Kjelle, 56, hamnade i respirator i 70 dagar – nu får han hjälp av ”byggänglar”

Publicerad 2021-08-04

Kjelle Andersson var fullt frisk men drabbades hårt av coronaviruset.
Över 70 dagar låg han i respirator. Samtidigt tvingades sambon att tömma huset.
– Det blev katastrof på alla sätt men tack vare alla våra hjältar som ställer upp och bygger känner vi hopp igen, säger sambon Åsa Pettersson.

Kjelle Andersson, 56, och Åsa Pettersson hade under lång tid planerat sin drömtillvaro. Kjelle som driver eget företag inom byggbranschen skulle under våren bygga ut parets sommarställe i Katthammarsvik på Gotland. Där skulle de sedan bo över sommaren fram till hösten då de flyttar in i en nyproducerad lägenhet i Gnisvärd.

– Men så blev det inte. Kjelle hann inte mer än gjuta grunden till utbyggnaden innan han fick covid den 27 februari och snabbt blev väldigt, väldigt sjuk, säger Åsa.

Hon är utbildad undersköterska och var den som körde honom till akuten. Han tyckte då inte själv att han behövde sjukhusvård.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna bli så dålig, jag var helt frisk och hade inte ens högt blodtryck. Dessutom testas lungorna regelbundet eftersom jag även arbetar som yrkesdykare, säger Kjelle.

Trots de bästa förutsättningarna orkade inte Kjelles kropp kämpa mot viruset och han lades i respirator. Där blev han kvar i över 70 dagar.

– Mycket berodde på att han fick en skada på luftstrupen när de skulle söva ner honom och sätta en track, ett rör ner i halsen, säger Åsa.

Från att ha varit vältränad yrkesdykare utan bakomliggande riskfaktorer blev Kjelle livshotande sjuk i coronaviruset.

Demonstrerande vaccinmotståndare

Tillståndet blev så allvarligt att läkarna inte visste om Kjelle skulle överleva. Han flögs till Karolinska sjukhuset i Stockholm för en mer avancerad intensivvård och Åsa fick dispens från besöksförbudet för att vara hos honom.

– Jag minns så väl när jag kom in till Stockholm från flygplatsen när jag skulle till sjukhuset. Det första jag såg var coronaförnekare och vaccinmotståndare som demonstrerade och jag blev så arg, säger Åsa.

I flera veckor vakade hon över Kjelle på sjukhuset. Ingen visste om han skulle överleva.

– Det var den värsta mardröm man kan tänka sig. Och mitt i allt var jag tvungen att flyga hem till Gotland för att tömma vår villa.

Enligt Åsa och Kjelles plan skulle de ha flyttat ut till den ombyggda sommarstugan för att njuta av en härlig sommar. Istället fick Åsa flytta alla möbler till tillfällig förvaring.

– Familj, kollegor och vänner slöt upp och frågade om vi ville ha hjälp att bygga huset. Men jag hade ju inga ritningar, allt fanns ju bara i Kjelles huvud så det var svårt, säger Åsa som dessutom drabbades av utmattningssyndrom av all stress som Kjelles sjukdom burit med sig.

Kjelle och Åsa framför huset som kollegor, familj och vänner bygger till dem.

Kollegorna bygger nytt

Efter över 70 dagar i respirator kunde Kjelle väckas och andas på egen hand. I dag har han bara 25% lungkapacitet kvar. Vart han skulle flytta efter sjukhuset var oklart - men då slöt kollegor, familj och vänner upp. Det var kollegan Olle Sund som tog tag i arbetet.

– Vi har känt varandra i ganska många år och han har jobbat ihop med mig i mitt dykföretag. Jag träffade honom bara dagar innan han blev sjuk och när jag såg honom efter rehab blev det som en chock. Jag tänkte att han ju inte kunde flytta ut och bo i sommarstugan i det där skicket, säger Olle Sund.

Olle ringde upp några kollegor i branschen som känner Kjelle och frågade om de ville hjälpa till att bygga upp huset.

– Det blev ett enhälligt ja. Alla ville hjälpa till. Sen pratade jag med Kjelle och han blev väldigt glad och tacksam så efter det satte jag igång med planeringen.

Bygget startade för en vecka sedan, och Kjelle som har kunnat lämna sjukhuset bor med Åsa i den gamla sommarstugedelen på ett rum och kök. Sängen har de inne i köket för att få plats med alla möbler och flyttkartonger. Olle Sund använder tre av sina semesterveckor åt att bygga klart Kjelle och Åsas hus.

– Han behöver ju hjälpen nu och då ställer man upp, så enkelt är det, säger Olle som engagerat sammanlagt tio personer som är ute och jobbar med honom i olika omgångar.

Fem dagar i veckan är de på plats och det ideella projektet har fått en egen facebooksida som heter Friends of Kjelle.

– Eftersom Kjelle inte planerat att bli sjukskriven så blev det viss utmaning med budgeten så jag ringde till mina underleverantörer och frågade om de ville vara med och bidra. Och det ville de. Så vi har blivit servade med det vi behöver, säger Olle som precis lagt klart husets tak med en plåtslagare.

Olle Sund, i bilden till höger, har tagit tre semesterveckor för att leda arbetet att bygga ut Kjelles sommarstuga.

Helt beroende av syrgas

Läkarna kan ännu inte säga om Kjelles lungor kommer att kunna återhämta sig efter coronaviruset. I dag är han helt beroende av syrgas för att överleva.

– För mig är det nu fullt fokus på rehabilitering och det hjälper Åsa mig med. Jag måste bygga upp alla muskler igen och blir andfådd bara av att prata, säger Kjelle som då och då behöver hämta andan under intervjun.

Det är full fart runt omkring Kjell och Åsa på sommarstället i Katthammarsvik.

– När vi planerade sommaren på landet var det ju inte så här vi trodde att vi skulle ha det. Samtidigt är vi väldigt lyckligt lottade. Om inte Olle och de andra ställt upp och hjälpt oss med huset vet jag inte hur vi hade orkat. Jag brukar kalla dem för våra byggänglar, säger Åsa.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!