Oscar, 5, räddade sin treåriga kusin i poolen: ”Höll i armarna”

När Elis, 3, hoppade ”spiken” ner i poolen hände det som inte får hända.
Kusin Oscar, 5, ingrep blixtsnabbt för att rädda liv.
– Han är vår hjälte, definitivt, säger Elis föräldrar Julia och Pontus som såg hela förloppet.

Det var en varm julidag när Elis, 3, badade tillsammans med sin kusin Oscar, 5, hemma i hans familjs pool i Katrineholm. I ett uterum bara två meter ifrån satt pojkarnas föräldrar och tittade på när barnen badade samtidigt som de småpratade med varandra. Oscar och Elis hade båda simpuffar på armarna och var vana att bada i poolen. De gjorde olika hopp från kanten och busade runt. Men allt förändrades snabbt när Elis hoppade ”spiken” med armarna ovanför huvudet. Puffarna gled av armarna och kusin Oscar, 5, förstod genast allvaret.

– Jag har också puffar när jag badar men jag kan simma till kanten om jag tappar puffarna. Det kan inte Elis, säger Oscar Edlund.

Han simmade direkt fram till kusinen Elis och hjälpte till att hålla honom uppe vid vattenytan.

– Jag räddade honom. Höll i honom med armarna. Sen sparkade han med benen i vattnet för att kunna komma upp och andas såhär, säger Oscar och visar hur Elis försökte hålla ansiktet ovanför vattenytan.

Det hela gick snabbt, men Oscar kom ihåg vad föräldrarna sagt till honom: Att ropa efter hjälp om något är fel. Och han började ropa efter hjälp.

– Då, när Oscar ropade, förstod jag att de inte bara simmade bredvid varandra i poolen utan att Oscar faktiskt kämpade med att hålla Elis uppe, säger Elis mamma Julia Gustafsson.

Elis, 3, och Oscar, 5, är kusiner.
Elis, 3, och Oscar, 5, är kusiner.

Kastade sig i poolen

Alla fyra föräldrar kastade sig fram mot poolen för att hjälpa till.

– Jag kom fram först och hoppade i direkt, med kläderna på, för att få upp Elis, säger Oscars mamma Malin Edlund.

Hon kunde räcka Elis till sin man Johan som stod närmast vid poolkanten. Bakom tog sedan Elis föräldrar Julia och Pontus emot.

– Elis var ledsen och grät, och det blev nog en förstärkning av att han sett hur rädda vi vuxna blev, säger mamma Julia.

Efter ungefär en kvarts tröstande slutade Elis att vara ledsen. Strax efter ville han prova bada i poolen igen.

– Till en början använde han stegen för att gå i och ur poolen men sen började han och Oscar busa som vanligt, säger mamma Julia.

Det är hon som nominerat Oscar till Svenska hjältar, tillsammans med Elis pappa Pontus Larsson.

– Oscar agerade på ett imponerande moget sätt och förstod direkt att situationen var farlig och vad han behövde göra, säger pappa Pontus.

Viktigt att prata om badsäkerhet

Föräldrarna är övertygade om att det är tack vare Oscars snabba räddning som olyckan slutade så bra för Elis.

– Vi hade upptäckt att något var fel max någon sekund senare i vilket fall, eftersom vi satt och tittade på killarna. Men tack vare Oscar fick Elis hjälp direkt och sjönk aldrig ner under vattenytan annat än vid hoppet, säger mamma Julia.

Både Elis och Oscars föräldrar vill berätta om händelsen för att informera andra om hur snabbt det kan gå.

– Vi satt alldeles bredvid poolen och tänkte alla att vi hade hökögon på barnen, men det kan gå så oerhört fort. På bara någon sekund kan leken övergå till allvar utan att man direkt upptäcker det trots att man faktiskt tittar på barnen. När Oscar ropade på hjälp såg jag ju hur Oscar höll om Elis, men såg inte förrän han ropade att puffarna var borta, säger Julia.

Oscars föräldrar är stolta över hans agerande.

– Vi har pratat mycket om sånt här hemma, hur man ska bete sig i och runt poolen. Vi har också övat med barnen genom att kasta i dem i poolen utan puffar, när vi vuxna är i poolen, för att de ska lära sig att simma till kanten, säger Oscars pappa Johan Edlund.

Han vill också skicka med en hälsning till andra familjer som har pooler, om vikten av att täcka sin pool när den inte används.

– Det är också ett sätt att rädda liv, säger Johan.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.