Jessica jagades med kniv hemma som barn - nu kämpar hon för Tim

Ordnar demonstration för utvisningshotade pojken

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2021-10-09

Jessica växte upp med otrygghet och våld.

I dag är hon vuxen och har vigt sitt liv för att hjälpa utsatta barn - just nu utvisningshotade Tim, 3 år.

– Min uppväxt har gett mig en kraft som gör mig förbannad när barn far illa, säger hon.

Jessica Ivarsson beskriver en otrygg uppväxt i radhuset i Partille. Vardagen var kantad av våld och otrygghet redan från tidig ålder.

– Under hela min uppväxt fanns våld i hemmet. Pappa misshandlade mamma både fysiskt och psykiskt. Jag och mina syskon, de som bodde hemma, blev också misshandlade, säger Jessica.

Hemmamiljön trasade sönder henne. Vid fyra års ålder hatade Jessica sig själv och hon tänkte att hon inte var värd någonting.

– Vid ett tillfälle jagade pappa mig med kniv hemma i vardagsrummet. Jag sprang in till sovrummet där mamma satt. Jag hoppade upp bredvid henne för att ta skydd. Då satte han kniven bredvid min fot och sade: ”Om du inte slutar gråta nu så får vi se vad som händer”, säger Jessica.

Hon kände sig ensam och beskriver att hon inte hade någon trygg vuxen i sin närhet.

– Såklart var det många som visste vad som pågick i mitt hem, men det var ingen som agerade, säger hon.

Trots att ingen vuxen utifrån gjorde någonting förstod Jessica att det som hände var fel. Hon blev tvungen att tassa på tå hemma och försökte parera utbrott.

– Jag önskar att de som visste hur jag hade det hade agerat och sett till att jag fått komma till ett kärleksfullt hem. Eller i alla fall komma till en annan familj när det var som jävligast.

När Jessica var 14 år gammal ville hon inte leva längre.

– Jag kände mig så oälskad och lite värd samtidigt som jag inte såg någon väg bort från situationen. Men jag träffade en kille som var väldigt bra för mig. Han blev min räddning.

Ingen blev dömd för våldet som Jessica och hennes syskon utsattes för som barn.

Jessica Ivarsson är ordförande i Brinn för barnen.

Ingen ska behöva gå igenom samma sak

I dag är Jessica vuxen och hon lägger varje ledig stund på att hjälpa utsatta barn. Hon är ordförande för barnrättsorganisationen Brinn för barnen, som just kämpar för barns rättigheter.

– Mitt engagemang kommer säkert från min barndom. Jag vill inte att något barn ska gå igenom det som jag har gått igenom. Min uppväxt har gett mig en väldigt stark kraft att agera och hjälpa till när barn far illa, säger hon.

Från början var Brinn för barnen en grupp på Facebook, som hette ”Brinn för Esmeralda” och startades i samband med den lilla flickans död. Vid den tidpunkten fanns gruppen för att samordna en ljusmanifestation. Men allt eftersom gruppen växte tänkte några medlemmar att de måste göra mer än att bara tända ljus.

– Gruppen ombildades och blev Brinn för barnen. Första steget till det vi är idag var att vi blev kontaktade av en person som hade ett barn i sin närhet som for illa, säger Jessica.

Genom att skriva till socialnämnden lyckades Brinn för barnen förändra just det barnets situation. Därefter hörde fler och fler av sig för att få hjälp.

– De fall vi åtar oss gäller alltid att ett eller flera barn lever i någon form av utsatthet. Till exempel en dysfunktionell hemmiljö med våld, missbruk, övergrepp eller vanvård, säger Jessica.

Hon berättar att det även kan röra sig om familjehemsplacerade barn som riskerar att utvisas. Också barn som riskerar att flyttas från sitt familjehem trots att det är den familj de vuxit upp i och skapat en stark anknytning till.

– Vi har alltid barnets bästa i fokus, vilket kan skilja sig åt beroende på situation, säger Jessica.

Jessica Ivarsson kämpar för barn som lever i utsatthet.

Hjälper till med juridiska frågor

Brinn för barnens styrelse består av 10-talet personer som bor över hela landet och som alla lägger ner otaliga ideella timmar på att hjälpa barn. Bland dessa finns förändringsledare, journalister och socionomer.

Alla bidrar med sina kompetenser.

– Vi har kunskap kring lagstiftning och hur socialtjänsten jobbar. Vi kan ge information till personer om vad de har för rättigheter, säger Jessica.

När någon ber om Brinn för barnens hjälp tittar de alltid först om det finns någon juridisk lösning. Föreningen samarbetar med advokater som kan ta över om det blir rättsprocess, men advokaterna bidrar även med stöd och råd i fallen.

Organisationen – tillsammans med sina advokat-samarbetspartners – gör också en rad andra saker: anordnar demonstrationer, lyfter frågor i media, hjälper till med adoptionsansökningar, pekar på ogjorda utredningar, gör skrivelser, lyfter frågor till politiker och myndigheter, samtalar med socialtjänst och gör i vissa fall orosanmälningar.

– Det har hänt att jag har ringt polisen när barn har varit i akut fara, säger Jessica.

Demonstration för utvisningshotade Tim

Ett fall som Brinn för barnen har engagerat sig i är snart treårige Tim, som ensam ska utvisas till Nigeria.

– När det gäller Tim har vi till exempel gett råd till hans familjehem om vad de kan be socialtjänsten att göra för Tim. Det vi rekommenderade då var att socialtjänsten skulle göra en vårdnadsöverflytt. Vi har också satt familjehemmet i kontakt med en duktig advokat och gjort en skrivelse till migrationsverket, säger Jessica.

Brinn för barnen har även samlat in över 166 000 namnunderskrifter för att Tim ska ska få stanna i Sverige. Namninsamlingen kommer att överlämnas till justitieminister Morgan Johanssons statssekreterare Lars Westbratt.

– Den 9 oktober ska vi ha en demonstration utanför Riksdagen för Tim och alla andra barn liknande sits.

Tims familjehemsmamma: ”Jättetacksam”

Sandra Persson, som är Tims familjehemsmamma, berättar att Brinn för barnens stöd har varit ovärderligt.

– Jag tycker att deras engagemang för barn är fantastiskt. De skulle finnas fler som brinner med hela sitt hjärta på samma sätt. Jag är jättetacksam för allt som de har gett oss, säger Sandra.

Än så länge har hon inte hört någonting nytt från Migrationsverket – beslutet om att Tim ska utvisas i januari kvarstår.

Familjehemsmammans hopp böljar fram och tillbaka.

– Ibland tänker jag att detta kommer att gå vägen, ibland inte. Detta kan sluta hur som helst. Jag och många andra gör allt vi kan för att Tim ska få stanna, säger Sandra.

Familjehemsmamman Sandra Persson är tacksam för hjälpen hon fått från Jessica Ivarsson och ”Brinn för barnen”.

Uppmaningen: Agera

Jessica understryker att Tim och Esmeralda inte är två isolerade fall. Det finns många barn runt om i landet som far illa på olika sätt hela tiden. Hennes förening arbetar just nu med tiotalet liknande fall.

– Det finns många lagar som behöver ändras på. Men om jag bara får förändra en sak så är det att i alla frågor som handlar om barn så ska barnets bästa komma i första hand.

Hon uppmanar alla till civilkurage.

– Ser man eller misstänker man att ett barn far illa så måste man agera. Se det barnet, lyssna på det barnet. Ring socialtjänsten eller polisen. Ni kan rädda liv.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!