Tio sätt att slippa skräpmejlen

Uppdaterad 2017-05-10 | Publicerad 2002-04-03

Get a FREE vacation! Viagra for Women! Accept credit cards NOW!

Känns det igen? Oönskad mejl, så kallad spam, från företag och organisationer ökar alltmer i omfattning, och reklamen riskerar att ta över din e-postlåda.

Men det finns sätt att få bukt med skräpmejlen. Här är de tio bästa tipsen.

Problemet med skräpmejl blir allt mer allvarligt. I år får bara USA 68,9 miljarder spam, enligt analysföretaget Emarketer. Exakt hur mycket skräppost som dimper ner i svenskarnas e-postlådor vet ingen, men med ökat e-postanvändande ökar även spamskörden.

En majoritet av skräpmejlen kommer från USA. I februari gick USA:s Federal Trade Commission, FTC, ut och lovade krafttag mot spammare. Men resultatet låter vänta på sig.

Billigt för spammarna

Problemet är att spam är ett billigt sätt för företag att snabbt nå ut till många människor. Tusentals adresser säljs på cd-skivor i USA för en spottstyver. Eftersom internet är internationellt är det svårt att komma åt problemet med hjälp av lagstiftning.

De som står bakom utskicken är dessutom oftast svåra att spåra.

Men det finns åtgärder du själv kan vidta både för att minska risken att bli "spammad" och för att filtrera bort den oönskade e-posten från dina vanliga mejl när den väl kommer.

Här är tio tips för att underlätta ditt e-postliv.

1. Om möjligt, filtrera bort spam-mejlen redan i servern. En funktion som heter "reverse lookup" verifierar att avsändarservern är vad den utger sig för att vara. Annars släpps inte mejlen igenom. På så sätt får också avsändaren ett meddelande om att adressen inte fungerar, vilket förhoppningsvis gör att du blir bortplockad från utskickslistan.

2. Ställ krav på din internetleverantör så att de ställer in sina e-postservrar på att inte vidarebefordra e-post som kommer utifrån, så kallad relay-mail. Den här funktionen utnyttjas nämligen av spammare som då kan dölja sin identitet och utnyttja ett annat företags adresser att skicka från.

3. Ta för vana att bara lämna ut din "riktiga" e-postadress till personer du litar på. Använd den aldrig när du

Registrerar dig på publika websiter

Sätter ut en e-postadress på en hemsida

Registrerar en domän (fast där måste du använda en du läser)

Har mejlkontakt med personer eller företag du inte känner till väl

Postar inlägg i publika forum, webbchattar och nyhetsgrupper

4. Skaffa en speciell e-postadress för att använda på nätet, till exempel när nättjänster kräver registrering med en fungerande e-postadress, eller om du vill att besökare ska kunna mejla dig från din hemsida.

Det finns ett antal sajter på nätet där du kan skaffa en gratis e-postadress. Några exempel:

Nameplanet

Hotmail

Yahoo

Spray

Passagen

5. Filtrera mejlen. I de flesta e-postprogram kan du skapa filter som direkt skickar oönskad e-post i papperskorgen. Filtrera till exempel bort mejl som innehåller tre dollartecken ($$$) och ämnesrader som börjar med ADV. Om du ofta får spam från samma avsändare kan du filtrera bort alla mejl som kommer därifrån.

Här finns ett exempel på hur du skapar filter i e-postprogrammet Outlook

6. Anmäl spammare. Vidarebefordra mejlet till abuse@ och domänen som mejlet kom ifrån. Du kan även vidarebefordra amerikansk spam till FTC. Adressen är uce@ftc.gov

SpamCop heter en tjänst dit du kan anmäla spammare.

En annan sådan tjänst är Spammotel. Där kan du registrera den adress som du använder för att prenumerera på e-postlistor. Om du sedan får spam till den adressen kan de spåra varifrån spammaren har fått den.

7. Stäng av funktioner som Active X och liknande i mejlklienten som gör att mejlvirus kan sprida sig. Ofta sprider sig virusen genom att mejla vidare med din adress som avsändare, vilket gör att du tappar kontrollen över var din mejladress finns.

8. Var försiktig med att gå med i mejlinglistor med din personliga adress. Öppna mejlinglistor avlyssnas ofta av personer och program som skördar adresser som senare används av spamprogram.

9. Om du använder Hotmail kan du ställa in säkerhetsnivån på High, så filtreras mycket av skräpposten bort på en gång. Du kan även blockera avsändare direkt - det får plats 250 adresser i Hotmails spärrfil.

10.

Svara aldrig på spam. Det bekräftar bara för spammaren att din adress fungerar, och risken är att du får ännu mer spam, även om du har klickat på en länk som säger att du ska bli borttagen från utskickslistan.

Lotta Holmström