Kolsjuka Ragnborg, 73, får hjälp med att handla mat

Uppdaterad 2020-05-07 | Publicerad 2020-04-23

Ragnborg Persson, 73, har kol och kan inte vara nära människor på grund av coronaviruset.

Tack vare Järvahjälpen slipper hon gå till affären och handla mat.

– Jag längtar efter att handla i Kista centrum, säger hon.

73-åriga Ragnborg Persson bor på fjärde våningen i ett flerfamiljshus i Husby, som ligger i norra Stockholm. Hennes ålder och kol-diagnos gör att hon tillhör riskgrupp för att drabbas av coronavirus.

När smittan nådde Sverige blev Ragnborg tvungen att skala av sina sociala kontakter. Nu träffar hon få människor.

– Tillvaron börjar börjar bli tung, det måste jag säga. Jag tänker på alla som dör. Så fort jag sätter på tv:n får jag veta hur många som har dött det här dygnet. Det är tufft att höra för oss äldre, säger hon.

För att fördriva den stora mängd tid Ragnborg nu tillbringar på egen hand är hon kreativ. Hon lyssnar mycket på radio och pratar en hel del med vänner i telefon.

– Jag har börjat laga kläder! Det har jag inte gjort på tjugo år. Också städar jag mycket. Skåp och lådor är torkade.

Ragnborg Persson saknar att träffa vänner.

Järva håller ihop i krisen

Ett stenkast från Ragnborgs lägenhet, vid grönsaksstånden i Husby centrum, står Anders Österberg och går igenom handlingslistor på telefonen. Runt honom väntar sex volontärer från initiativet ”Järvahjälpen” på att få veta vem de ska handla åt den här dagen.

– Jag drog igång Järvahjälpen för några veckor sedan. Vårat syfte är att handla mat, gå till apoteket och hämta brev åt de som inte själva kan på grund av viruset, förklarar Anders.

För att nå ut med information om sitt syfte har Järvahjälpen delat ut flygblad, annonserat i lokaltidningen och affischerat på anslagstavlor.

– Vi är ungefär tio aktiva hjälpare som vi går runt på just nu. Men det finns 60 volontärer i reserv om vi själva skulle bli sjuka, säger Anders.

Många vill prata

När inköpslistorna är fördelade promenerar volontärerna åt olika håll. Anders och Galina Monsalves Leal ska gå till apoteket och Ica åt Ragnborg.

73-åringen behöver medicin för sina andningsproblem, godis och falukorv.

– Det känns tryggt att så många i Järva ställer upp för varandra under pandemin. Det finns en enorm gemenskap här, säger Galina.

Men de får inte ha bråttom. Under den korta promenaden genom det soldränkta torget blir Anders och Galina hela tiden stannade av vänner och bekanta som vill prata och hylla hjälparbetet.

– Jag tror att vi ger trygghet i en orolig tid. Många vill prata, förklarar Anders.

Håller avståndet

När varorna är inhandlade möter Anders och Galina upp Ragnborg på hennes innergård. 73-åringen ler med hela ansiktet när hon får syn på dem.

Med största möjliga avstånd hänger Järvahjälpens representanter matkassen på hennes rullator.

– Järvahjälpen betyder jättemycket för mig. De är fantastiska. Jag sms:ar matsedeln till dem också kommer kassen dagen efter. Idag ska jag äta falukorv, säger Ragnborg.

Ragnborg Persson med en kasse mat från Järvahjälpen.

”Håller på att bli galen”

Imorgon ska hon träffa några vänner. De planerar att ses vid bänkar utomhus och har lovat varandra att hålla stort avstånd.

– Jag håller på att bli galen. Jag vet knappt vilken dag det är längre. Och vi äldre gillar ju att prata mycket.

Hon ser fram emot att coronapandemin ska vara över. Då ska hon shoppa.

– Om jag ska vara riktigt ärlig längtar jag efter att handla i Kista. Kläder eller vad som helst. Och att få ta mig en öl och äta lite gott, säger Ragnborg Persson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN