Karl-Erik och Helena har hjälpt tusentals barn att höra

Publicerad 2019-09-09

Sedan 20 år tillbaka driver Helena Lanzer-Sillén, 88, och Karl-Erik Spens, 79, ett ideellt projekt för att hjälpa hörselskadade barn i fattiga länder.

Med sig på resorna har de avlagda hörapparater från Sverige som annars hade kasserats.

– Att se glädjen hos barnen och hos deras föräldrar när man sätter in hörapparaten, det är helt fantastiskt, säger Karl-Erik Spens.

När vi träffas i Karl-Erik Spens lägenhet i centrala Stockholm är den full av gamla hörapparater och annan teknik för hörselvård. I slutet av september ska han åka ned till Georgien tillsammans med en grupp volontärer som arbetar inom hörselvård för att testa 2000 skolbarn samt lärare och skolpersonal. Med sig kommer de ha ett hundratal hörapparater och andra hörselhjälpmedel som privatpersoner och föreningar skänkt till projektet.

– Vi är tacksamma att människor skickar sina gamla hörapparater till oss så att de kan komma till användning igen. Oftast är det inget fel på dem utan jag behöver bara rengöra dem så är de som nya, säger Karl-Erik Spets.

Tillsammans med kollegan Helena Lanzer -Sillén, 88, har han gjort många resor till svåråtkomliga utsatta delar av Europa de senaste 20 åren. Med hjälp av svenska volontärer har de hjälpt tusentals hörselskadade personer till ett bättre liv. Helenas sista resa var av hälsoskäl år 2015 och sedan dess fokuserar hon på det administrativa arbetet på hemmaplan.

– Det handlar exempelvis om ekonomisk redovisning och att söka fondmedel till flygresorna ned. Det är en hel del arbete och ganska intensivt i perioder, säger hon.

”Hörapparat kostar en årslön”

Allt arbete sker ideellt och tar upp en stor del av deras tid.. För Helena Lanzer Sillén började engagemanget redan när hon var kanslichef på Hörselskadades förening i Stockolm och det fortsatte med ett omfattande ideellt engagemang efter pensionen.

– Jag såg direkt att vi gjorde en stor skillnad för de här människorna. I Ukraina exempelvis kostar en hörapparat en årslön så det är lätt att förstå barnens och föräldrarnas glädje när de får en, säger hon.

Karl-Erik Spens är den som ansvarar för att det blir ordning på all utrustning som ska tas med på resorna. Efter ett yrkesliv som professor i hörselteknik på KTH i Stockholm har han ett stort nätverk runt om i landet som gärna hjälper till och lånar ut dyr utrustning och skänker gammal.

– Vi är tacksamma för allt vi får in. Jag brukar sitta och rengöra och testa apparaterna här hemma. Alla förberedelser är sammanlagt minst en månads heltidsjobb innan varje resa, säger han.

Med sig i Georgien har han flera volontärer från Sverige, allt ifrån audionomer till hörselpedagoger.

– Det är viktigt att du får med det i artikeln, att jag och Helena aldrig hade kunnat göra det här om det inte vore för alla fantastiska personer som vill arbeta med oss, säger han.

Här näst väntar tre veckor i bergsbyar i Georgien. Karl-Erik Spens och Helena Lanzer-Sillén har fått förfrågan från Georgiska myndigheter om att hörseltesta barn på flera olika skolor i området. Eftersom hörselvården ännu inte är så utvecklad i landet är myndigheterna tacksamma för det svenska hörselprojektet.

– Vi hörseltestar ju alla elever på skolorna, och om vi upptäcker en hörselnedsättning undersöker vi dem närmare. Ofta upptäcker vi också vaxproppar som vi behöver ta bort, säger Karl-Erik Spens.

Hur länge kommer ni att fortsätta det här arbetet?

– Så länge jag orkar, säger Helena Lanzer-Sillén och fortsätter:

– Drömmen är att myndigheterna i Georgien ska ta över arbetet där för vi har fått en förfrågan från Armenien om att komma och hjälpa dem där. Det finns många som skulle behöva hjälp.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!