Här är kvinnojouren där alla arbetar ideellt: ”Svårt att gå runt ändå”

Över 1 miljon kronor i gåvor till landets kvinnojourer

Uppdaterad 2021-05-04 | Publicerad 2021-05-01

Svenska folket har slutit upp bakom landets kvinnojourer, som larmade om bristande resurser.

På mindre än två veckor har över en miljon kronor swishats in till deras verksamheter för våldsutsatta.

– För oss betyder gåvor utifrån mycket, säger Marita på den ideella jouren Snäckan.

På mindre än tre veckor mördades fem kvinnor i Sverige. Och i alla fallen var den misstänkte gärningspersonen en man som kvinnorna hade, eller hade haft, en relation med.

Samtidigt vittnade kvinnojourerna om att anslaget från stat och kommun inte räcker till.

Tisdagen den 20 april gick Aftonbladet ut och uppmuntrade till att stödja kvinnojourernas arbete.

Unizon, Roks och Terrafem berättar att gensvaret sedan dess har varit stort.

– 322 000 kronor har vi fått in fram tills igår. Vi är jätteglada för det stora engagemang som landet ger just nu. Svenska folket visar att det får vara nog nu, säger Rebecka Andersson generalsekreterare på Unizon.

Terrafem har fått in 54 983 kronor. Men allra mest pengar har inkommit till Roks.

– Vi har fått in 642 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar. Jättehäftigt, säger Roks ordförande Jenny Westerstrand.

Sammanlagt blir det alltså 1 018 938 kronor.

Pengarna som Roks har fått in kommer att gå till jourerna.

– Jourerna har nästan inga egna pengar – bara bidragsmedel. De här pengarna kommer de att få använda fritt i verksamheten. Det kan till exempel vara att ordna roliga aktiviteter för barn som bor där eller att hyra en bil om någon snabbt behöver skjuts, säger Jenny.

Roks ordförande Jenny Westerstrand.

Swisha din gåva till kvinnojourerna:

”Aldrig varit tal om någon ska ha ersättning”

En kvinnojour som alltså kommer att få pengar är Roks-anknutna Snäckan i Norrtälje. På den kvinnojouren arbetar alla ideellt. Så har det sett ut under hela verksamhetens livstid – i över 30 år.

De flesta andra kvinnojourerna i Sverige har både anställda och volontärer.

– Det har aldrig varit tal om någon ska ha ersättning. Vi har ju svårt att gå runt som det är med pengarna som vi får i bidrag av socialtjänsten. Egentligen är det fantastiskt att vi får ihop det med bara volontärernas krafter, säger Marita Stahl Hjalmarsson, jourens ordförande.

Hon berättar att Snäckans ideella krafter gör en hel del. Till exempel har de en telefonjour som är öppen varje dag mellan klockan 8 och 22 dit våldsutsatta kvinnor kan ringa. De följer även med kvinnor till rättegångar och möten med polis och advokater.

– Vi har en lokal där vi träffas och har stödjande samtal med kvinnor och så har vi ett skyddat boende. Där kan ungefär fem kvinnor och tre barn bo samtidigt, säger Marita.

Marita Stahl Hjalmarsson och Amanda Janse Konnéus från kvinnojouren Snäckan.

Har startat tjejjour

Snäckan har 15 kvinnliga volontärer som alla har genomgått utbildningar. Åldrarna på volontärerna är spridda.

– Den yngsta som jobbar hos oss är 20 år gammal, den äldsta är 80 år gammal. Vi har folk som pluggar, driver egna företag, jobbar i vården och är pensionärer, säger Marita.

En av volontärerna är 30-åriga Amanda Janse Konnéus. I februari i år drog hon, tillsammans med två andra volontärer, igång en tjejjour i Snäckans regi.

Det finns flera skillnader mellan en kvinnojour och en tjejjour, berättar Amanda.

– Tjejjouren har ett bredare perspektiv. Vi möter förutom alla typer av våld även psykisk ohälsa, mobbning och ensamhet med mera. Kvinnojouren fokuserar ju på mäns våld mot kvinnor i partnerrelationer. Tjejjouren har också en yngre målgrupp. Ungefär mellan 10 och 25 år. Men vi frågar inte efter ålder och säger inte nej till någon, säger Amanda.

Syftet med den nystartade tjejjouren är att stötta och stärka tjejer. Verksamheten har en chatt dit man kan vända sig anonymt med tankar, bekymmer eller bara för att prata av sig. Tjejjouren och också en mejladress och en telefon som går att kontakta.

– Sedan vi startade har vi haft ett jättestort tryck. Vi ser en kraftig uppgång av behovet av stöd varje vecka. Det är bra att de hittar till oss, men det är synd att vi ska behövas, säger Amanda.

Madeleine, Amanda och Cassandra som startade Snäckans tjej-jour.

Pengarna betyder mycket för Snäckan

Marita tycker att det är fantastiskt att så mycket pengar har kommit in till kvinnojourerna.

– För oss betyder gåvor utifrån mycket. Vi får ju annars bara pengar till hyror och andra fasta utgifter. Skänkta pengar gör det möjligt för oss att hjälpa utsatta kvinnor och barn till ett liv fritt från våld och till en dräglig vardag, säger Marita.

PODD Hotet mot kvinnojourerna

Aftonbladet Daily med Rebecka Andersson, generalsekreterare för Unizon.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen