Black Friday

Apple släpper ny Macbook Air – med Retina-skärm

Nya Macbook Air är mindre och snabbare

Av: 

Babs Drougge

Nya Macbook Air är snabbare och mindre än den förra.
Nya Macbook Air är snabbare och mindre än den förra.

TEKNIK

Apple lanserade under dagen ett antal nyheter vid ett event i New York.
Bland nyheterna finns en helt ny Macbook Air.

Den variant av Apples billigaste laptop som fram till nu varit den senaste har knappt förändras sedan den första versionen lanserades för åtta år sedan.

En hel ny Macbook Air var därför väntad när Apple i dag höll sitt andra lanseringsevent för hösten.

Den nya Macbook Air kommer med en efterlängtad retina-skärm. Med över fyra miljoner pixlar ska den nya skärmen ha fyra gånger så hög upplösning som föregångaren. Den ska också erbjuda 48 procent fler färger.

Nya Macbook Air är tio procent tunnare, bara 15,6 millimeter.

Designmässigt hänger den nya Macbook Air med Apples övriga sortiment, med tunnare ramar och en närmast heltäckande skärm. Skärmen ligger kvar på 13,3 tum, men den datorn tar upp 17 procent mindre plats. Den nya Macbook Air är 15,6 millimeter tunn och väger 2,75 pund, knappt 1,25 kilo.

Vidare är styrplattan 20 procent större än tidigare. Touch ID är inbyggt i den nya datorn som har en sensor högst upp till höger vid tangentbordet. Touch ID ska inte bara kunna användas med Apples tjänster, utan har även stöd för tredjepartsappar.

Nya Macbook Air får Touch ID.

Den nya laptopen får, likt de dyrare varianterna, högtalarpaneler på sidorna om tangentbordet. Ljudet ska vara 25 procent högre och erbjuda dubbelt så mycket bas.

Tangentbordet å sin sida är tredje generationens butterfly-tangentbord med individuell tangentbelysning. Det nya tangentbordet ska vara fyra gånger mer stabilt än föregångaren.

Prestandan blir självklart också betydligt bättre, med 1,5 TB SSD ska den nya Air vara 60 % snabbare. På ingångsfronten är alla tidigare portar nu ersatta med tre Thunderbolt-ingångar med USB-C-kontakt. Batteriet ska hålla för hela 13 timmars videotittande.

Nya Macbook Air kommer i färgerna space gray, gold och silver.

Nya Macbook Air kommer i tre olika färger (rymdgrå, guld och silver) och kan beställas med upp till 16 GB minne, vilket är dubbelt så mycket som tidigare.

Instegsmodellen med 8 GB minne, 1,6 GHz Inter Core i5-processor och 128 GB ssd-lagring går loss för 14 995 kronor, vilket enligt Tim Cook gör den till den mest prisvärda Macbooken med Retinaskärm någonsin. De skryter också en del om att datorn numer är tillverkad i 100 procent återvunnen aluminium.

Datorn går att beställa från och med nu och finns i butik den sjunde november.

Annons: Black Friday 2019: Rea, erbjudanden och deals online
Publisert:

LÄS VIDARE

Black friday 2018 – Aftonbladet sänder live

ÄMNEN I ARTIKELN

Black Friday

Apple

Tim Cook

Macbook

Datorer