Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Hjälte-Nicklas: Jag är redo att jobba hela natten

Stort röjningsarbete efter explosionen i Linköping

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Nicklas Jansson, 29, vann utmärkelsen Årets Livräddare 2016 för en insats utöver det vanliga med sin kranbil.

Nu står han redo med kranbilen igen - för att sanera och säkra explosionsområdet i Linköping.

– Jag är redo att jobba hela natten så att människor får komma hem, säger Nicklas Jansson.

Förödelsen är stor efter en kraftig explosion på Ådalagatan i Linköping på fredagsmorgonen. Fönster och balkonger har krossats på många hus och när bombgruppen säkrat området kommer ett stort saneringsarbete att påbörjas.

– Vi står redo med kranbilar och lastbilar och väntar på signal att få åka in. Preliminärt kommer det bli vid halv sex, säger Nicklas Jansson.

År 2016 vann han utmärkelsen Årets Livräddare för att ha räddat livet på en lastbilschaufför med sin kranbil, med risk för sitt eget liv. Nu ska han tillsammans med sina medarbetare se till att människor kan återvända så fort som möjligt.

– Vi är redo att jobba hela natten så att människor kan få komma hem.

Han var själv på ett bygge på andra sidan Linköping när explosionen skedde.

– Det var en enorm smäll. Jag trodde först att den skett vid oss, så kraftig var den. Och det är väldigt mycket jobb på platsen.

1 av 4

Lyfta bort lösa delar

Nicklas Jansson och hans kollegor har nu förberett så att de kan köra fram material för att hägna in byggnader och sätta för fönster som sprängts sönder.

– Med kranbilarna kommer vi lyfta bort lösa delar från balkonger, plocka bort byggdelar på marken och lägga allt i containrar så att det kan fraktas bort. Målet är att säkra området så effektivt som möjligt, vi gör det här med flera samarbetspartners.

Hans förhoppning är att vissa boende ska kunna återvända ganska snart.

– Det är ju inte vi som avgör det utan besiktningsmännen. Men för vissa fastigheter kommer det nog att gå relativt snabbt. Det är värre för andra, säger han.

Tillsammans med sina kollegor har Nicklas Jansson tittat på foton från platsen och planerat.

– Det blir en hel del jobb och vi är redo att arbeta. Vi är vana vid den här typen av jobb, men kanske inte i den här omfattningen.

Enligt region Östergötland skadades 19 personer lindrigt i explosionen. Det är ännu inte klargjort vad som orsakade explosionen. Polisen utreder den som "allmänfarlig ödeläggelse" och utesluter inte brott.

1 av 9 | Foto: CAROLINA BYRMO
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.