Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

”Att ingen har omkommit här är helt otroligt”

Av: Angelica Öhagen, Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Nicklas Jansson, 29, vann utmärkelsen Årets livräddare 2016 för en insats utöver det vanliga med sin kranbil.

I natt var han på plats för att sanera och säkra explosionsområdet i Linköping.

–Det är kaos, säger han om läget på platsen.

Förödelsen är enorm efter den kraftiga explosionen på Ådalagatan i Linköping på fredagsmorgonen.

När Aftonbladet nådde Nicklas Jansson strax före midnatt befann han sig knappt 15 meter från själva explosionsplatsen.

– Det är förödelse. Jag hade sett bilder innan och tyckte det såg otäckt ut, men nu står jag här 15 meter från platsen där man tror att detonationen har skett och det ser riktigt illa ut. Det är husfasader som är kraftigt demolerade. Att ingen har omkommit här är helt otroligt. Det är otäckt att se. Jag hoppas verkligen att det bara är lindrigt skadade människor. Men då är det bara helt fantastiskt att det inte blev en värre utgång än vad det blev.

1 av 8 | Foto: Carolina Byrmo
Nicklas Jansson arbetade i natt för att sanera och säkra explosionsområdet i Linköping. ”Det är kaos”, säger han.

Fönster och balkonger har krossats på många hus. Först när bombgruppen säkrat området kommer ett stort saneringsarbete att påbörjas.

Arbetet som var tänkt att komma i gång vid 18-tiden i går blev fördröjt till efter klockan 22. Först då kunde Nicklas Jansson, 29, vara med och styra arbetet med de kranbilar och lastbilar som skulle användas vid insatsen.

– Med kranbilarna kommer vi lyfta bort lösa delar från balkonger, plocka bort byggdelar på marken och lägga allt i containrar så att det kan fraktas bort. Målet är att säkra området så effektivt som möjligt, säger han.

Hörde smällen – från andra sidan av staden

År 2016 vann han utmärkelsen Årets livräddare. Han hade räddat livet på en lastbilschaufför med sin kranbil, med risk för sitt eget liv. Nu ska han tillsammans med sina medarbetare se till att människor kan återvända till sina hem så snabbt det går.

Han var själv på ett bygge på andra sidan Linköping när sprängladdningen detonerade.

– Det var en enorm smäll. Jag trodde först att den skett vid oss, så kraftig var den. Och det är väldigt mycket jobb på platsen.

1 av 4 | Foto: Carolina Byrmo

I går kväll var han beredd på att jobba hela natten för att få allting på plats. Men vid 23-tiden möttes han och hans kollegor av beskedet att polisen håller platsen avspärrad fram till klockan 22 på lördagen. Det betyder att han och kollegorna inte skulle hinna uträtta fullt så mycket som de hade planerat. I stället får de återkomma när avspärrningarna har släppts.

– De behöver fortsätta göra tekniska undersökningar, så vi kommer lämna platsen om någon timme eller två, säger han vid 23.30-tiden på fredagskvällen.

Hur är arbetssituationen?

– Alla sliter stenhårt. Alla försöker tillsammans göra det bästa av situationen. Det är verkligen en gemensam stenhård kamp från alla håll. Det är många som ska ha en eloge här.

Och hur är stämningen?

– Det är allvar i stämningen eftersom det är en otäck händelse. Det är väldigt mycket ovisshet för man väntar på besked och så där. Däremot får vi kanske inte så mycket gjort i dag som vi hade räknat med.

Hans förhoppning är att några boende ska kunna återvända ganska snart.

– Det blir en hel del jobb och vi är redo att arbeta. Vi är vana vid den här typen av jobb, men kanske inte i den här omfattningen, säger Nicklas Jansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.