Therese sparar tusenlappar – och inspirerar andra

Publicerad 2023-04-20

Det går att spara mycket pengar på att leva klimatsmart.

Trebarnsmamman Therese Hagman, 43, inspirerar följare på Instagram att leva hållbart.

– Vi sparade ihop 140 000 kronor, säger hon.

Det började med en längre Asienresa som familjen skulle spara ihop pengar till. Så beskriver Therese Hagman hur hon tog klivet in på Instagram i början av 2019.

– Då skulle vi spara ihop typ 140 000 kronor, och vi är helt vanliga Svensson med en helt vanlig medianlön.

Familjen nådde målet genom att bland annat välja bort vardagslyx som ”fredagspizzan” och annan dyr mat.

– Vi fick äta det som var på röda lappar, kampanjvaror och vi började verkligen äta upp alla våra rester. Det är inte alltid jättekul. Vi handlade inte alls lika mycket kläder och vi valde bort en del nöjen och sålde saker, säger Therese.

Hon understryker att de dock ”inte slutade leva”.

Ekonomen och trebarnsmamman Therese Hagman tipsade på sitt instagram-konto ”Handla och leva ekonomiskt” om hur man gör eget ”Bregott”. Då blev hennes inlägg viralt.

Familjen åkte den 14 januari 2020 och kom hem i ”brinnande corona”, som Therese beskriver det. Hon fick blodad tand efter det, och blev alltmer fokuserad på familjens privatekonomi.

– Det tog bara ett halvår så hade det blivit ett av mina största intressen.

Gör eget ”Bregott”

Therese beskriver det som att nörden inom henne vaknade till liv. Hennes instagramkonto ”handla_och_leva_ekonomiskt” växte och växte och växte. En sak som verkligen satte fart på antalet följare var hennes ”Hemgott” som är hennes variant på Bregott.

– En dag var jag hemma och vabbade och passade på att göra Hemgott, och mitt recept gick viralt. Det är 1,2 miljoner som har sett det. Jag tror jag fick 10 000 ny följare!

Therese har räknat ut hur mycket pengar hon sparar på ett år med sitt Hemgott (recept finner du längre ner i artikeln).

– Då sparar vi 1 760 kronor på ett år. Och det är ju 1 760 kronor som jag kan göra något betydligt roligare för än att köpa Bregott.

Billigt blir klimatsmart

Therese berättar om hur hon länge jagat ”röda lappar” i butikerna och hur stor effekt det faktiskt gett på familjens privatekonomi. Bara genom att köpa mjölk med kort datum sparar de 900 kronor per år. Samma med yoghurt och filmjölk, där blir besparingen ungefär 800 kronor per år. Nötfärs på erbjudande ger en besparing på uppemot 1 000 kronor per år.

– Det är så enkelt att spara väldigt mycket pengar på att handla billigt, och billigt blir klimatsmart. För varje vara jag tar som är rödlappad, tänker jag att det är en vara mindre som affären hade kunnat slänga.

Men Therese letar inte bara extrapriser, hon gör så mycket mer för att pressa ner utgifterna – och samtidigt göra naturen en tjänst.

– Mitt absolut bästa klimattips är att använda allt. Till exempel på broccolin: Släng inte stammen utan skär bort yttre lagret och använd när du exempelvis gör en smarrig broccolisoppa.

Therese sparar alla matrester – och varje torsdag har de ”restfest”. Då dyker alla rester fram ur kyl och frys. Det sparar tid, pengar och minskar matsvinnet.

Therese jagar röda lappar, gör storkok och drygar ut grytorna med röda linser. Här ses hennes tomatsås som går att använda till pizzabak eller som bas i exempelvis gryta, lasagne eller soppa.

Pengarna hon sparar kan istället gå till saker hon sätter ett stort värde på, exempelvis mer tid med barnen.

– Det är en skön frihet att ha. Att känna att vi kan göra det och ändå spara pengar.

Jäklar, detta måste bara testas

En sak som Therese återkommer till är vikten av ordning och reda så man har koll på vad man har. Själv rensar hon ofta. När hon rensar, säljer hon vidare till andra. Det är klimatsmart och ger en peng i plånboken.

– Ju mer jag gör, desto mer tänker jag klimatsmart. Typ att jag nu inte ska handla nyproducerat till mig själv. Och då får jag inte ”gå bananas” och köpa en massa begagnat. Det är inte det som är grejen.

Theres sporras av att sprida ringar på vattnet, så att fler personer upptäcker vinsten i att leva ett hållbart ekonomiskt liv. På hennes instagramkonto ser man hur läsarna tipsar varandra – och tackar Therese:

Jäklar, detta bara måste testas”, skriver en om receptet på egen tacokrydda. En annan om att riva ostskalkarna och använda till pizza och annat: ”Såå bra att ha i frysen och bra för alla parter”. En annan om storkok: ”Älskar ditt tänk, kör samma här. Tänk så mycket som slängs och tänk så mycket man kan laga av det som redan finns… bara lite Kajsa Varg-tänk”

Före och efter. Bikarbonatpastan gör diskbänken skinande ren.