Leifs smarta idé ger tusentals människor chansen att överleva

Uppdaterad 2023-04-12 | Publicerad 2022-08-08

Tanken föddes på bussen på vägen till jobbet för snart 20 år sedan.

I dag är 260 000 personer med och räddar liv tack vare Leif Svenssons idé.

– Det enkla är ofta det svåra att se, man gör som alla andra har gjort, säger han.

Leif Svenssons dröm om att bli läkare startade när han var i tjugoårsåldern och aktiv inom sportvärlden. Han mötte många läkare runt sina idrottsteam och blev imponerad.

– Jag fick en känsla av att det där med kunskap och att kunna hjälpa är inte så dumt. Och det sporrade mig att söka till läkarutbildningen.

Efter många års studier och AT-tjänst blev han specialist i kardiologi, som handlar om hjärtats funktioner om hjärtsjukdomar.

Sedan många år tillbaka bedriver Leif nu forskning vid Karolinska institutet.

Leif har varit engagerad i Svenska rådet för Hjärt-lungräddning i många år, och sett hundratusentals privatpersoner som utbildats i HLR som aldrig har fått möjligheten att vara delaktiga i att rädda liv.

En höstdag i september 2003 satt han på bussen från Nacka in mot jobbet på hjärtkliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Han undrade varför bussen blev stillastående så länge, när han till slut såg en ambulans med blåljus bromsa in. Senare under dagen fick han veta att en kvinna hade fått hjärtstopp vid bussen.

– Då slog det mig, att där satt jag och kunde hjärt-lungräddning. Och så låg det en kvinna där precis bredvid som hade fått chansen att räddas om jag hade bara hade vetat om det.

”Jag är så otroligt imponerad av vanliga livräddare”

Där och då såddes fröet till det som skulle komma att bli tjänsten sms-livräddare, som i dag är en app med 118 000 anslutna livräddare enbart i Sverige. Samma system används över hela Danmark och där är 145 000 registrerade.

2010 sparkades det i gång som ett experiment tillsammans med doktoranden och hjärtsjuksköterskan David Fredman. Målet var att skapa ett forskningsprojekt som skulle visa hur man kunde öka andelen som får hjälp. För patienter som snabbt får hjälp har avsevärt bättre chanser till överlevnad.

Redan från första början var Hjärt-Lungfonden nyfikna på projektet. De stöttade med pengar för att forskningen skulle kunna bedrivas.

Sprang runt och spelade offer

I början handlade mycket om att knäcka den tekniska nöten; Hur skulle man kunna lyckas lokalisera de som behövde hjälp och livräddarna, och matcha ihop dem?

Det här var en tid innan både smartphones och GPS användes i någon större omfattning bland privatpersoner. Telia gick in i projektet redan i forskningsstadiet, och med hjälp av det dåvarande analoga mobiltelefonnätet lyckades de få fram en positionering med 10 meters marginal.

Leif Svensson, 71, har länge arbetat som läkare och forskat kring ämnen relaterade till hjärtstopp. Just nu undersöker han hur man kan använda sig av drönare för att personer snabbare ska få rätt hjälp vid ett hjärtstopp.

Leif minns det första riktiga försöket då kollegan David fick agera larmcentral på SÖS och Leif sprang runt på Södermalm i en vit läkarrock och agerade ”offer”, medan 15 testpersoner fick larm om hjärtstopp till sina telefoner och skulle lyckas hitta honom.

Studien föll väl ut, och publiceringen i The New England Journal of Medicine blev ett stort erkännande. 2011 öppnade man upp tjänsten i Stockholms innerstad och därefter i hela region Stockholm. De fick därefter stöd av Karolinska Institutet Innovation AB för att bilda
ett driftsbolag för att ytterligare nå ut med sin tjänst, och för att få privatpersoner att få upp ögonen för det.

”Så otroligt imponerad”

I dag är 11 regioner i Sverige anslutna till systemet, och det är även spritt över stora dela av Danmark. Alla som genomgått HLR-utbildning och registrerat sig till tjänsten kan när som helst få en notis om att hjälp behövs vid ett pågående hjärtstopp. Under förra året skickades 2515 larm ut i Sverige. Vissa får en beskrivning som leder direkt till den drabbade, medan vissa får vägbeskrivning via en hjärtstartare.

Man är mer kaxig när man står i en vit rock på sjukhuset

– Jag är så otroligt imponerad av vanliga livräddare, de är de stora hjältarna. De släpper allt vad de har och sticker iväg för att vara med i kedjan som räddar liv. Kom ihåg att de går oftast och utbildar sig helt på eget bevåg. Det är ju så dramatiskt då det sker. Inte sällan händer det ju att man är på stan eller bio, och så plötsligt står du uppe i vardagsrummet hos någon främmande människa, säger Leif.

Han har själv varit först på plats vid flera hjärtstopp.

– Man är mer kaxig när man står i en vit rock på sjukhuset, det är en helt annan grej när man är ute. Men det känns stort att få förmånen att vara en del av processen.

Hur känns det att rädda liv?

– Det är faktiskt en väldigt speciell känsla. Speciellt om man får träffa individen efteråt på återbesök. Det är en skön känsla. Men man får lite egen ångest när man inser hur skör tillvaron är.

Varje år drabbas cirka 5000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

Han påpekar också vilken stor betydelse insatsen har för anhöriga – även i det fall då en persons liv inte går att rädda.

– Då kan de i alla fall känna att personen fick alla chanser till överlevnad.

Skickade ut hjärtstartare med drönare

I dag är Leif 71 år, men jobbar fortfarande halvtid med forskningen. Just nu tittar han och hans grupp på hur man kan använda sig av drönare vid hjärtstopp. I december förra året skedde den allra första livräddningen med hjälp av en hjärtstartare som skickats ut med drönare. En man som skottade snö hade drabbats av hjärtstopp, och när en läkare på väg till sitt jobb upptäckte vad som hänt och skulle gripa in så överraskades han av en hjärtstartare som stod och pep alldeles bredvid.

– Farbrorn lever och mår alldeles utmärkt i dag.

Leif är också delaktig i ett projekt där ambulanspersonal utrustas med ett system för att kunna kyla ner patienter som fått hjärtstopp genom att stoppa upp en kateter i näsan. Det man dör av då man drabbas av ett hjärtstopp är nämligen hjärnskada, och genom att kyla ner hjärnan i ett tidigt stadium hoppas man på att kunna skydda den och på så sätt kunna minska skadorna efteråt. Målet med denna studie är att den drabbade skall återfå full vardaglig och intellektuell förmåga.

Är det svårt att sluta jobba?

– Haha, så är det när man har förmånen att få jobba med det man tycker är kul.

  • Läs mer om sms-livräddare och registrera dig: https://www.smslivraddare.se/

Så gör du HLR:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!