Publicerad:
Uppdaterad:

Nicole, 21, hyllas – för inlägget om CP-skador

Av: Babs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Med en gnutta vrede och en stor dos humor gjorde Nicole Blomgren, 21, inlägget som slår hål på fördomar om cp-skador.

– Mitt mål är att kunna vara den förebild som jag inte hade när jag var yngre, säger Nicole Blomgren.

Det var en kommentar på Facebook som fick bägaren att rinna över för Enköpingsbon Nicole Blomgren, 21. Efter att ytterligare en gång gett sig in i ett kommentarsfält för att sprida kunskap om vad en cp-skada är, bestämde hon sig för att göra ett längre inlägg på sin egen Facebooksida.

Ett efter ett tar hon udden av vanliga skämt och kommentarer hon ofta får höra.

– Jag har levt med väldigt mycket fördomar hela mitt liv. Folk tror att har man cerebral pares så är man dum i huvudet helt enkelt, man fattar ingenting. Sedan att folk tror att jag inte kan ha relationer, jag kan inte ha sex, och det är en väldigt tragiskt myt, säger Nicole Blomgren.

1 av 3

Även om inlägget skrevs i affekt, har ett visst mått av humor smugit sig in i texten. Kanske är det just den skämtsamma tonen som fått det allvarliga budskapet att nå fram till så många.

– Det är främlingar som skriver att jag har gett hopp till deras barn, och folk som tycker att det är bra att jag utbildar dem, och det är ju allt jag vill, säger Nicole och fortsätter:

– Jag tycker generellt att folk med funktionsvariationer borde få höras mer. En person som har ett anpassat samhälle efter sina begränsningar, är ju inte handikappad, det tycker jag är väldigt fint att tänka på.

Efter tuffa skolår har Nicole börjat bygga upp en plattform på sociala medier, där hon hoppas att kunna göra sin egen, och andras röster hörda.

– Jag vill att ett barn ska kunna gå till skolan och säga ”det är okej att jag har en cp-skada, för Nicole har det”. Det har drivit mig i alla år, men det är först nu som jag har vågat ta klivet och det är tack vare all kärlek som jag har fått från folk. Mitt mål är att kunna vara den förebild som jag inte hade när jag var yngre, säger Nicole Blomgren.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Publicerad: