Veterinären: Allt fler hundar och katter blir överviktiga

Publicerad 2018-03-20

Det är inte bara människor som slöar för mycket och äter fel. Husdjuren tar över våra välfärdssjukdomar.

– 40 procent av de hundar och katter jag möter är överviktiga, säger Buba Badije, veterinär.

Men det går att ge djuren bättre hälsa.

Buba Badije, leg veterinär, har djurkliniker i Bromma och Norrtälje. Hit kommer husdjur av många olika orsaker. Hundar som behöver klippa klorna, katter som varit slagsmål med grannmissen, djur som behöver vaccineras.

Gemensamt är att husdjuren kan drabbas av samma hälsobekymmer som människor som njuter för mycket av livets goda.

Mat för dåligt samvete

– Fetma är ett livsstilsproblem. Många hundar och katter har tillgång till för mycket föda och för lite möjlighet till rörelse – då får de i sig mer energi än de förbränner. Det omvandlas till fett och lagras, precis som hos människor, säger Buba Badije.

– En del ger djuren obegränsad tillgång till mat för att döva sitt dåliga samvete för att de jobbar hela dagarna och lämnar sitt husdjur ensamt för mycket.

Egentligen är problemet lätt avhjälpt, enligt Buba Badije:

– Det gäller att ge rätt mängd kost och rätt sorts mat beroende på djurets livsstil. En dräktig hona eller en växande unge behöver mer energi, liksom att en jagande hund behöver mer än en som sitter i en väska medan matte går på promenad...

Djur ut på Blocket

Ett annat bekymmer som en veterinär möter är hundar eller katter som ägaren tröttnat på. Sommarkatter är fortfarande allt för vanligt, och när det gäller hundar vet ibland ägaren inte vad hen gett sig in på: Det kan vara mycket mer jobb än väntat.

– Det kostar både mycket tid och pengar att ha hund. Jag brukar säga att den som tänker skaffa hund bör veta ungefär hur ens liv ser ut 12, 13 år framåt. Det är ingen leksak som man köper för att barnen tjatar.

Händer det att folk vill avliva sina djur helt enkelt för att de tröttnat?

– Ja, jag får en del konstiga samtal. Jag har faktiskt sett folk som vill sälja sina husdjur på Blocket. Men det finns duktiga organisationer och djurhem som hjälper till att omplacera djur till bra ägare. Det är liv det handlar om.

Buba är själv uppväxt i med djur omkring sig – han är från en liten by i Gambia där pappan var jordbrukare. Han flyttade till forna Sovjet som 18-åring, där han läste till veterinär. När han kom till Sverige 1993 var han tvungen att gå utbildningen även här. Han har arbetat med olika sorters djur genom åren, till exempel med hästar.

Har du något favoritdjur?

– Jag älskar nog alla djur, men tycker allra mest om katter och hundar.

Buba Badije har tre viktiga råd angående husdjur:

  1. Innan du skaffar ett husdjur: Inhämta kunskap så att du vet vad du ger dig in på. Kontakta seriösa uppfödare. Inse att husdjur är ett stort åtagande.
  2. Snåla aldrig på den förebyggande vården. Du vinner tid, pengar och sparar lidande för djuret. Det gäller till exempel att klippa klor och borsta tänderna.
  3. Se djur, ägare och veterinär som en triangel – uppsök inte bara veterinär för akuta kriser utan även för till exempel klovård om det är svårt att sköta själv.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ ämnen i artikeln