Fenomenet ger solfest: ”Kan bli ännu varmare”

Publicerad 2022-03-14

Det har varit stålande sol och tvåsiffriga temperaturer över Sverige de senaste dagarna.

Anledningen är ett speciellt väderfenomen som lagt sig över Sverige.

– Omegablockeringen leder till att vi får högtryck över en längre period, den tvingar bort lågtrycken, säger Mikael Luhr, meteorolog, Klart.

I Röra strand, norr om Göteborg, har årets högsta temperatur uppmätts. I helgen hade orten hela 14,3 grader varmt. Men tack vare en så kallad Omegablockering i jetströmmen har hela landet bjudits på sol och värme.

– Det som avgör vilket väder vi får är hur jetströmmarna är formade över Europa. Nu har vi haft en luftström som ovanifrån ser ut som omegasymbolen, säger Mikael Luhr och fortsätter:

– Luftströmmen har nu bildat en blockering över Sverige. Då får vi högtryck över en längre period som tvingar bort de lågtryck som närmar sig, säger han.

Fint vårväder

Så länge stannar värmen

Helgens toppnoteringar lär stå sig även under veckan. Temperaturen väntas nämligen sjunka något i mitten på veckan.

– Framåt onsdag ser det ut att kunna bli en del hel dis och dimma, på torsdag-fredag ser det ut att komma in lite välbehövligt regn över Sverige, säger Mikael Luhr.

Men till helgen ser det ut som att vi kan få nya toppnoteringar.

– Sedan vänder det till helgen och det ser ut som att det skulle kunna bli ännu varmare framåt nästa söndag. Kanske att vi når över 15-graders strecket till och med, säger Mikael Luhr.

Extremvärme kan bli extremkyla

Omegablockeringen ser ut att hålla sig kvar i sin nuvarande form fram till början på nästan vecka.

– Något ser ut att hända efter nästa helg i väderleken, exakt hur det skiftet blir är lite osäkert just nu. Troligtvis så blir det kallare i nästa vecka och den här blockeringen, om den finns kvar, förskjuts, säger Mikael Luhr.

Luftströmmen ser uppifrån ut som omegasymbolen, enligt meteorologen.

När blockeringen väl släpper sitt grepp om Sverige kan extremvärmen bytas mot extremkyla.

– När vi har Omegablockering så rör sig jetströmmen från söder till norr och det kan göra vädret ganska extremt. På samma sätt som det kan bli väldigt varmt så kan det bli väldigt kallt, säger han.

Följ ämnen i artikeln