Sotaren Emelie dog i en eldsvåda – nu startas hennes minnesfond

Uppdaterad 2018-03-23 | Publicerad 2018-03-20

Emelie Sundberg hade en stark passion för sotaryrket, och skildrade livet som kvinnlig sotare på sin blogg.

Ett år efter 22-åriga Emelies oväntade bortgång startas en insamlingsfond till hennes minne.

– Det känns stort att göra någonting som hon kämpade för, säger pappan Mikael Sundberg.

Det var de höga höjderna som fick Emelie Sundberg från Sundsvall att fastna för sotaryrket.

– Hon kom in lite på ett bananskal, kanske delvis på grund av mig, istället för att göra något annat emellan studierna. Men sen vart hon kvar. Hon har alltid varit lite fascinerad av att övervinna saker som hon var lite rädd för. Hon såg det som en utmaning och gjorde det med bravur, säger Emelies pappa Mikael Sundberg, som själv varit sotare i 28 år.

Emelies passion för skorstensfejaryrket utvecklades, och snart började hon, som en av få unga tjejer, att utbilda sig till sotare.

– Hon skulle in och göra skorstensteknikern nu i höstas, men hon hann inte så långt, säger Mikael Sundberg.

Polisen bankade på dörren

En söndagskväll i mars 2017, bara en månad efter att hon fått sitt gesällbälte, fattade något eld i köket hemma hos Emelie.

– Polisen kom och bankade på min dörr tidigt på söndagsmorgonen. De körde ner henne med helikopter till Stockholm och satte henne i tryckkammare för att försöka få ut giftet, men det gick inte. På måndagen den tjugonde mars, 13:45, då insåg vi att det var slut. Hon var 22 år gammal, säger Mikael Sundberg.

Ett år efter Emelies oväntade bortgång startar familj, kollegor och vänner en insamlingsstiftelse till hennes minne.

– Det här är väl ett sätt att gå vidare, att man gör någonting som hon kämpade för, säger Mikael.

Bloggade om sotarlivet

På sin blogg ”Memoarer från en 162 cm hög sotartös i Norrland” kombinerade Emelie sina två passioner, sotandet och skrivandet. Här tecknade hon målande beskrivningar av sina upplevelser från hustaken, och skildrade livet som ung kvinna i den mansdominerade sotarbranschen.

– Hon ville få in fler kvinnor i yrket, säger Mikael Sundberg.

Emelie kom att bli något av en ambassadör för kvinnor i branschen, och fick en stående kolumn, ”Sotarkrönikan” hos skorstensfejarnas riksförbund.

Vill föra andan vidare

Syftet med minnesfonden är att föra vidare Emelies önskan, genom att ge stöd åt unga kvinnor som vill söka sig till branschen. Stödet ges i form av stipendier som kan sökas av kvinnor mellan 19 och 27 år. De tre styrelsemedlemmarna, som alla kände Emelie väl, ska vara överrens om vem ska få stödet.

Emelies ord ligger fortsatt kvar på hennes blogg. Pappa Mikael hoppas på att även bloggen på något vis ska kunna leva vidare.

– Önskan är väl att hitta någon som kan driva den i samma anda som hon gjorde. Hon har en yngre syster som också jobbar som sotare. Hon är 19 år just nu och är väl också omtumlad av det som hänt. Framtiden får utvisa vem eller vad det blir, säker Mikael Sundberg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ ämnen i artikeln