L och alla andra missar bollen om upploppen

Replik från MP om polisen och påskhelgens kravaller

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-21

Polisen har redan rätt att skjuta i nödvärn vid livsfarliga attacker, men är restriktiva då det finns enorma svårigheter med att skjuta mot en folkmassa. Replik från Martin Marmgren, MP.

REPLIK. Det våld vi har sett på en rad orter under påskhelgen är avskyvärt. Att poliser hamnar i massiva underlägen och får fordon uppeldade är ett stort samhälleligt misslyckande.

Liberalerna var tidigt ute och krävde att polisen skulle få skjuta vid fler tillfällen, få tillgång till vattenkanoner, med mera.

Polisen har dock redan rätt att skjuta (i nödvärn) vid livsfarliga attacker, men är restriktiva då det finns enorma svårigheter med att skjuta mot en folkmassa.

Den av L efterfrågade lagändringen vore i bästa fall ett slag i luften, och skulle i värsta fall tolkas som en politisk signal att skjuta mer. Sen är det riktigt att polisen kan behöva ny utrustning, men det avgörs bäst av Polismyndigheten och inte av politiker.

Inte bara L har reagerat. SD är ute och vevar med rasistiska formuleringar som ”minaretsamhället”. V har hävdat att våld inte kan mötas med våld…?

Justitieministern säger att problemet inte var för få poliser.

Alla missar bollen.

För MP är det tydligt att polisen var för få, både innan och under upploppen. Vi har också ett konkret förslag om att stärka polisen akut med 500 miljoner kronor för att rekrytera så att alla de poliser som i dag tvingas in på civila arbetsuppgifter frigörs till polisarbete. Förslaget behandlas i riksdagen just nu.

SD, KD och V har sagt nej, men om övriga ställer sig bakom förslaget innebär det direkt fler poliser på gatan. Det räcker inte att, som inrikesministern nämnde, vänta på nästa kull aspiranter.

Den andra centrala frågan är att få med sig lokalsamhällena, där våldsverkarna är en mycket liten minoritet.

Det görs genom att föräldrar, affärsidkare, föreningar och samfund känner att polisen är närvarande och arbetar för dem, att samhället finns för dem. Då kan man inte driva på för militär i förorten, visitationszoner eller att vräka föräldrar som snarare förstärker känslor av utanförskap än bygger tillit.

En polis och ett samhälle som agerar hårt mot kriminalitet men inkluderande mot människor bygger motståndskraft mot våldet.


Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.