobbat eller utsatt för sexuella övergrepp.

Elva år senare har deras stiftelse ”Våga va’ dig själv” växt enormt. De har sommarläger, stipendium, föreläsningar i skolor och speciella dagar med olika aktiviteter – bland andra medverkar Stefan Sauk.

Mot mobbning

Visionen är gemenskap och bort med all mobbning.

– Vår dotter var en så omtyckt och positiv tjej. Ingen ska behöva vara med om det hon fick utstå sista tiden, säger Arne.

Veckorna före självmordet utsattes Linda, som gick i sjuan, för ett sexuellt övergrepp på en skoltoalett. Hon kallades ”hora” och mådde allt sämre. När hon vågade ge svar på tal blev hon nersparkad inför flera andra elever.

Emelie var den som såg lillasystern sist. Och Linda anförtrodde sig mycket åt henne.

– Det hade varit en hel del grupptryck i skolan och Linda hade en jobbig period. Just den dagen hade hon blivit hotad till livet och kallad hora.

Impulsivt självmord

De fyra är säkra på att självmordet var en impulshandling, något som en förtvivlad och desperat 13-åring tog till utan att överväga hur det skulle drabba dem som älskade henne.

– Allt gick så fel under en kort tid. Linda skulle aldrig kunnat föreställa sig hur lång tid det skulle ta för oss att repa oss efter det hon gjorde, säger Sanna.

– Det som hände var helt otänkbart, säger mamma Lena.

Sanna beskriver sorgen enkelt:

– Varje dag förlorar jag dig igen, min syster.

Tanken på stiftelsen fick de redan några dagar efter Lindas död, när de åkt till lantstället, bedövade av chocken. Arne och Lena hade båda varit engagerade i skolan och sett vad mobbning kan göra med barns och ungas självkänsla. Ett sommarläger var systrarnas idé.

Hundratals på läger

Sedan dess har stiftelsen ”Våga va’ dig själv” växt enormt. Hundratals 12–15-åringar har varit på lägren, som är den röda tråden i stiftelsen. Hela familjen har varit engagerad, även döttrarna har varit ledare genom åren.

Vad vill ni ge lägerdeltagarna?

– Självkänsla och självförtroende. Gemenskap, att bli stolt över den du är och hjälpa varandra. Fasta rutiner är viktigt. Mobiler och datorer är bannlysta, vi hittar på aktiviteter tillsammans i stället, berättar Arne.

Hur ofta tänker ni på Linda?

– Varje dag, svarar alla fyra.

– Såren finns alltid kvar, och ibland rispas de upp extra mycket, säger Arne.

– Hon skulle varit 26 år nu. Man funderar på hur hon skulle varit som person, säger Sanna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!