Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Nu ska svenske Håkan, 67, springa maraton vid Sydpolen

Av: Helena Mastberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Han har redan sprungit maraton i öknen.

Snart lämnar 67-årige röntgenläkaren Håkan Jonsson och sonen Andreas Sverige – för att springa maraton vid Sydpolen.

– Nu är det dags, och jag fryser redan om mina tår! Vi ska bara tillbringa en helg i ett frysrum först och öva, säger Håkan Jonsson.

Halmstadsbon Håkan Jonsson gillar utmaningar. Den 19 november hoppar han på planet på väg mot Antarktis via Sydafrika för att springa maraton.

Preliminärt datum för loppet är satt till den 24 november – förutsatt att de har väder och vind med sig. När Håkan går i mål har han sprungit maraton i alla världsdelar.

– Jag fick den här idén när jag sprang ett maraton i Buenos Aires. Jag tyckte att jag var duktig som sprungit i alla världsdelar. Men då kom en klok man och upplyste mig om att det finns faktiskt ett maraton och en kontinent till.

– Jag hade inte en susning om det! Jag tänkte att då får jag försöka ta det med. Men min fru Bitte, som är diakon, sa ”Det kan du glömma, det är inte aktuellt”. Så jag föreslog att jag skulle göra det som en god gärning och samtidigt samla in pengar till välgörande ändamål och då tyckte hon i stället: ”Det är klart att du ska göra det!

1 av 3 | Foto: emiller@iafrica.com, Thinkstock
Håkan har laddat för resan i över ett år, och samtidigt samlat in pengar till barn i kåkstäderna.

Pengarna som samlas in går via Svenska kyrkans internationella arbete till Kapstadens kåkstäder. Där jobbar nämligen svenska läkaren Ingrid Le Roux, som grundat organisationen Philani och hjälper utsatta barn och mödrar med vård.

Vad har man på sig när man springer vid Sydpolen? 

– Vi har plockat fram kläder som vi tror är lämpliga och ska testa att springa med dem i inomhusskidanläggningen i Göteborg. Vi ska också tillbringa en helg i något frysrum. Eftersom det är så väldigt kallt där nere måste man se hur luftrören fungerar i 30 minusgrader samtidigt som man är andfådd och springer. 

Men värsta utmaningen på plats är vinden, eftersom det inte finns någon växtlighet som skydd.

Maraton på Antarktis har funnits i några år. Antalet platser är begränsat till mellan 30 och 40 personer – så många som ryms i det lilla flygplanet som tar dem sista biten från vindpinade Kap Horn. Deltagarna bor i tvåmannatält i ett läger som slås upp på plats och här lagar man maten tillsammans.

Förra året sprang Håkan maraton i öknen.
Förra året sprang Håkan maraton i öknen.

Håkan skulle ha sprungit vid Sydpolen redan förra året, men då var det fullt. Så han bestämde sig då för att göra motsatsen – och sprang i öknen i Petra Desert Maraton. 

Hur ska ni fira när ni har gått i mål? 

– Ja, det var faktiskt en väldigt bra fråga. Jag ser bilder i mitt huvud när vi kommer springande mot mållinjen, plockar upp en svensk flagga samt en kampanjflagga och jublande sida vid sida passerar vi mållinjen. Men hur firar man där nere? Vi kanske får smälta lite snö och smaksätta med några droppar whiskey!?!

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


LÄS MER:Håkans blogg kan du följa hans resa

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.