17-åriga Anja har adhd: ”Du betydde allt för mig”

”Jag börjar nästan gråta när jag tänker på det”

Av: Jonas Sylvén Möller

Publicerad:

Anja har alltid känt sig annorlunda och när hon fick diagnosen förklarade det en hel del. Ju äldre Anja blev, desto sämre självförtroende fick hon.

Allting vände när hon träffade eldsjälen Linnea Thurfjell.

– Linnea betyder jättemycket för mig. Hon förändrat mitt liv, säger Anja.

17-åriga Anja Rosengren från Kalmar minns när hon fick sin adhd-diagnos. Då var hon nio år gammal och hade genomgått undersökningar på sjukhuset. Det var tuffa utredningar som behövde göras för att ställa diagnosen. Anja tyckte det var jobbigt och inte speciellt roligt att behöva gå från skolan för att utföra testerna. Alla undrade var hon skulle.

– Men jag förstod inte riktigt vad adhd innebar då. Jag tänkte inte så mycket på diagnosen när jag var liten, säger Anja Rosengren.

Först några år senare, när Anja gick i högstadiet, påverkade adhd:n hennes vardag. Anja har alltid fått extrahjälp i skolan, men i högstadiet blev det mer påtagligt. Det var en ny klass och många undrade varför hon inte hade samma material som de andra – hon kände sig ännu mer annorlunda.

– Det kändes som att det var fel på mig. Jag kände mig annorlunda och var ledsen, säger hon.

Anja Rosengren har fått mycket hjälp med sin adhd av Linnea Thurfjell.
Foto: Jacob Hallberg
Anja Rosengren har fått mycket hjälp med sin adhd av Linnea Thurfjell.

Dagen då livet vände

Känslan av att inte passa in följde med henne till gymnasiet. Anjas självbild blev sämre och sämre hela tiden. Fram tills en dag i oktober förra året när allting vände. Då fick hennes skola besök av en föreläsare.

– Jag hade inga förväntningar på föreläsningen egentligen. Men tänkte att jag kanske kunde lära mig någonting, säger hon.

Den som tog plats i skolans aula var Linnea Thurfjell. Hon är en 25-årig eldsjäl som arbetar för att öka idrottsutbudet för barn och unga med särskilda behov i Kalmar.

Linnea tränar fyra olika lag för personer med särskilda behov. Hon berättade för ungdomarna på skolan att hon brinner för personer med funktionsvariationers rätt i samhället och parasport.

– Där på föreläsningen pratade jag om hur man borde se på sig själv. Och att man inte är så annorlunda som man ibland kan känna, säger Linnea Thurfjell.

Anja Rosengren kände genast igen sig i vad Linnea pratade om.

– Jag satt där och tänkte att jag har adhd, men är kanske inte är så annorlunda ändå, säger hon.

”Hon har förändrat mitt liv”

Anja blev inspirerad och påverkad av Linneas ord. Kort efter föreläsningen bestämde hon sig för att gå på en innebandyträning med ett av lagen som Linnea tränar. Innan hade hon spelat med ett ”vanligt” lag, men genast kände Anja att Parasport passade bättre.

– I vanlig idrott ska alla ska göra samma sak. Där har alla likadana krav på sig. Jag kände stor skillnad, säger Anja och fortsätter:

– Linnea visar övningarna så bra. Och förklarar en extra gång så att man verkligen förstår.

Efter Anjas första träningspass hos Linnea för ett år sedan har hon fortsatt gå dit och tränat minst två gånger i veckan. Att ha Linnea som tränare har stärkt Anjas självbild enormt den senaste tiden.

– Linnea betyder jättemycket för mig. Hon förändrat mitt liv. Det är svårt att sätta ord på det, säger Anja och fortsätter:

– Linnea är min största förebild. Hon ger mig alltid så mycket energi.

Linnea Thurfjell får ofta frågan varför hon lägger så mycket av sin fritid på att hjälpa andra. Men för henne är svaret enkelt:

– Det är så himla kul att träffa de här barnen och ungdomarna. Varför ska de bli åsidosatta och få sämre halltider, säger hon.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.