Hunden Bruse räddar liv till havs – med superkänslig nos

Publicerad 2022-07-08

Sjöräddningshunden Bruse har en superkraft – på två kilometers avstånd känner han lukten av människa.

Under Almedalsveckan deltog Bruse i en avancerad övning och hyllades av Fredrik Steen.

– Bruse är en väldigt duktig och välutbildad tjänstehund. Det var imponerande att han kunde hitta oss, säger hundcoachen.

Under Almedalsveckan i Visby stals showen från politikerna i några minuter av den 10-årige golden retrivern Bruse, som är en certifierad sjöräddningshund. Han deltog i en avancerad livräddningsövning som genomfördes av den ideella organisationen sjöräddningssällskapet.

– Den här övningen är unik, eftersom vi samövar med både helikopter och hund, säger Björn Dahlberg, frivillig räddningsman på sjöräddningssällskapet.

Christian Björses och hunden Bruse.

Jobbat ideellt sedan 2017

Bruse bor tillsammans husse och hundförare Christian Björses i Skultuna utanför Västerås. Tillsammans har de jobbat ideellt för sjöräddningssällskapet sedan år 2017.

– Vi har jour var tredje vecka. Söndag till söndag. Som hundförare kan man behöva åka på larm inom en 15 mils radie kring Stockholm. I övrigt patrullerar vi på kvällar och helger med vår besättning på stationen, säger Christian.

Egentligen var det tänkt att Bruse skulle jobba med att söka efter försvunna personer efter jordbävningar utomlands för MSB:s räkning. Hunden utbildade sig för ändamålet. Men i samma veva som Bruse blev certifierad bestämde sig myndigheten att svenska hundar inte skulle åka på internationella insatser mer.

Då utbildade sig Bruse till sjöräddningshund istället.

– Utbildningen är 18 månader lång och det är svenska brukshundsklubben som utbildar. Utan brukshundsklubben skulle Bruses arbete inte vara möjligt, säger Christian.

”Vi tränar jämt”

Arbetet som sjöräddningshund går ut på att leta efter försvunna personer på sjön. Christian beskriver Bruse som ett bra komplement till andra verktyg – som till exempel värmekamera och helikopter– i sökandet.

– Han kan känna vittring av människa på två kilometers håll. När vi ska söka av en ö räcker det med att vi åker förbi ön med båt så scannar han av. Då vet vi om ön är ren eller inte.

Christian och Bruse åker på ungefär tio hundlarm per år. Många gånger har de hittat försvunna personer.

– Han är ingen vanlig hund som man ligger i soffan och gullar med. Vi tränar jämt. Vi åker ganska mycket utomlands och tränar. I Norge tränar vi lavinsök. Och i Polen hjälper vi till både ruinsök och sjösök, säger Christian.

Han understryker att sjöräddningsarbetet är ett teamwork med alla som är inblandade.

– Vi är en extra resurs. Att hitta en försvunnen person på sjön är ungefär som att hitta en nål i en höstack. Det går fortare om man kan begränsa sökområdet med hundens hjälp, säger Christian.

Hunden Bruse deltog i en räddningsövning tillsammans med sin hundförare Christian Björses, Johanna Lind Bagge och Fredrik Steen.

Hundcoachen: ”Imponerande”

Övningen i Almedalen gick till såhär: medieprofilen Johanna Lind Bagge och hundcoachen Fredrik Steen sattes i vattnet utanför Visbys hamn. Från en helikopter vinschades Bruses husse och hundförare Christian Björses ner till en av sjöräddningssällskapets båtar, på vilken Bruse redan befann sig.

Därefter satte sig Bruse längst fram i båten och sökte med hjälp av sin nos efter Johanna Lind Bagge och Fredrik Steen. Det tog inte lång tid innan hunden hittade rätt.

– Bruse gjorde att bra arbete idag, säger Christian Björses.

När hundcoachen Fredrik Steen kom upp ur vattnet efter övningen var han kall och imponerad över Bruse.

– Bruse är en väldigt duktig och välutbildad tjänstehund. Det var imponerande att han kunde hitta oss, säger Fredrik Steen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!