Rekordmånga vill rädda småbarnspappan Peters liv: Blir alldeles rörd

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2020-05-13

ÄLTA. Sedan småbarnspappan Peter Eriksson gick ut med att han behöver en stamcellsdonator har rekordmånga valt att agera.
På bara en dryg vecka har 5 000 svenskar anmält sig till Tobiasregistret.
– Jag är oerhört tacksam och rörd över engagemanget, säger Peter.

Aftonbladet berättade i förra veckan om 51-årige Peter Eriksson som behöver en stamcellsdonation men där det i dagsläget inte finns någon passande donator. Efterlysningen fick stort genomslag – under förra veckan anmälde sig rekordmånga till Tobiasregistret.

– Förra året fick vi in totalt 18 000 nya registreringar och nu har vi fått in 5 000 på bara drygt en vecka. Det är fantastiskt, säger Rosa Hellström, internationell koordinator.

Peter Eriksson är pappa till Elsa, 5, och Axel, 4.

Positivt är också att flera av dem som registrerat sig är unga killar, en målgrupp som Tobiasregistret särskilt efterlyst.

– Jag lade märke till det när jag gick igenom anmälningarna, att det är fler unga killar än normalt, och det är också väldigt glädjande.

Generellt kan man säga att yngre stamceller fungerar bättre än stamceller från en äldre person. Därför har man en åldersgräns till Tobiasregistret på 18–35 år.

– Många hör av sig och är besvikna över att de inte kan hjälpa till. Men det finns väldigt mycket man kan göra ändå. Nästan alla känner någon ung person som de kan berätta om Tobiasregistret för. Om alla skulle få en ny person att registrera sig så skulle det bli väldigt många, säger Rosa Hellström.

Rosa Hellström är internationell koordinator på Tobiasregistret.

Behövs fler donatorer i Sverige

Att registrera sig går fort, och man blir bara kontaktad om det handlar om att man har möjlighet att rädda ett liv. Kanske blir det Peter Erikssons.

– Det jag hoppas nu är att alla som registrerat sig faktiskt gör topsningen med paketet som man får hemskickat. Att så många valt att ta första steget och fylla i en hälsodeklaration är fantastiskt, säger Peter.

Rosa Hellström på Tobiasregistret ber alla att ha tålamod och vänta in sitt topsningskit då det kommer att ta längre tid än vanligt nu när så många anmält sig. Samtidigt uppmanar hon fler att registrera sig:

– Det är fortfarande 30 procent av patienterna världen över som aldrig matchas med en donator och vi vill öka chanserna att kunna rädda liv. För varje ny registrerad donator ökar chanserna.

Av förra årets 108 svenska donationer gick 48 till patienter i Sverige, resten till patienter i andra länder.

– Vi har ett otroligt bra samarbete och svenska patienter får stamceller från flera olika håll. När de gör en kampanj i exempelvis USA och får in många donatorer där kan det vara så att det blir en matchning med en eller flera patienter här i Sverige som går och väntar.

Coronapandemin har lett till nya svårigheter när det gäller just donation, som gör det ännu viktigare med inhemska donatorer här i Sverige.

– Just nu är det en utmaning när patienter matchar med donatorer utomlands, då vissa sjukhus stängt ned sin verksamhet. Vi såg en liknande problematik med transport av stamceller i samband med vulkanutbrottet på Island år 2010.

Peter Eriksson hoppas att någon av de nya donatorerna som anmält sig till Tobiasregistret kommer att bli en fungerande matchning för honom.

– Det var min mamma och min fru som uppmanade mig att gå ut offentligt, först i mitt nätverk, för att berätta om min situation. Och responsen har verkligen varit helt makalös. Jag är alldeles rörd och varm i hjärtat.

 

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!