Svenska hjältar åker på skolturné

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Under hösten besöker Svenska Hjältar flera svenska städer för att prata om mod, civilkurage och medmänsklighet. Under några veckor kommer tusentals elever i högstadiet och gymnasiet få möjlighet att inspireras av våra unga hjältar.

– De här personerna imponerar på mig så mycket. De är hjältar på riktigt, säger Frida Söderlund som kommer att programleda.

Frida Söderlund kommer att programleda Svenska hjältars skolturné 2019
Foto: Angelica Öhagen
Frida Söderlund kommer att programleda Svenska hjältars skolturné 2019

Aftonbladet Svenska hjältar lyfter personer som vågat. Vanliga människor som handlat precis som vi önskar att vi själva hade gjort om vi hamnat i samma situation. Civilkurage, att våga agera, är något som det går att förbereda sig för. Under höstens skolturné kommer nominerade Svenska hjältar att åka ut och träffa tusentals ungdomar. De kommer att dela erfarenheter att engageras av och inspireras av. Programledare är Aftonbladets profil Frida Söderlund.

– Det ska bli otroligt roligt, jag är både exalterad och nervös. Jag blir ständigt imponerad av den här yngre generationen. De engagerar sig med en kraft som blir omöjlig att värja sig mot, säger hon.

– De är verkligen hjältar på riktigt. Världen kan kännas mörk och svår ibland, men de är beviset på att det går att förändra och engagera, både i sin egen vardag och i andras.

Margaux Dietz är med och väljer hjältar

Sedan 2007 har Aftonbladet genom Svenska Hjältar lyft fram vardagshjältar som gör situationer lite bättre. Vi tror att hjältarnas historier också kan vara ett spännande underlag för fortsatta diskussioner i klassrummet, för att göra livets stora frågor om etik och moral konkreta. En av personerna som sitter i juryn för Svenska hjältar är influencern Margaux Dietz.

– När jag hör om de här historierna känner jag hopp om att världen är fylld av människor med hjärtan av guld. Jag blir verkligen inspirerad och tror att de kan få fler att välja att hjälpa andra och agera snabbt i akuta situationer, säger hon.

Här nedanför finns exempel på situationer där ungdomar valt att gripa in för sina medmänniskor. Hur hade du agerat om du hade hamnat i samma situation? Vet du exempelvis hur man gör hjärt- och lungräddning? Eller vad man ska göra om man ser att en klasskamrat blir mobbad? Ta gärna del av berättelserna här. Och om du har möjlighet, kom gärna och träffa oss när vi kommer till din stad.

Engagemang för en bättre värld

Vad kan DU göra för att skapa en bättre värld? Ibland kan en liten insats bidra till att skapa en stor förändring. Finns det något som du skulle vilja såg annorlunda ut? Eller har du någon erfarenhet som du vill dela med dig av för att hjälpa andra? Vad skulle du behöva för verktyg från vuxenvärlden för att genomföra de förändringar du tycker behövs? Här är några berättelser att inspireras av - och frågor att fundera över:

Psykisk hälsa och mobbning

Hur önskar du att du skulle bli bemött när du har ångest eller mår dåligt? Vad kan man göra för att hjälpa en kompis som berättar om självmordstankar? Om en kille i klassen blir retad för att han börjat gråta på gymnastiken, hur hade du reagerat då? Finns det någon form av hjälp eller stöd som du skulle önska fanns?

Civilkurage

Om du står i en folksamling och en person faller ihop, hur hade du reagerat då? Hade du först kollat om någon annan agerar och hjälper till, eller hade du varit den som tagit första initiativet? Skulle du gå utanför din bekvämlighetszon för att hjälpa en människa du inte känner? Om du hör någon på stan ropa rasistiska kommentarer, hur hade du bemött det?

Planerade stopp på Svenska hjältars skolturné 2019
Borlänge 22 oktober
Trollhättan 21 november
Södertälje 25 november

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.