Så gör du dina tacos nyttigare

Uppdaterad 2016-05-02 | Publicerad 2016-04-26

Prova dietisten Josefine Jonassons egna recept

För många betyder fredagsmys samma sak som tacos. Det är både smidigt och gott. Är man många är fördelen också att man kan välja vad man vill och inte vill äta. Och det i sin tur betyder att man kan äta väldigt bra men också lite sämre. Här ger dietisten sina bästa tacotips.

Det som ger mest fett och kalorier och som kan göra tacosen till en ganska onyttig rätt är framförallt ost, gräddfil, chips och bröd, menar Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.

– Genom att istället ösa på med blandade grönsaker får man en ordentlig portion men lyckas ändå hålla nere kalorimängden, säger hon.

En variant som ger lite fler kalorier

- grönsaker, bland annat majs
- köttfärs
- tacosås
- riven ost
- gräddfil
- tacochips

Vill man hålla nere kaloriinnehållet kan man välja såhär:
- gurka, tomat, sallad, paprika, avokado, lök, svarta bönor och andra grönsaker
- köttfärs eller strimlad kycklingfilé med hemgjord tacokrydda
- tacosås och/eller gräddfil

Testa att göra din egen tacokrydda
Ett annat tips är att göra sin egen tacokrydda. På det sättet slipper man allt det socker och de onödiga tillsatser som finns i många av köpevarianterna. Detta blir en stor burk som räcker till flera omgångar:
- 7 tsk chilipulver
- 7 tsk spiskummin

- 7 tsk paprikapulver (jag brukar använda hälften stark och hälften rökt)

- 3.5 tsk salt

- 3.5 tsk lökpulver

- 3.5 tsk vitlökspulver

- 3.5 krm cayennepeppar

- 3.5 krm oregano
– Det här receptet blir säkert ännu godare med färsk lök och vitlök i också. Testa gärna!