Annons

Så vet du om det råder lavinfara i skidbacken

Att råka ut för en lavin är förenat med livsfara. Här är tjänsten som varnar för när det råder lavinvarning i skidbacken.

De flesta av oss känner till faran med laviner i skidbacken. Men hur uppstår de egentligen? Flaklaviner, som orsakar de flesta olyckor där människor är inblandade, uppkommer när ett svagt lager snötäcke kollapsar på grund av ett tyngre, ovanliggande lager. Den ovanliggande snön börjar glida utför, men själva lavinen uppstår först när den belastas av till exempel en skidåkare, ett snöfall eller ett snödrev. En lavin kan också uppstå spontant.

En flaklavin kan komma upp i en fart av 200 kilometer i timmen och det säger sig själv att en lavin i en sådan hastighet riskerar att ödelägga allt som kommer i dess väg.

För människor som hamnar i en lavin är den största faran att bli begravd djupt ner i snön.

Tecken på lavinfara

Laviner uppstår oftast på sluttningar som är brantare än 25 grader och där snön är kall och torr. Oturligt nog kan de även starta på mindre branta sluttningar om stora delar av snötäcket är blött. För det otränade ögat kan det vara svårt att avgöra om det råder lavinfara men du som befinner dig i en brant backe bör vara uppmärksam på långa sprickor i snön samt suckljud som snön ger ifrån sig.

Så får du enkelt reda på om det råder lavinfara

Enligt nya svenska riktlinjer för 2018 och 2019 har skidanläggningar en skyldighet att inte göra det enkelt för skidåkare att nå lavinterränger, men det största ansvaret ligger alltid hos dig. De flesta lavinolyckor drabbar personer som inte är medvetna om hur långt en lavin faktiskt kan gå.

Det allra bästa är förstås att du tar reda på om det råder någon lavinfara innan du ger dig ut skidbacken eller på fjället. Ett enkelt sätt att ta reda på det är att använda klart.se – en vädertjänst som samlar information om väder, skidväder, snödjup i skidbackar, varningar och en hel del annat på samma ställe.

Oavsett om du ska åka skidor i de svenska fjällen eller besöka några av Europas populäraste skidorter är tjänsten användbar. Här finns nämligen statistik över det rådande skidvädret på hela 1004 skidorter.

Utöver laviner är det bra att hålla koll på vilket väder som råder i backen. Per Holmberg som jobbar som meteorolog på Foreca förklarar närmare.

– Om det väntas blåsa mycket på fjället och det finns mycket lössnö, då kan sikten bli väldigt dålig och det kan vara svårt att orientera sig. Mycket snö och blåst kan vara ett varningstecken för lavinfara, säger Per Holmberg.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln