"Vården för våldtagna är som ett lotteri"

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2016-07-07

Julia Östfeldt och Emma Blomdahl kämpar för att hjälpa alla som utsatts för sexuella övergrepp.

Emma Blomdahl och Julia Östfeldt möttes för första gången på akutmottagningen för våldtagna kvinnor. För två år sedan startade de föreningen Tillsammas för att hjälpa andra som utsatts för sexuella övergrepp. I Almedalen presenterar de nu sin nya rapport som visar på stora skillnader på vården över landet.

– Det är som ett lotteri om man får bra hjälp, säger Emma Blomdahl.

Vad går nya undersökningen ut på?

– Den kartlägger hur utsatta upplever att de blir bemötta av olika yrkesgrupper, polis, domarkår, målsägande och vård. Den visar att det finns väldigt stora skillnader – det är helt enkelt som ett lotteri i dag om man får bra hjälp, säger Emma Blomdahl.   

– Vi tror att man kan råda bot på det genom att ge bättre grundutbildning till alla yrkesverksamma, men också mer vidareutbildning och resurser. Så att utsatta inte behöver vänta i flera månader eller år på att få hjälp, säger Emma Blomdahl.

Ser vården olika ut över landet?

– Ja, det är extremt stora skillnader. Vi brukar skämta ibland och säga att vi hade tur att bli våldtagna i Stockholm, eftersom det finns akutmottagning för våldtagna på Södersjukhuset. Det är ett jättestort problem att det ska bero på geografi vilken hjälp du får, säger Julia Östfeldt

Så hjälper du bäst

Hur stoppar vi övergreppen?

– Man måste jobba förebyggande redan tidigt, prata med barn och unga, både pojkar och flickor, om vad sexuella övergrepp är. Och att inte normalisera våldet som vi gör i dag, att vi inte tycker att det är okej när en liten pojke drar en tjej i håret och säger att ”Det är för att han tycker om dig”. Det normaliserar ett våldstryck som aldrig är okej.

Hur hjälper man bäst en vän som blivit utsatt för sexuella övergrepp?

– Det bästa du kan göra är att finnas där och lyssna. Ofta behöver personen inte en massa tips och råd utan behöver bara någon som lyssnar och säger "Ja, det är för jävligt, men jag finns ändå här”. Fråga personen ”Hur vill du att jag hjälper dig?” och anta inte saker utan utgå från personens behov, säger Julia Östfeldt.

"Sky is the limit"

Det har varit många övergrepp på festivaler på sistone – vad tänker ni om det?

– Jag tycker att det är jätteviktigt att belysa att övergrepp inte bara sker på festivaler – vi kan inte se det här som sensationsnyheter, för det händer varje dag året runt. Däremot är jättebra att media plockar upp det och att vi pratar om det, för jag tror att det i sin tur leder till att fler vågar anmäla andra övergrepp som har skett vid andra tillfällen. Det här händer i hemmet, på skolan, överallt, säger Emma Blomdahl.

Hur blickar ni framåt?

– Vi kommer att fortsätta vår stödverksamhet och opinionsbildning så mycket vi kan. Vi vill komma ut till fler poliser och utbilda dem, för där ser vi att bemötandet brister. Och även rättsväsendet, så att de får kunskap om varför personer som blivit utsatta för övergrepp reagerar på ett visst sätt i rättssalen. Och vill vill utveckla vår egen stödverksamhet med anhörigstöd också, säger Julia Östfeldt.

– Sky is the limit! säger Emma Blomdahl och fortsätter:

– Vi har kommit så här långt på två år, och vi kan koma hur långt vi vill. Ingenting sätter stopp för oss, för vi har överkommit allt. 

Följ oss på Facebook!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!