Hans, 72, har åkt på 41 sms-larm för att rädda liv

Uppdaterad 2023-04-12 | Publicerad 2023-03-15

Hans Stenberg, 72, har svarat på flest sms-larm om hjärtstopp i hela landet.

Hela 41 anrop om hjärt-lungräddning har han accepterat.

– Man får lite puls när larmet går, säger han.

72-årige Hans Stenberg från Trollhättan har en bakgrund inom industriräddningstjänst. Länge arbetade han med brand och säkerhet och förmodligen är det en av förklaringarna till varför Hans valde att bli sms-livräddare. Men något hände också, som påverkade honom på ett personligt plan.

– Det var en granne som råkade ut för ett hjärtstopp, ungefär 75 meter från där jag bor. Då tänkte jag att jag kanske hade kunnat göra en insats om jag hade fått larmet.

Då anmälde han sig som sms-livräddare, en digital tjänst som via en app förmedlar ut larm till frivilliga som har en utbildning i HLR och är över 18 år.

– Hade jag varit anmäld när det hände, hade jag ju kunnat varit framme väldigt snabbt för det var ju inte långt ifrån mig.

När som helst

Totalt finns det i Sverige 130 000 sms-livräddare. Hans är den som har svarat på flest larm, hela 41 har han accepterat mellan juli 2019 och december 2022. Själv är han ödmjuk och betonar att han vill göra en insats för att hjälpa andra.

– Jag är ju pensionerad och kan ställa upp när som helst.

När larmet kommer, är det bråttom.

– Adrenalinpåslag ska man ha. Man vaknar till liv, så blir det ju naturligtvis, säger Hans.

Hans Stenberg, 72, har i många år arbetat inomindustriräddningstjänst. Nu är han sms-livräddare och uppskattar möjligheten att kunna hjälpa medmänniskor.

Samtidigt är det viktigt att behålla lugnet. Det första Hans gör är att hitta bästa körvägen. Det är viktigt att ta sig säkert till larmadressen.

– Oftast är det svårt att ta sig fram i bostadsområden, på grund av bommar. Då får man springa en bit.

Det varierar hur det ser ut på plats, ibland är man ensam tills dess räddningstjänst och ambulans kommer. Ibland finns det fler sms-livräddare. Då kan man turas om att göra HLR. Det kan dröja uppemot en kvart innan man får avlösning.

– I somras var jag i min stuga norr om Mariestad när det hände. Efter ett tag är man inte så effektiv, för det är tungt att göra HLR. Men det är bara att bita ihop och fortsätta. Det går inte att stanna.

Försöker lugna

Hans berättar om det första larmet han fick.

– Det var en man jag kände, som jag jobbat med. Det förstod jag inte då. Ambulansen kom samtidigt som mig. De beordrade mig att göra HLR, medan de satte igång hjärtstartaren.

I det fallet var det frun som kommit hem och upptäckt vad som hänt. Hans återkommer flera gånger till vikten av att ta hand om anhöriga, att sms-livräddning handlar om mer än att kunna göra hjärt-lungräddning eller använda en hjärtstartare.

– När ambulans och räddningstjänst arbetar och man lämnat över, är det viktigt att ta hand om anhöriga, att sätta sig vid köksbordet eller var det nu är. Man försöker lugna, inte ge några löften men förklara vad som händer, att räddningspersonalen gör allt de kan för att hjälpa.

När det inträffar ett hjärtstopp, skickas det ut ett larm via sms till anslutna livräddare. För att kunna ansluta sig, behöver man gå en kurs.

Bara gilla läget

Som sms-livräddare får man i regel inte veta hur det gått med patienten. Men i ett fall fick Hans ändå veta hur det gått. Det var ett hjärtstopp ungefär 500 meter bort.

– Den personen kunde man läsa om i tidningen efteråt. Han hade klarat sig. Då var det en läkare som passerat som kunde hjälpa med en hjärtstartare som kom med drönare. Jag tog hand om mannens fru under tiden.

Hur kändes det att läsa om mannen?

– Det kändes skönt att veta att hela larmkedjan fungerade, att allt gick bra.

Är det inte jobbigt att inte få veta hur det går med de du försökt rädda?

– Nej, det är bara att gilla läget. Jag söker inte efter bekräftelse. Jag gör bara mitt bästa och hoppas det har gått bra.

Kan vara grannen

För den som vill bli sms-livräddare, har Hans ett tips.

– Gå en kurs i första hjälpen och hjärt-lungräddning. Det finns på olika ställen. Sen när man lärt sig det här så anmäler man sig.

Han konstaterar att det kan vara bra för ens personliga utveckling att gå en kurs, utöver möjligheten att hjälpa andra.

– Det kan vara grannen man springer över till, eller en anhörig man kan hjälpa själv. Det känns skönt att veta att det finns snabb hjälp att få om man råkar ut för någonting.

Så gör du HLR:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas i december.

Nominera din hjälte här nedan!